«Μαγνήτης» για τους επενδυτές οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα

Ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ το ύψος επένδυσης των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), συνολικής ισχύος 1,3 gigawatt, που υλοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα, επισήμανε ο συντονιστής της Ομάδας διαγωνιστικών διαδικασιών ΑΠΕ της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Διονύσης Παπαχρήστου,μιλώντας σε εκδήλωση της ΡΑΕ,

που έγινε στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, με θέμα τις ΑΠΕ.

Ο ίδιος γνωστοποίησε την απόφαση της ΡΑΕ για τη διενέργεια νέου διαγωνισμού για φωτοβολταϊκά και αιολικές εγκαταστάσεις, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων την 4η Νοεμβρίου και πραγματοποίηση της ηλεκτρονικής δημοπρασίας στις 12 Δεκεμβρίου.

Ο Δ. Παπαχρήστου αναφέρθηκε στις 11 διαγωνιστικές διαδικασίες, που πραγματοποίησε η ΡΑΕ στο διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2016 μέχρι και τον Ιούλιο του 2019, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στον τελευταία διαγωνισμό παρουσιάστηκε σημαντική μείωση των τιμών προς όφελος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας».

Από την πλευρά της η διευθύντρια αδειοδοτήσεων και μητρώων στη ΡΑΕ, Δρ. Αδαμαντία Βέρρα, παρουσίασε κατά την ομιλία της στην εσπερίδα το «τεράστιο», όπως η ίδια χαρακτήρισε, αδειοδοτικό έργο που έχει παραχθεί από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, «παρά τη μεγάλη υποστελέχωσή της, τόσο στον τομέα του φυσικού αερίου, όσο και στον τομέα του ηλεκτρισμού» και έθεσε επί τάπητος το θεσμικό πλαίσιο, τα ποσοτικά στοιχεία, καθώς και τα προβλήματα που διέπουν την αδειοδοτική διαδικασία.

Μιλώντας για τα πεδία βιομάζα, βιοαέριο και βιορευστά, η κ. Βέρρα επισήμανε ότι 56 έργα διαθέτουν άδεια παραγωγής με πρώτη ύλη το βιοαέριο, συνολικής ισχύος 168,2 MW, επτά έργα με άδεια λειτουργίας συνολικής ισχύος 48,8MW, έντεκα έργα με εμπορική άδεια συνολικής ισχύος 35,1MW, 12 έργα με περιβαλλοντική αδειοδότηση συνολικής ισχύος 25,3ΜW και 26 έργα με άδεια παραγωγής πριν το στάδιο της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), συνολικής ισχύος 59 MW.

Keywords
Τυχαία Θέματα