Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Θέμα “Καμμένου” και ΕΡΤ έβαλαν στελέχη – Φίλης: Καρικατούρα του Σαλβίνι ο Πάνος!

Εδώ ο κόσμος χάνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται με τον Καμμένο!Στην Κεντρική Επιτροπή, αν εξαιρέσει κανείς τον Πρωθυπουργό που έστειλε μηνύματα πολιτικά, (δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για τα Σκόπια πλην της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν θα περικοπούν οι συντάξεις, αν θέλει ο Κ. Μητσοτάκης να καταθέσει πρόταση μομφής, αιχμές κατά Γ. Στουρνάρα για τις τράπεζες) τα στελέχη του

κόμματος άνοιξαν πυρ κατά του κυβερνητικού εταίρου, μετά το διπλό «ατόπημά» του στις ΗΠΑ: οι προτάσεις του για το «Plan B» στο Σκοπιανό και τα περί δημιουργίας νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του ξεκαθάρισε ότι αν δεν περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, «δεν υπάρχουν εναλλακτικές για την είσοδο των Σκοπίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ». «Αν δεν αλλάξουν τη Συνταγματική τους ονομασία, θέλω να είμαι σαφής, η Ελλάδα δε πρόκειται να το επιτρέψει. Δεν πρόκειται να δεχτεί την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ ή σε άλλο διεθνή οργανισμό, ή σε οποιοδήποτε σχήμα αμυντικής συνεργασίας με συνταγματική ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας».

ΦΙΛΗΣ ΚΑΤΑ ΚΑΜΜΕΝΟΥ – ΠΑΠΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ

Ο Νίκος Φίλης, έβαλε στο στόχαστρό του τον υπουργό Άμυνας, τον οποίο χαρακτήρισε «καρικατούρα του Σαλβίνι».

«Είναι στοιχείο αποπολιτικοποίησης να μην συζητάμε αυτό το πρόβλημα μεταξύ μας σήμερα… Ορθώς πήγαμε με τον Καμμένο και ήταν θετική και παραγωγική η συνεργασία για συγκυριακούς λόγους στην αρχή βεβαίως. Σήμερα εξαντλεί αυτή την δυναμική της αυτή η συνεργασία. Και δυστυχώς βλέπω ότι ο Καμμένος, θα απογοητευτεί βέβαια, θεωρεί ότι μπορεί να παίξει το παιχνίδι του Σαλβίνι στην Ελλάδα. Θα απογοητευτεί όμως. Είναι καρικατούρα… Πρέπει να λάβουμε τα μετρά μας ώστε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα μας ώστε να μην υπάρξει καμία προσπάθεια παρεμπόδισης του προγράμματος μας και του έργου μας», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Νέες βολές για την ΕΡΤ και τον τρόπο λειτουργίας της εξαπέλυσε από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Φίλης.

ΓΙΑ ΤΗ ΕΡΤ: Μην βγάζουμε δεξιούς όσους αντιδρούν

«Τέσσερις φορές μέσα σε 1,5 χρόνο ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου έβαλα το θέμα της ΕΡΤ αναβλήθηκε η συζήτηση 4 φορές. Έμαθα από τις εφημερίδες ότι ορίστηκε νέα διοίκηση και άλλα», σχολίασε ο Νίκος Φίλης.

Προειδοποίησε μάλιστα πως «κοχλάζει το θέμα εκεί» και συμπλήρωσε: «Θα υποστούμε μεγάλη πολιτική ζημιά».

«Σας θυμίζω», συνέχισε «πως ο Σαμαράς έπεσε και από την ΕΡΤ που την έκλεισε, δεν είναι δευτερεύον θέμα αυτό, δεν είναι παρανυχίδα. Είναι κρίσιμο θέμα. Χθες οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ σε μια μαζική συγκέντρωση που έκαναν έβγαλαν ένα ψήφισμα. Δεν είναι δεξιοί οι άνθρωποι, δεν είναι του Μητσοτάκη όπως ειπώθηκε κάποια στιγμή εδώ μέσα».

Τα βέλη της στον Πάνο Καμμένο και η Τασία Χριστοδουλοπούλου.«Βγαίνουμε με μια τραυματική εμπειρία με τους ΑΝΕΛ, γιατί μετά το μνημόνιο, όταν όλα άρχισαν να χαλαρώνουν και αναδεικνύονται οι πολιτικές και ιδεολογικές ταυτότητες, έγινε αυτό που έγινε και δεν ξέρουμε που θα καταλήξει… Το ζήτημα των συμμαχιών είναι κομβικό ζήτημα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια ο Θοδωρής Δρίτσας αναφερόμενος στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο και τις τοποθετήσεις του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την κυβερνητική συνεργασία και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα ξέρουμε, ατομικά ή συλλογικά, το τι σημαίνει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική; Υπάρχει ανάγκη εμβάθυνσης».

Ο βουλευτής Τρικάλων, Σάκης Παπαδόπουλος, ανέφερε πως, «όταν καταγγέλλουμε τη ΝΔ για εθνολαϊκισμό, δεν γίνεται να μην βλέπουμε τον εθνικολαϊκισμό του γείτονα ή του συνεταίρου. Δεν μπορούμε να πάμε να εξαντλήσουμε τη λήξη της θητείας μας, χωρίς να έχουμε ξεκαθαρίσει με ποιον και γιατί. Γιατί με τον Πανό Καμμένο να πάμε μέχρι τον Οκτώβριο δεν μπορούμε, με την πολιτική των ΑΝΕΛ και μετά το άδειασμα που έκανε στον Αλέξη Τσίπρα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για πολιτική συμμαχιών και με το Δανέλλη και με τον Κατσίκη».

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΣΙΠΡΑ

Μηνύματα εντός και εκτός κυβέρνησης έστειλε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η «τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω» και σημείωσε πως ήρθε η ώρα «να δρέψουμε τους καρπούς των κόπων μας και της μεγάλης προσπάθειάς μας να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια της λιτότητας».

Στο πλαίσιο της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός έστειλε – εμμέσως πλην σαφώς – μήνυμα στον Γ. Στουρνάρα. «Καλό είναι, όλοι όσοι έχουμε θέσεις ευθύνης σε αυτόν τον τόπο, να μάθουμε να δουλεύουμε περισσότερο, να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και να μιλάμε λιγότερο. Και κυρίως να μιλάμε όταν πρέπει να μιλήσουμε, όχι όταν δεν πρέπει», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Όσο τώρα για ορισμένους καθ εξακολούθηση διαψευδόμενους από τις εξελίξεις εγχώριους θεσμικούς παράγοντες που επιμένουν στις κινδυνολογικές παρεμβάσεις, θα τους συνιστούσα για το δικό τους καλό και για τη δική τους εναπομείνασα αξιοπιστία να είναι λίγο προσεχτικοί πια», είπε ακόμα.

«Τη μια μας είπαν ότι αν δε κάνουμε 4-5 επιπλέον και μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις δε θα βγούμε στις αγορές και τελικά βγήκαμε όχι μία αλλά τρείς φορές στις αγορές με επιτυχία.

Την άλλη μας είπαν ότι δε μπορεί η Ελλάδα να έχει καθαρή έξοδο και χρειάζεται πιστοληπτική γραμμή, δηλαδή νέο κεκαλυμμένο μνημόνιο. Διαψεύστηκαν και εκεί παταγωδώς».

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού η αποστροφή αυτή αφορά τον διοικητή της ΤτΕ που το Σάββατο έκανε δήλωση στα «Παραπολιτικά» ζητώντας την εφαρμογή των συμφωνηθέντων με τους Θεσμούς.

Παρέμβαση Στουρνάρα: Να τηρήσουμε τη συμφωνία με τους Θεσμούς

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας πως «έβαλε όλα τα λεφτά του στο μαύρο της καταστροφής και τώρα που η Ελλάδα ανακάμπτει ξέμεινε από επιχειρήματα». Σχολίασε ακόμα πως «θα ολοκληρώσει τη Συνταγματική της θητεία» και κανένας «μπορεί να την εμποδίσει». Σήκωσε μάλιστα το γάντι στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας: «Αν ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να την εμποδίσει (σ.σ. την Κυβέρνηση), ο τρόπος είναι ένας. Στη Βουλή, ανοιχτά, δημοκρατικά, ενώπιον του ελληνικού λαού. Ας έρθει, ασκώντας το δικαίωμα του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

Κατηγόρησε, επίσης, την αντιπολίτευση ότι επιμένει «στην ίδια γραμμή, ζητώντας ουσιαστικά να κοπούν εκ νέου οι συντάξεις που ίδιοι στο παρελθόν έκοψαν καμιά σαρανταριά φορές. Θα διαψευστούν εκ νέου. Και πάλι παταγωδώς. Γατί η Ελλάδα πιάνει τους δημοσιονομικούς στόχους, η οικονομία αναπτύσσεται ξανά, το επενδυτικό ενδιαφέρον αυξάνεται, οι βαθιές θεσμικές μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποδίδουν».

Πρόσθεσε μάλιστα πως «όλα αυτά είναι φανερά και στους ξένους επενδυτές».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «η Ελλάδα επανήλθε στη κανονικότητα» και συμπλήρωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση αύριο καταθέτει για πρώτη φορά το δικό της σχέδιο προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες»

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα προωθεί σχήματα συνεργασίας και συν-ανάπτυξης βασισμένα στις σχέσεις καλής γειτονιάς, που δίνουν το μήνυμα ότι το διεθνές δίκαιο είναι το μόνο πλαίσιο βάσει του οποίου μπορεί να έχει μέλλον η περιοχή μας. Η Ελλάδα επιδιώκει και έχει πετύχει σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού με τις μεγάλες δυνάμεις της περιοχής και του κόσμου μας. Δεν αναζητά όμως προστάτες. Η Ελλάδα προωθεί την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων της και την ανάγκη συμμόρφωσής τους με το ευρωπαϊκό κεκτημένο αναγνωρίζοντας τη σημασία που εχει για το μέλλον της Ευρώπης και όλης της περιοχής. Και για αυτό επιλέγει να βρίσκει αμοιβαία αποδεκτές λύσεις στη βάση της ειρηνικής επίλυσης διαφόρων. Και επιλέγει να είναι μέρος της λύσης και οχι του προβλήματος στη περιοχή μας».

Επέμεινε επίσης πως «Και η εξωτερική μας πολιτική στα κρίσιμα εθνικά μας θέματα είναι σταθερή».

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΕ

Το νέο πεδίο αντιπαράθεσης που διαμορφώνεται μετά και το τέλος των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής υπογραμμίζεται στο σχέδιο απόφασης για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως τονίζεται στο κείμενο, πλέον διαμορφώνεται ένα διπολικό σχήμα αντιπαράθεσης των δυο κύριων προγραμματικών προτάσεων. Ο ένας πόλος, σημειώνεται στο κείμενο, υπό τη ΝΔ προβάλλει εκ νέου ένα άγριο, αγοραίο με αυταρχικό πρόσωπο νεοφιλελευθερισμό, υιοθετώντας τη λογική των μνημονίων που αποτελούν το πολιτικό της πρόγραμμα και το οποίο απέρριψε ο ελληνικός λαός το 2015, αναγνωρίζοντας τη διαχρονικά επιζήμια επιλογή που συνιστά για τις ανάγκες του.

Ο άλλος πόλος με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως σημειώνεται, εκφράζει την υποστήριξη μιας δίκαιης παραγωγικής και με οικολογικό πρόσημο βιώσιμης ανάπτυξης με δίκαια κατανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των κοινωνικών στρωμάτων που έπληξε η οικονομική κρίση. «Την προστασία και στήριξη του κόσμου της εργασίας και των δικαιωμάτων του. Τη στήριξη των εργαζομένων αλλά και των μεσαίων στρωμάτων που επλήγησαν βάναυσα από την κρίση. Την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους και των δημοσίων αγαθών. Το δημοκρατικό μετασχηματισμό του κράτους και τις παρεπόμενες αλλαγές της Δημόσιας Διοίκησης σε όλα τα επίπεδα» συμπληρώνεται.

Επίσης, στο κείμενο τονίζεται η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την εμπέδωση και διεύρυνση των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες, την ισονομία των πολιτών ανεξάρτητα από την καταγωγή , θρησκευτικές πεποιθήσεις εισόδημα, φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό.

Στο κείμενο αναφέρεται και η συνέχιση της χάραξης μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που ανέδειξε την Ελλάδα σε παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης.

Καταλήγοντας σημειώνεται πως πρόκειται για μια σύγκρουση δυο ανταγωνιστικών πολιτικών σχεδίων και προταγμάτων, το αποτέλεσμα της οποίας θα καθορίσει τη στρατηγική κατεύθυνση της χώρας και τη ζωή των πολιτών της για τα επόμενα χρόνια.

Η προγραμματική αυτή αντιπαράθεση θα εκφραστεί κατ’ αναλογία και υπό προϋποθέσεις στις εκλογές στους δήμους και στις Περιφέρειες και στις ευρωεκλογές, μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως στις βουλευτικές εκλογές, επισημαίνεται.

Keywords
συριζα, ΕΡΤ, καμμενος, θεμα, αλέξης τσίπρας, σκοπια, στουρναρας, τραπεζες, ηπα, ελλαδα, νατο, φιλησ, νέα, σαμαρας, μνημονιο, σημαίνει, νεα δημοκρατια, τσιπρας, μηνυματα, ττε, βουλη, σχεδιο, προβάλλει, εκλογες, Αντωνης Σαμαρας, εφημεριδες, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, ξανα, αλέξης τσίπρας, τι σημαινει, οικονομικη κριση, το θεμα, βημα, δημοκρατια, ηπα, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, το βημα, ττε, ωρα, αγριο, αλληλεγγυη, αμοιβαια, γινεται, γειτονα, δυστυχως, δηλωση, διοικηση, δικη, δριτσας, διπλο, εγινε, ειπαν, ειπε, υπαρχει, επιτυχια, ζωη, ιδια, θοδωρης, ομιλια, κυβερνηση, κειμενο, λεφτα, ληξη, μαυρο, μηνυματα, μητσοτακης, νατο, προβάλλει, ουσιαστικα, παμε, πεδιο, σαφης, σαββατο, συζητηση, συνεχεια, συγκεντρωση, σχεδιο, σχηματα, ταυτοτητες, τασια, φυλο, φορα, αγορες, δικαιωμα, εφαρμογη, χωρα, παιχνιδι, σημαίνει, θελω να, θεματα, θεσεις, βεβαιως
Τυχαία Θέματα