Κακό νέο: Η Ελλάδα και πάλι στις πρώτες σελίδες των διεθνών πρακτορείων

18:21 8/2/2016 - Πηγή: BankWars

Κραχ στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές καταγράφεται σήμερα, Δευτέρα, καθώς μόλις σε λίγες ώρες έχασαν το 1/5 της αξίας τους, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση καλείται να διαλέξει ανάμεσα στο δύσκολο δίλημμα, περισσότερη λιτότητα ή κοινωνική αναταραχή.

Αυτά αναφέρει σε δημοσίευμά του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), επισημαίνοντας ότι ο δείκτης FTSE υποχώρησε ενδοσυνεδριακά κατά 20%, με τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) να διαμορφώνεται, επίσης ενδοσυνεδριακά, περισσότερο από 7% κάτω.
Το AFP προσθέτει ότι το Χ.Α. έχασε ήδη το 8,89% της αξίας του την περασμένη εβδομάδα, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 24,3%.
Οι συστημικές τράπεζες είχαν κερδίσει λίγο έδαφος μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους τον Δεκέμβριο του 2015, έξι μήνες αφότου ο καταστροφικός «πόλεμος» μεταξύ της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και των πιστωτών της χώρας είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων και σχεδόν τον μηδενισμό της αξίας των τραπεζικών μετοχών.
Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε στην Αθήνα η πρώτη φάση της πρώτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται στον ορίζοντα επίτευξη συμφωνίας στο επίμαχο ζήτημα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της κοινωνίας ενάντια στην εύθραυστη συγκυβέρνηση του Τσίπρα.
Στη συνέχεια το AFP επικαλείται δημοσίευμα της οικονομικής, γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, στην οποία ανώνυμη πηγή από το περιβάλλον των διαπραγματεύσεων ανέφερε ότι «η Ελλάδα κάνει πολλά στα χαρτιά», όχι όμως και στην πράξη.
Η αριστερή εφημερίδα Αυγή, που πρόσκειται στην κυβέρνηση, έγραψε την Κυριακή ότι υπήρξαν «πολλές και σημαντικές» δυσκολίες στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους για την Ελλάδα το 2017 και το 2018.
Ειδικότερα, σημειώνει το AFP, οι διαφωνίες περιλαμβάνουν ένα κενό 800 εκατ. ευρώ, αλλά και το ζήτημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Τσίπρα, που στοχεύει να μειώσει τις μέγιστες συντάξεις, αυξάνονται, ενώ την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε μια γενική απεργία και οι αγρότες, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, εμποδίζουν κατά διαστήματα τη διέλευση από τα σύνορα και από τις εθνικές οδούς.
Ο πρωθυπουργός έχει μια ισχνή πλειοψηφία, μόλις 153 εδρών, με την οποία θα επιχειρήσει να περάσει το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό αργότερα μέσα στον Φεβρουάριο, επισημαίνει τέλος το Γαλλικό Πρακτορείο.

ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΝΙ

Όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων MNI, οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της θα μπορούσαν να συνεχιστούν για μήνες εάν η Αθήνα δεν συνεργαστεί πλήρως για το πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης και οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου δεν αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα πριν λάβουν βάσιμες και αποδεκτές προτάσεις.
Επιπλέον, οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια από την ελληνική κυβέρνηση να πολιτικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να ζητήσει κάποια χαλάρωση δεν θα γίνει ανεκτή από την πλειοψηφία των χωρών-μελών του ευρώ.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος είπε ότι «οι συζητήσεις της προηγούμενης εβδομάδας ήταν απλά διερευνητικές» και ότι οι θεσμοί «δεν έθεσαν συγκεκριμένα αιτήματα», καθώς δεν έχουν στα χέρια τους τα πλήρη δεδομένα, παρά τις διαρροές από την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τις πιθανές αυξήσεις φόρων κα τις περικοπές συντάξεων.
«Υπάρχει ακόμη μεγάλο κενό ανάμεσα στο τι ζητάμε και στο τι έχει καταθέσει μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση.
Δεν έχουμε διευκρινίσει ακόμη το χρηματοοικονομικό κενό για φέτος, το οποίο είναι σημαντικό στοιχείο για την αξιολόγηση», είπε η πηγή.
Άλλη πηγή σημείωνε ότι παρά την καλή θέληση που έχει επιδειχθεί από τους δανειστές της Ελλάδας, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, για να συζητήσουν αντίμετρα προκειμένου να αμβλυνθούν ορισμένα μη δημοφιλή μέτρα, όπως η περαιτέρω περικοπή των συντάξεων και του ελάχιστού μισθού, «η Ελλάδα φαίνεται ανήμπορη να προχωρήσει στην εφαρμογή αυτών των μέτρων». «Υπάρχει πολύ δουλειά να γίνει ακόμη.
Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Κρίνοντας από τις συζητήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να συνεχιστούν για μήνες. Όπως και να έχει, δεν βλέπω κάποια σημαντική ανάγκη για χρηματοδότηση της Ελλάδας μέχρι τον Ιούνιο», υποστηρίζει ο αξιωματούχος.

ΥΓ: Τι επισημαίνει εδώ και μέρες τοbankwars; Ότι οι δανειστές, δεν έχουν κανένα λόγο να βιαστούν για την αξιολόγηση και για τη συνεπακόλουθη χρηματοδότηση, πριν τον Ιούλιο, οπότε και η Ελλάδα πρπεπει να πληρώσει 2,2 δισ ευρώ στην ΕΚΤ για τα ομόλογα των Κεντρικών Τραπεζών…

Keywords
ελλαδα, σελιδες, κραχ, δίλημμα, afp, αθηνα, τραπεζες, τσιπρας, npls, διαδηλωσεις, απεργια, ΕΚΤ, εθνικη τραπεζα, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργιες σημερα, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, αλλαγη ωρας, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια ταξι, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, μειωση μισθων, κοινωνικη συμφωνια, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, αυγη, δουλεια, ομολογα, προγραμμα, ωρα, afp, απλα, εβδομαδες, γινει, δευτερα, δίλημμα, εδαφος, ευρω, ειπε, εβδομαδα, εξι, εφημεριδα, ιδια, κυβερνηση, λογο, μηνες, περιβαλλον, πηγη, συγκεκριμενα, συνεχεια, ωρες, εφαρμογη, κυριακη, τραπεζα, χερια