ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ: Προβληματισμός από τις αντιφάσεις Διώτη

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ με τα μέλη της να τονίζουν πως «όλα τα ευρήματα απομονώνουν τον Παπακωνσταντίνου στο κάδρο των ευθυνών». Πλέον, μετά την σημαντικά στοιχεία που αναδύονται από την πραγματογνωμοσύνη στο USB, για τους βουλευτές είναι ξεκάθαρο ότι η επεξεργασία και η αλλοίωση της λίστας έγινε την περίοδο που αυτή βρισκόταν στα χέρια του πρώην υπουργού.

Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος της επιτροπής Χρηστος

Μαρκογιαννάκης επιθυμεί να υπάρχει «πλήρης και αδιαμφισβήτητη τεκμηρίωση» γι αυτό και σήμερα αναμένεται η κατάθεση των ερευνητών της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ που εντόπισαν τα ηλεκτρονικά ίχνη στο περίφημο στικάκι.

Να σημειωθεί ότι μετά από την αντιστοίχηση των ευρημάτων της πραγματογνωμοσύνης και των κωδικών της λίστας Λαγκάρντ, ο κ. Παπακωνσταντίνου με το που πήρε στα χέρια του στο CD από τις γαλλικές αρχές έσπευσε να ανοίξει 24 αρχεία που αντιστοιχούν σε ονόματα «Παπανδρέου», «Παπακωνσταντίνου» καθώς και σε επιφανείς επιχειρηματίες.

Πάντως, έμπειρα στελέχη της προανακριτικής επιτροπής αναφέρουν ότι «έχουμε όλα εκείνα τα στοιχεία για να παραπέμψουμε τον κ. Παπακωνσταντίνου για αλλοίωση.

Όμως, πριν το κάνουμε αυτό πρέπει να τεκμηριώσουμε ότι το έκανε με δόλο. Σε διαφορετική περίπτωση θα μιλάμε για πταίσμα». Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή θα επιχειρήσει να ερευνήσει εαν υπάρχει το αδίκημα του δόλου με την συνδρομή του ΣΔΟΕ. Όπως εξηγούν «αναμένουμε το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τον εάν τα τρία συγγενικά πρόσωπα του υπουργού δικαιολογούν τις καταθέσεις. Εκτός αυτού όμως αναμένουμε στοιχεία και για τις κινήσεις των λογαριασμών τους καθώς και το πότε επαναπάτρισαν τα χρήματα που είχαν στην HSBC».

Αναζητούν τον υπάλληλο που πήρε προς φύλαξη το CD
Πέραν όμως της τεκμηρίωσης των αδικημάτων, η επιτροπή αναζητά και τα ίχνη του αρχικούCD που οι γαλλικές αρχές παρέδωσαν στον κ. Παπακωνσταντίνου και αυτός με την σειρά του το «έχασε» αφού πρώτα το είχε αντιγράψει σε USB. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός έχει υποστηρίξει ότι έδωσε το CD σε κάποιον συνεργάτη του – τον οποίο δεν έχει κατονομάσει εως σήμερα – για φύλαξη και μετά αυτό… εξαφανίστηκε! Για τον λόγο αυτό η επιτροπή έχει προγραμματίσει να καταθέσουν οι 48 συνεργάτες του κ. Παπακωνσταντίνου την ερχόμενη Πέμπτη. Η κάθε εξέταση θα διαρκέσει 10 λεπτά και σύμφωνα με πληροφορίες θα τεθούν συγκεκριμένες ερωτήσεις: «Εάν τους παρεδόθη από τον κ. Παπακωνσταντίνουτο επίμαχο CD για φύλαξη. Εάν έχουν γνώση αν παρεδόθη το CD σε κάποιον άλλον ή εν πάση περιπτώσει γνωρίζουν κάτι για την τύχη του αρχείου»

«Ο Διώτης δεν με ρώτησε πως γίνεται η καταστροφή του USB»
Πέραν αυτών, ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν και από την κατάθεση της κυρίας Γαλάτειας Μανέ καθώς ανατρέπουν τα όσα έχει υποστηρίξει εως τώρα ο κ. Ιωάννης Διώτης. Συγκεκριμένα η κυρία Μανέ, δικηγόρος και συνεργάτης του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, φέρεται να αναφέρει στους οικονομικούς εισαγγελείς ότι «Ουδέποτε κατέστρεψα το USB που μου έδωσε ο κ. Διώτης για αντιγραφή. Ούτε μου ζήτησε κάτι τέτοιο και δεν θυμάμαι αν με ρώτησε πώς γίνεται η διαγραφή». Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Μανέ στο υπόμνημά της αναφέρει ότι αγόρασε ένα νέο USB, μετά από σχετική εντολή του κ. Διώτη. «Πήγα στο γραφείο του και αντέγραψα σε ένα φορητό υπολογιστή (laptop) το περιεχόμενο του αρχικού USB. Στη συνέχεια το αρχείο το αντέγραψα στο νέο στικάκι» προσθέτει. Επιπλέον, η κυρία Μανέ, συνοδεία των οικονομικών εισαγγελέων, μετέβησαν πριν από λίγες ημέρες στο γραφείο που στεγαζόταν ο κ. Διώτης, εντόπισαν το laptop και έναν ακόμα σταθερό ηλεκτρονικό υπολογιστή, οι οποίοι και κατασχέθηκαν, προκειμένου να ερευνηθούν από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Διώτης στο συμπληρωματικό του υπόμνημα έλεγε μεταξύ άλλων ότι, επειδή οι γνώσεις του για την τεχνολογία δεν είναι καλές, «κάλεσα τη δικηγόρο κυρία Γαλάτεια Μανέ, η οποία μόλις είχε διοριστεί ως ειδική συνεργάτης μου, να με βοηθήσει στη μεταγραφή του περιεχομένου του USB σε ένα άλλο, ώστε να επισκοπήσω το περιεχόμενό του σε στικάκι – αντίγραφο. Για το λόγο αυτό την παρακάλεσα να πάει η ίδια και να αγοράσει ένα, στη συνέχεια δε να αντιγράψει το πρώτο στικάκι στο καινούριο, όπως και έπραξε». Και συμπλήρωνε: «Μετά την ολοκλήρωση της επισκόπησης αυτής, τοποθέτησα σε φάκελο το ένα USB, ζήτησα δε -πάλι από τη συνεργάτιδά μου, κυρία Μανέ- να με ενημερώσει για το πώς γίνεται η παντελής διαγράφη του περιεχομένου του άλλου USB, στην οποία προέβην αμέσως, διότι δεν ήθελα, πριν αποφασίσει ο υπουργός πως έπρεπε να χειριστώ το ζήτημα, να υπάρχει αντίγραφο στην κατοχή οποιουδήποτε».

Εκτός όμως του υπομνήματος της κυρίας Μανέ, φαίνεται πως υπάρχει και νέα συμπληρωματική κατάθεση του κ. Διώτη, ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει για την περίφημη σύσκεψη με τους κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλο στις 8.7.2011.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην εισαγγελέας ρωτήθηκε εάν σε εκείνο το ραντεβού παρέδωσε το USB στον κ. Βενιζέλο. Ο κ. Διώτης φέρεται να απάντησε πως «Δεν θυμάμαι. Μπορεί να ήταν τότε. Θεωρώ όμως το πιο πιθανό να το έδωσα στις ημερομηνίες που ήδη έχω αναφέρει στις αρχικές μου καταθέσεις, δηλαδή τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου 2011. Δεν θυμάμαι καλά γιατί το ραντεβού ήταν ανεπίσημο και απρογραμμάτιστο»

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη της ΔΕΕ, στις 8.7.2011, ο κ. Διώτης φέρεται να πραγματοποίησε την παραπάνω αντιγραφή στα δύο USB.

Πηγή: Protothema

Keywords
Τυχαία Θέματα