Καραμούζης: Αισιόδοξος για τα stress test – Δραστικές λύσεις για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων

14:31 1/3/2018 - Πηγή: BankWars

Στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα αλλά και οι ελληνικές τράπεζες γενικότερα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης, επισημαίνοντας την ανάγκη για πιο δραστικές λύσεις όσον αφορά την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων.

Ο πρόεδρος της Eurobank και της Ελληνικής

Ενωσης Τραπεζών εκτίμησε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση σε ότι αφορά τις τράπεζες είναι η δημιουργία της Τραπεζικής Ενωσης και της πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων.

Σημείωσε ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να προχωρήσει η μείωση των κόκκινων δανείων που σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πολύ υψηλά, ενώ κρίσιμο είναι να προχωρήσει και η μείωση της σύνδεσης του ρίσκου μεταξύ κρατικού χρέους και τραπεζών.

Αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές στους ρυθμιστικούς κανόνες οι θα δημιουργήσουν συνθήκες περαιτέρω συγκέντρωσης στον κλάδο αλλά και θα αλλάξουν το επιχειρηματικό μοντέλο.

Στην Ελλάδα έχουμε μπροστά μας τρία σημαντικά θέματα, τόνισε:
α) Εφαρμογή του IFRS9, για το οποίο είπε ότι η προσωπική του αίσθηση είναι ότι το αντίκτυπο θα είναι μεταξύ 5 – 5,5 δισ. ευρώ που θα μοιραστεί σε μια πενταετία «οπισθοβαρώς». β) δεν έχουμε ολοκληρώσει το Trouble Asset Review (TAR), ενώ γ) το stress test ξεκίνησε μόλις τις προηγούμενες ημέρες με την αποστολή των πρώτων στοιχείων.

Σε καλύτερη θέση

Τόνισε ότι έχοντας κατά νου την άσκηση του 2015 πρέπει να ξέρουμε ότι α) η μακροοικονομική κατάσταση είναι πολύ καλύτερη β) οι προοπτικές είναι καλύτερες και γ) η αρχική θέση των τραπεζών σε ότι αφορά τη ρευστότητα και τα κεφάλαια είναι βελτιωμένες σε σύγκριση με αυτές του 2015 αλλά και το ότι τα NPEs έχουν μειωθεί κατά 10 δισ. ευρώ.

Επιπλέον οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν αξιοσημείωτα κέρδη προ προβλέψεων, της τάξης των 4 δισ. ευρώ έτσι σε τριετή βάση θα έχουν 12 δισ. ευρώ ως επιπλέον μαξιλάρι, πριν επηρεαστούν τα κεφάλαια από επιπλέον προβλέψεις.

Συμπλήρωσε ότι οι τράπεζες έχουν σημαντικές εγγυήσεις για τα κόκκινα δάνεια, κυρίως από το real estate και το 4ο τρίμηνο όλες οι τράπεζες θα δείξουν σημαντικές βελτιώσεις σε ότι αφορά το σχηματισμό NPEs και NPLs.

Τα παραπάνω τόνισε δεν προδικάζουν το αποτέλεσμα αλλά μέσω των αριθμών έχουν την αίσθηση ότι οι τράπεζες, είναι σε καλύτερη κατάσταση όπως και η θέση της χώρας. Θα αναφέρω ένα αριθμό: το καλοκαίρι του 2015 η εξάρτηση από τον ELA ήταν 86 δισ. και σήμερα 16 δισ.

Ο Νικόλαος Καραμούζης αναφέρθηκε στις διαφορές που φέρνει η τεχνολογία και οι νέες καταναλωτικές συνθήκες των πελατών. Ανέφερε χαρακτηριστικά ένα στοιχείο. Το 2017 στην Ελλάδα οι μεταφορές χρήματος που έγιναν μέσω καταστημάτων ήταν μόλις 26% έναντι 38% το 2014. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μαζική στροφή από υπηρεσίες μέσω καταστημάτων σε ηλεκτρονικές συναλλαγές (e-banking κ.τλ.).

Τα κόκκινα δάνεια

Εχουμε μια στρατηγική. Εχουμε δεσμευτεί για μείωση τους κατά 14,4 δισ. ευρώ φέτος και κατά 17,3 δισ. το 2019 ώστε να περιοριστούν στα 63 δισ. ευρώ.

Δεν είναι μικρό ποσό, αλλά πιο δραστικές λύσεις πρέπει να εξεταστούν στο τέλος αυτού του προγράμματος όταν η κατάσταση στην αγορά και την οικονομία θα είναι καλύτερες. Τα ποσοστά έκπτωσης θα είναι μικρότερα, τα επιτόκια θα είναι μικρότερα, η ανάπτυξη μεγαλύτερη και θα έχουμε δημιουργήσει μια «αγορά» για ελληνικό ρίσκο.

Τάχθηκε ενάντια σε όσους πιστεύουν ότι τώρα πρέπει να εφαρμοστούν πιο δραστικές λύσεις. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή όρεξη στις διεθνείς αγορές για λογικές τιμές στην αγορά ελληνικού ρίσκου αξίας 30, 40 δισ. ευρώ.
Πιστεύω ότι η αυτό που κάνουμε είναι η σωστή στρατηγική και περισσότερο δραστικές λύσεις πρέπει να αναζητηθούν στο τέλος του προγράμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα