ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Βρετανική παρέμβαση – Στη Λευκωσία ο Μπόρις Τζόνσον στις 29/11

Την 29η Νοεμβρίου προσδιορίζουν διπλωματικές πηγές από το Λονδίνο ως ημερομηνία μετάβασης του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη, σύμφωνα με το ΣΚΑΙ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κάθοδος του κ. Τζόνσον στην Κύπρο είχε αρχίσει να συζητείται πριν από την κατάληξη των συνομιλιών στο Μον Πελεράν.

Για την ακρίβεια ο κ. Τζόνσον

είχε εκφράσει έντονη επιθυμία για πλήρη ενημέρωση επί των διαπραγματεύσεων κατά τη συνάντηση που επιδίωξε και είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της περασμένης εβδομάδας.

Η συνάντηση εκείνη είχε διεξαχθεί στο ενδιάμεσο των δύο συναντήσεων του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί στην Ελβετία και ενώ το Λονδίνο ανέμενε τις εξελίξεις γύρω από μία πιθανή πολυμερή διάσκεψη για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Ενώ οι συγκεκριμένες ημερομηνίες της επίσκεψης είχαν τεθεί προς εξέταση προ του δεύτερου γύρου των συνομιλιών στο Μον Πελεράν, η οριστικοποίησή τους φέρεται να ακολούθησε τη μη κατάληξη σε συμφωνία επί των κριτηρίων στο εδαφικό.

Η βρετανική πλευρά επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις, με την Πρωθυπουργό Μέι να ενημερώνεται αναλυτικά από τον πρόεδρο Αναστασιάδη κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία το πρωί της Πέμπτης.

Ενημέρωση έχει λάβει από διπλωματικές πηγές και ο Υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος προέβη σε νεότερη, γραπτή αυτή τη φορά, δήλωση για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις συνομιλίες. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο Υπουργός Ευρώπης είχε χαρακτηρίσει «υπερβολή» το να μιλά κανείς για κατάρρευση των συνομιλιών, κάνοντας λόγο για αναβολή.

Το απόγευμα της Πέμπτης ο σερ Άλαν ανέφερε: «Χαιρετίζουμε τη θαρραλέα ηγετική στάση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί στις διαπραγματεύσεις λύσης του Κυπριακού και τις προσπάθειες των δύο πλευρών στις πρόσφατες συνομιλίες τους στο Μον Πελεράν.

»Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι με θάρρος και συμβιβασμό από αμφότερες τις πλευρές μία συμφωνία είναι εφικτή. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει τη σταθερή υποστήριξή του για μία δίκαιη και διαρκή λύση και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε να έλθει η διαδικασία σε μία επιτυχή ολοκλήρωση».

Διπλωμάτες εκτιμούν ότι το ίδιο μήνυμα στήριξης και ενθάρρυνσης θα μεταφέρει στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο ο Μπόρις Τζόνσον.

Με την παρουσία του θα θελήσει να δείξει ενεργά πως το Λονδίνο θεωρεί ότι η διαδικασία δεν έχει αποτύχει και παράλληλα να ενημερωθεί επί τόπου για τα δεδομένα και για τις διαθέσεις των δύο πλευρών, αλλά και να συζητήσει το μέλλον της διαδικασίας εξέτασης του θέματος των εγγυήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα