Μ. Ψαλιδόπουλος: Το ΔΝΤ δεν θα υποκύψει στις πιέσεις της Γερμανίας για το χρέος

Σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή της Κυριακής” ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, υπογραμμίζει ότι το ΔΝΤ θα επιμείνει να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους επειδή αυτό αποτελεί συμβατική υποχρέωση των εταίρων και δεν θα υποκύψει στις πιέσεις της Γερμανίας.

Για

το χρέος

“Το Ταμείο, από την ανάμειξή του στο πρόγραμμα του Αυγούστου 2015 και μετά, ζητάει δύο πράγματα: από την ελληνική πλευρά μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και από τους Ευρωπαίους εταίρους μέτρα ανακούφισης του χρέους. Η ελληνική πλευρά νομοθέτησε όλα τα προαπαιτούμενα που εταίροι και Ταμείο ζήτησαν και αυτό που απομένει είναι η ελάφρυνση του χρέους. Η ακριβής διατύπωση στο πρόγραμμα του Αυγούστου 2015 είναι ότι τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν από το τέλος του προγράμματος (Αύγουστος 2018) και μετά. Το ποια θα είναι τα μέτρα αυτά έχει δημοσιοποιηθεί μέσα από μελέτες. Δεν έχουν συζητηθεί, όμως, επισήμως γιατί, πάλι στο πρόγραμμα Αυγούστου 2015, η συζήτηση αυτή προβλέπεται για μετά τη λήξη της δεύτερης αξιολόγησης, που μόλις έκλεισε. Το ΔΝΤ συνεπώς θα επιμείνει για τα μέτρα αυτά, όπως θα επιμείνουν και οι ελληνικές αρχές, επειδή αποτελεί συμβατική υποχρέωση των Ευρωπαίων εταίρων”, αναφέρει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως το ΔΝΤ “δεν θα υποκύψει”.

Θα υπάρξει ανάλυση βιωσιμότητας

Ως μέρος της μελέτης που θα γίνει εντός του Ταμείου, ο κ. Ψαλιδόπουλος λέει πως θα υπάρξει ανάλυση βιωσιμότητας από το ΔΝΤ. “Θα πρόκειται για επικαιροποίηση της μελέτης που είχε ενσωματωθεί στην έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα, τον Φεβρουάριο του 2017”.

Θα εκταμιευθούν άλλα χρήματα για την Ελλάδα;

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Ψαλιδόπουλου στην ίδια εφημερίδα, “το Ταμείο θα θέσει στη διάθεση της Συμφωνίας επί της Αρχής ένα ποσό χαμηλότερο εκείνου της κατ’ εξαίρεσιν πρόσβασης. Το ποσό αυτό θα εκταμιευθεί όταν εκπληρωθεί η απομείωση του χρέους και βεβαιωθεί το Ταμείο για τη μακροχρόνια βιωσιμότητά του. Σίγουρα θα έχει υψηλότερο επιτόκιο εκείνου του ESM. Οι ελληνικές αρχές θα κρίνουν αν θα πρέπει να αντλήσουν το ποσό αυτό. Από τη στιγμή της εκταμίευσης μιας δόσης θα αρχίσουν να τρέχουν και έξοδα τήρησης του λογαριασμού που επιστρέφονται μετά την ολοκλήρωση της ανάληψης του συνόλου του δανείου”.

Για την ένταξη στο QE

Ερωτηθείς για το κατά πόσο είναι πιθανή η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλιώς QE, ο κ. Ψαλιδόπουλος υποστηρίζει: “Προϋπόθεση ένταξης είναι η προηγούμενη δοκιμαστική έξοδος της χώρας στις αγορές και η μέσω αυτής παροχή εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της οικονομίας. Προφανώς, πρέπει να εξακολουθεί να ισχύει το συγκεκριμένο πρόγραμμα που όπως γνωρίζουμε η μεν ΕΚΤ βεβαιώνει ότι θα θα συνεχιστεί, αλλά πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη ζητούν τον τερματισμό του, λόγω και της πρόσφατης σταδιακής μεταστροφής της Fed προς άνοδο των επιτοκίων. Ως στόχος πολιτικής η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση παραμένει επιτεύξιμη”.

Τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα

“Μνημόνια δεν θα υπάρχουν μετά τον Αύγουστο του 2018, όμως βάρη και υποχρεώσεις από το παρελθόν σίγουρα θα υπάρχουν”, σημειώνει ο κ. Ψαλιδόπουλος, προσθέτοντας πως “θα πρέπει να τα αντιπαρέλθουμε” για να επικεντρωθούμε στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, για την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αλλά και να για να υπάρξει ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα για την Ελλάδα.

“Το υπόδειγμα αυτό δεν θα πρέπει να στηρίζεται στον δανεισμό, παρότι ασφαλώς θα τον περιλαμβάνει. Καλύτερα φτωχότεροι, παρά επιφανειακά πλουσιότεροι με δανεικά”, τονίζει ο κ. Ψαλιδόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα