Κ. Χατζηδάκης: Δεν υπάρχει στον ορίζοντα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης
Για τις εκκρεμείς συντάξεις, τις διαγραφές οφειλών στον ΕΦΚΑ και τη σχέση των πολιτών με τον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι» ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.
Ερωτηθείς για την έκθεση του ΟΟΣΑ, που ζητά αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα, ούτε κανείς ξέρει. «Όλες αυτές είναι θεωρητικές προσεγγίσεις για το τι θα γίνει το 2035 – 2050. Αυτό που ξέρουμε εμείς από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας είναι ότι προσπαθούμε να κλείσουμε με την εκκρεμότητα των συντάξεων και να προχωρήσουμε το νέο ταμείο για τους νέους ασφαλισμένους, γιατί αλλάζει το σύστημα με προσωπικούς κουμπαράδες».
Όπως είπε ο υπουργός, για τους ασφαλισμένους που μπαίνουν στην αγορά εργασίας πρώτη φορά από 1/1/22 αλλάζει το σύστημα και αντί να βάζουν τα λεφτά τους σε έναν κουβά και να πληρώνουν για τους σημερινούς συνταξιούχους, πληρώνουν για τον εαυτό τους σε έναν ατομικό κουμπαρά και θα μπορούν καθώς περνούν τα χρόνια να καθορίσουν και οι ίδιοι σε έναν βαθμό το ύψος της σύνταξής τους διαλέγοντας το αντίστοιχο συνταξιοδοτικό προφίλ.
Σχολιάζοντας την κριτική που δέχονται από την αντιπολίτευση απάντησε ότι «το κράτος, ακόμα και άσχημα να πάνε τα πράγματα στις επενδύσεις, εγγυάται ότι θα πάρει κανείς τα λεφτά του συν τον πληθωρισμό. Τι είδους τζόγος είναι αυτός όταν το κράτος σου εγγυάται;» διερωτήθηκε και σχολίασε ότι αυτό που έχει δείξει έως τώρα η εμπειρία είναι ότι το συγκεκριμένο σύστημα οδηγεί σε ψηλότερες συντάξεις.
«Οι επενδύσεις γίνονται σε επενδυτικά καλάθια και όχι αποκομμένα σε κάποιες μετοχές. Γίνονται κεντρικά και εσύ απλώς διαλέγεις το προφίλ σου» πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης και εξήγησε ότι οι νέοι πιστεύουν ότι δεν θα πάρουν σύνταξη. «Πάμε να αντιμετωπίσουμε κι αυτό το πρόβλημα με το να τους συνδέσουμε με τη σύνταξή τους και να τους επιτρέψουμε να καθορίσουν σε κάποιον βαθμό το ύψος της σύνταξής τους και να έχουν έναν ατομικό κουμπαρά» κατέληξε.
Σχετικά με όσους έχουν βγει στη σύνταξη αλλά δεν την έχουν λάβει ακόμα τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι φέτος πάμε σε ρεκόρ στην έκδοση συντάξεων. «Βγήκαν 130.000 αποφάσεις το 2019, 161.000 το 2020, τώρα μέχρι τέλη Νοεμβρίου είχαμε πάνω από 200.000 αποφάσεις. Όσοι έχουν υποβάλει αίτηση μέχρι το 2019 θα έχουν κλείσει τις εκκρεμότητές του μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και γενικότερα το θέμα με τις υπερημερίες στις εκκρεμείς συντάξεις θα έχει κλείσει μέχρι τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2022» τόνισε ο υπουργός.
Σε ερώτηση για τις διαγραφές οφειλών στον ΕΦΚΑ έκανε γνωστό ότι υπάρχουν 36 με 38 δις ευρώ οφειλές, κι κάποιες άλλες στην εφορία. «Πολλά από αυτά είναι παλαιών ετών και αμφισβητείται η εισπραξιμότητά τους. Είναι ένα θέμα που απασχολεί επί δεκαετίες την Ελλάδα, ενώ υπάρχει αντίστοιχο θέμα και στο υπουργείο Οικονομικών. Πέρα από τις ρυθμίσεις για την διευκόλυνση των πολιτών, επικεντρωνόμαστε σε αυτά που είναι περισσότερο εισπράξιμα ώστε να έχουμε καλύτερους ισολογισμούς και καλύτερη διαχείριση στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό το θέμα όμως δεν επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών» είπε.
Όσον αφορά στη σχέση των πολιτών με τον ΕΦΚΑ ο υπουργός τόνισε ότι «βάλαμε μπροστά καινούργια συστήματα και αντιμετωπίζουμε το ζήτημα πιο σφαιρικά, κάνουμε την προσπάθεια με το 1555, τον ενιαίο αριθμό εξυπηρέτησης αλλά δεν μας αρκεί ότι κάναμε αυτά, καθώς τα θεμέλια από κάτω δεν είναι γερά. Θέλουμε να βάλουμε μια νέα λογική στον ΕΦΚΑ».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ο ηθοποιός Αλέξανδρος Παπατριανταφύλλου σε έναν διαφορετικό ρόλο στο ΟΠΑΠ GAME TIME
- Που οδεύει τώρα η Τουρκία; Τρία σενάρια
- H FDA εγκρίνει τις αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου της Pfizer για παιδιά 16 και 17 ετών
- Υπεγράφη η πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών από ΤΑΙΠΕΔ, ΕΛΠΕ και Italgas
- Χρήστος Σταϊκούρας: Η πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών αποτυπώνει την εμπιστοσύνη των διεθνών ομίλων στην Ελλάδα
- Αγορά ακινήτου στο Ψυχικό - Τα πλεονεκτήματα
- Ανοικτά τα μαγαζιά την Κυριακή - «Γρίφος» η 26η Δεκεμβρίου
- Αυτοί είναι πλέον οι νέοι αγρότες
- Eurobank: Από βαθιά ύφεση σε «ανάκαμψη V» στην Ελλάδα
- Ο Έλον Μασκ πούλησε μετοχές της Tesla αξίας σχεδόν 12 δισ. δολαρίων τον περασμένο μήνα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Κ. Χατζηδάκης: Δεν υπάρχει στον ορίζοντα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης
- Σημαντική συμμετοχή της ΕΥ Ελλάδoς στο 32ο Greek Economic Summit
- Alpha Bank: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση senior preferred ομολόγου ύψους 400 εκατ. ευρώ
- Γιώργος Τράγκας: Διασωληνώθηκε στη ΜΕΘ του «Σωτηρία» – Επιδείνωση στην υγεία του
- Υπό πίεση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα στον πληθωρισμό
- Απώλειες στα ασιατικά χρηματιστήρια
- Γερμανία: Πάνω από 5% ο πληθωρισμός το Νοέμβριο – Σε υψηλό σχεδόν 30 ετών
- ΔΕΠΑ Υποδομών: Υπογραφή της συμφωνίας πώλησης στην Italgas αντί 733 εκατ. ευρώ
- Συνάντηση προέδρου ΕΒΕΑ με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ
- Τελευταία Νέα BankWars
- Κ. Χατζηδάκης: Δεν υπάρχει στον ορίζοντα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης
- Υπό πίεση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα στον πληθωρισμό
- Σημαντική συμμετοχή της ΕΥ Ελλάδoς στο 32ο Greek Economic Summit
- Συνάντηση προέδρου ΕΒΕΑ με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ
- ΔΕΠΑ Υποδομών: Υπογραφή της συμφωνίας πώλησης στην Italgas αντί 733 εκατ. ευρώ
- Απώλειες στα ασιατικά χρηματιστήρια
- Alpha Bank: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση senior preferred ομολόγου ύψους 400 εκατ. ευρώ
- Γερμανία: Πάνω από 5% ο πληθωρισμός το Νοέμβριο – Σε υψηλό σχεδόν 30 ετών
- Γιώργος Τράγκας: Διασωληνώθηκε στη ΜΕΘ του «Σωτηρία» – Επιδείνωση στην υγεία του
- Καιρός: Σταδιακή επιδείνωση του καιρού με βροχές και σποραδικές καταιγίδες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Όμικρον: Προειδοποίηση για έως και 60.000 κρούσματα στη Βρετανία μέχρι τα Χριστούγεννα
- Σημαντική συμμετοχή της ΕΥ Ελλάδoς στο 32ο Greek Economic Summit
- Κορυφαία βαθμολογία ασφαλείας για το νέο Nissan Qashqai στο Euro NCAP
- Eurobank Research: Πιθανή η περαιτέρω βελτίωση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη
- ΟΑΕΔ: Στο νέο ευρωπαϊκό σύστημα ταξινόμησης δεξιοτήτων-ικανοτήτων-προσόντων-επαγγελμάτων (ESCO) από 13/12
- «ΕμβολιάΖΩμαι σήμερα! Ούτε αύριο Ούτε ΜΕΘαύριο»: Νέο σποτ ενημέρωσης του ΙΣΑ
- Ο Σολτς επισκέπτεται σήμερα το Παρίσι και τις Βρυξέλλες
- Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη - Ιερώνυμου: Τι συζήτησαν