ΙΤΑΛΙΑ: Παραμύθια τα περί εξόδου από το ευρώ – Υποχώρηση Ντι Μάιο -Ματέο Σαλβίνι


Παραμύθια θα αποδειχθούν τα περί εξόδου από το ευρώ της Ιταλίας, με την αναμενόμενη νέα κυβέρνηση του Κινήματος 5 Αστέρων και της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά.

Λουίτζι ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι, “αποσύρουν” το προσχέδιο της αρχικής τους κυβερνητικής πλατφόρμας και μιλάνε για αίτημα στις Βρυξέλλες για αλλαγές στις Συνθήκες. «Κρίνεται αναγκαία η επανεξέταση, από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, του συστήματος της ευρωπαϊκής

οικονομικής διακυβέρνησης”

Τα δύο κόμματα επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη τους στην Ευρωζώνη, αλλά και στο ΝΑΤΟ, με μόνη αλλαγή από την προηγούμενη κυβέρνηση, ότι δεν συμφωνούν για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

Παρά τους φόβους των αγορών, τελικά φάινεται πως τα δυο κόμματα δεν θα ζητήσουν διαγραφή χρέους της Ιταλίας 250 δισ. ευρώ, αλλά θα ζητήσουν, στο χρέος να μη «μετρούν» τα ιταλικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Θα φροντίσουμε να ενεργοποιηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η πρόταση τα κρατικά ομόλογα όλων των χωρών – μελών της Ευρωζώνης που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ να μην υπολογίζονται στο χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει «ίση» επιρροή στο χρέος όλων των χωρών της Ευρωζώνης και όχι μόνο της Ιταλίας».

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν διαρρεύσει στα ιταλικά ΜΜΕ τα δύο κόμματα συμφωνούν ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις να διαμορφωθεί στο 15%, ενώ θα υπάρχουν δύο συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα, στο 15% και 20%.

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την αγορά του Μιλάνου να δέχεται ισχυρές πιέσεις, εν μέσω αυξημένης ανησυχίας για την προγραμματική συμφωνία της νέας κυβέρνησης Λέγκας – Πέντε Αστέρων στην Ιταλία. Ο δείκτης FTSE MIB διολίσθησε κατά 2,32% και έκλεισε στις 23.734,22 μονάδες

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου σημειώνει σημαντική άνοδο, στο 2,11%, ξεπερνώντας το 2% για πρώτη φορά σε δύο μήνες, ενώ το spread με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο «εκτοξεύτηκε» στις 151,2 μονάδες βάσης.

Γιατί έχουν πρόβλημα οι Βρυξέλλες με κυβέρνηση 5 Αστέρων και Λέγκας στην Ιταλία

Keywords
Τυχαία Θέματα