Κομισιόν – Όλι Ρεν: Μπορεί να δοθεί και δεύτερο δάνειο στη Πορτογαλία

Σε άρθρο του στην πορτογαλική οικονομική εφημερίδα Diario Economico ο επίτροπος για τις Οικονομικές και τις Νομισματικές υποθέσεις της Ε.Ε., Όλι Ρεν, τονίζει ότι αν χρειαστεί η Πορτογαλία η ΕΕ θα μπορούσε να χορηγήσει και νέο δάνειο στη χώρα, μετά το τέλος του προγράμματος στήριξής της, που τερματίζεται τον Μάιο του 2014.

«Η Ευρώπη θα τηρήσει την υπόσχεσή της» και θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Πορτογαλία «αν η χώρα χρειαστεί επιπρόσθετη βοήθεια», υπό τον όρο ότι η Λισαβόνα «θα συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις οποίες προβαίνει», έγραψε χαρακτηριστικά

ο κ. Ρεν.

«Η απόλυτη προτεραιότητα είναι να ολοκληρωθεί με επιτυχία το τρέχον πρόγραμμα», επέμεινε ο επίτροπος και πρόσθεσε πως «είναι επίσης εκ των ων ουκ άνευ η Πορτογαλία να διατηρήσει την δημοσιονομική πειθαρχία και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην διάρκεια των επόμενων ετών».

Η Πορτογαλία έλαβε τον Μάιο του 2011 ένα δάνειο ύψους 78 δισ. ευρώ από την τρόικα των δανειστών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο). Σε αντάλλαγμα έθεσε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας για την μείωση των ελλειμμάτων της.

«Είναι φυσιολογικό να διερωτάται κανείς για αυτό που θα συμβεί» μετά το πέρας του προγράμματος τον Μάιο, «αλλά το να έδινε κανείς μια απάντηση αυτή τη στιγμή θα αποτελούσε εντελώς θεωρητική υπόθεση», εκτίμησε ο Όλι Ρεν.

Original article: Κομισιόν – Όλι Ρεν: Μπορεί να δοθεί και δεύτερο δάνειο στη Πορτογαλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα