Ναι των πολιτών στα ανοιχτά μαγαζιά τις Κυριακές – Ζωντάνεψε η Αθήνα και οι μεγάλες πόλεις

Την πίστη του ότι οι καταναλωτές «αγκάλιασαν» την ιδέα για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, αποδεικνύοντας πως «κάναμε πολύ καλά που δεν ακούσαμε αυτούς που φοβούνταν το καινούργιο», εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως σημείωσε, πλέον η «σκυτάλη» περνά στους αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι είναι αρμόδιοι να αποφασίσουν το πόσες επιπλέον Κυριακές, πέραν των νομοθετημένων επτά, θα μπορούν να λειτουργούν τα μικρά καταστήματα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε την ελπίδα του πως

οι αντιπεριφερειάρχες δεν θα περιοριστούν στις φωνές αυτών που αντιδρούν, αλλά θα ακούσουν και «τη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών, θα δουν το συμφέρον του τουρισμού μας, θα δουν το συμφέρον των νέων παιδιών που αναζητούν δουλειά».

ΖΩΝΤΑΝΕΨΕ Η ΑΘΗΝΑ

Ως μια «ευκαιρία να αποκτήσει και πάλι ζωή το κέντρο» χαρακτήρισε το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί, σε μια πόλη που θέλει να είναι τουριστικός προορισμός αυτόνομος, να μην είναι ανοικτά, τουλάχιστον, όπως είχαμε από την πρώτη στιγμή τονίσει, στο ιστορικό κέντρο της πόλης τα καταστήματα», ανέφερε σε δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό ΣΚΑΙ.

Επιτυχημένο αποδεικνύεται, σύμφωνα με την εικόνα της πρώτης Κυριακής, το «πείραμα» της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Στην πλειοψηφία τους, τα καταστήματα τόσο του κέντρου της Αθήνας όσο και των περιφερειακών δήμων, ήταν ανοιχτά, με τις εκπτώσεις να ξεπερνούν το 50% σε ευρεία γκάμα προϊόντων.

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις, η μία υποστηριζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ και η άλλη από το ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας των εμποροϋπαλλήλων. Ωστόσο, οι κινητοποιήσεις δεν εμπόδισαν τη λειτουργία των καταστημάτων.

Στην Αθήνα και τον Πειραιά, η εικόνα σε πολυκαστήματα και σούπερ μάρκετ δείχνει ότι οι καταναλωτές ανταποκρίθηκαν με εντυπωσιακό τρόπο στο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές αποτελεί μια «απαράδεκτη και αντιδραστική απόφαση από κάθε άποψη».

«Η κυβέρνηση είναι εκτός τόπου και χρόνου όταν από τη μια πλευρά σφαγιάζει τα εισοδήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων και από την άλλη αυξάνει τις μέρες και τις ώρες που οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν».
«Πρόκειται για άλλη μια ισοπεδωτική ενέργεια που στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ οδηγεί στη θανατική καταδίκη το μικρομεσαίο εμπόριο που θα οδηγηθεί σε ακόμα περισσότερα λουκέτα, ανατροφοδοτώντας έτσι το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας».

«Μόνος κερδισμένος είναι τα μεγάλα πολυκαταστήματα και οι πολυεθνικές αλυσίδες που θα ωφεληθούν από την ανακατανομή του μειωμένου τζίρου».

Keywords
Τυχαία Θέματα