Κικίλιας: Αυτά σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση στην Υγεία

Τη ριζική αναγέννηση του τομέα της πρόληψης στην Υγεία προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά την τοποθέτησή του, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο κ. Κικίλιας περιέγραψε αναλυτικά το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά τον πολύπαθο τομέα της Υγείας, εστιάζοντας εκτενώς στο κομμάτι της πρόληψης.

«Επαγγελόμαστε μια επανάσταση στην πρόληψη. Αυτή θα επιτευχθεί σταδιακά, αλλά με διαρκή πρόοδο, με την εφαρμογή προγράμματος για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις

για όλους. Οι πολίτες θα ενημερώνονται και θα παραπέμπονται σε κρατικές και ιδιωτικές δομές. Στους επόμενους μήνες θα παρουσιαστούν οι λεπτομέρειες αυτού του προγράμματος, που θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από τον ΕΟΠΥΥ» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Πλήρης εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε και στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ένα ζήτημα που προεκλογικά είχε ανεβάσει πολύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και στην περίθαλψη με αξιοπρέπεια.

«Εφαρμόζοντας πλήρως τον αντικαπνιστικό νόμο και εισάγοντας στοχευμένες παρεμβάσεις κατά της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας θεωρώ ότι θα πετύχουμε τους ποσοτικούς και κυρίως ποιοτικούς στόχους που έχουμε συμπεριλάβει στο αναλυτικό μας σχέδιο» είπε αρχικά ο υπουργός Υγείας και προσέθεσε:

«Βασικός άξονας του προγράμματος μας είναι η περίθαλψη με αξιοπρέπεια. Συστηματικά και σταδιακά θα περιορίσουμε τις ουρές. Παντού! Δεσμεύομαι σήμερα, ενώπιον υμών και του ελληνικού λαού, για προοδευτική μείωση των σχετικών προβλημάτων. Τα αποτελέσματα θα είναι ορατά σε σύντομο χρόνο» τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Βασικός άξονας η φροντίδα στους ευάλωτους

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Κικίλιας και στην φροντίδα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

«Τρίτος άξονας του προγράμματος είναι η φροντίδα στους πιο ευάλωτους: η εξασφάλιση ραντεβού με τους ιατρούς εντός 24ώρου, η διανομή φαρμάκων για τους βαρέως πάσχοντες στο σπίτι και μια σειρά από μέτρα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι έξι πυλώνες του προγράμματος για την Υγεία

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας για να επιτευχθούν όλα αυτά η στρατηγική του το επόμενο διάστημα δομείται σε έξι πυλώνες.

Οι πυλώνες αυτοί είναι οι εξής:

1.Ανάδειξη της δημόσιας υγείας ως απόλυτης προτεραιότητας της εθνικής πολιτικής υγείας.
2.Παροχή της κατάλληλης, ασφαλούς, υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
3.Διοικητική αναδιοργάνωση των νοσοκομείων και επανασχεδιασμός του τρόπου παροχής των υπηρεσιών υγείας, με στόχο την ανάπτυξη συνεργιών, την εξοικονόμηση πόρων και τηναποτελεσματική και ασφαλή φροντίδα σε όλους τους πολίτες.
4.Ανάπτυξη δομών μετα-νοσοκομειακής φροντίδας για την ενίσχυση της συνέχειας της φροντίδας και την αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων.
5.Παροχή ολιστικής φροντίδας στα άτομα με προβλήματα Ψυχικής Υγείας μέσω ενίσχυσης των παρεμβάσεων σε επίπεδο πρόληψης,θεραπείας και αποκατάστασης
6.Αξιολόγηση της Τεχνολογίας Υγείας προκειμένου να παρέχουμε τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος.

 Ξεκινάμε «πόλεμο» κατά της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών

Ο υπουργός Υγείας στη συνέχεια ανέφερε ότι θα ξεκινήσει πόλεμο ενάντια στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και θα επεκτείνει την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών και των ηλικιωμένων.

Συγκεκριμένα υπογράμμισε τα εξής:

«Ξεκινάμε πόλεμο ενάντια στην αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών. Υλοποιούμε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και πρόληψης του καρκίνου για την έγκαιρη διάγνωση και καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της νόσου. Ενισχύουμε και εκσυγχρονίζουμε τα νοσοκομεία μας με τεχνολογίες αιχμής και σύγχρονο βιοϊατρικό εξοπλισμό, εισάγοντας σύγχρονα χρηματοοικονομικά μοντέλα και συμπράττοντας με τον ιδιωτικό τομέα. Προσφέρουμε με τον τρόπο αυτοαναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πολίτες χωρίς ίδια επιβάρυνση Στέλνουμε μήνυμα σε όλους ότι η Ελλάδα είναι πλέον πόλος επενδύσεων και στον τομέα της υγείας. Ανασχεδιάζουμε τις διαδικασίες ροής των ασθενών στα νοσοκομεία ώστε να γίνει αποδοτικότερη & αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ενός περιστατικού. Στελεχώνουμε τις ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ με το απαραίτητο προσωπικό».

Keywords
Τυχαία Θέματα