ΙΤΑΛΙΑ – Μπολόνια: Ο Σαλβίνι “απειλεί” σήμερα στις τοπικές εκλογές το προπύργιο Δημοκρατικών-Αριστεράς

Στις κάλπες προσέρχονται  οι ψηφοφόροι στις Ιταλικές περιφέρειες της Καλαβρίας (νότια, με πρωτεύουσα το Κατατζάρο) και της Εμίλια Ρομάνια (βόρεια, πρωτεύουσα η Μπολόνια) με τον Ματτέο Σαλβίνι να επιδιώκει να βγει κερδισμένος από τη σημερινή εκλογική μάχη με στόχο να ζητήσει στη συνέχεια βουλευτικές εκλογές.

Σε ότι αφορά την Καλαβρία, στην οποία έχουν δικαίωμα ψήφου δυο εκατομμύρια Ιταλοί, θεωρείται σχεδόν βέβαιη η επικράτηση της συντηρητικής παράταξης.

Στην Εμίλια Ρομάνια – Μπολόνια το προπύργιο

των προοδευτικών δυνάμεων και της Αριστεράς όμως, στην οποία καλούνται να εκλέξουν το νέο περιφερειακό συμβούλιο τρεισήμισι εκατομμύρια πολίτες, το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο.
Ο νυν προοδευτικός περιφερειάρχης, Στέφανο Μπονατσίνι, ελπίζει να επιλεγεί για μια ακόμη θητεία.
Ο Σαλβίνι καλεί τους κατοίκους της Εμίλια Ρομάνια να επιλέξουν την υποψήφια του κόμματός του, Λουτσία Μποργκοντζόνι. 
Και προσθέτει ότι «αν κερδίσει στην Μπολόνια θα ζητήσει αμέσως να προκηρυχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές, ώστε να κάνει “έξωση” στον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και στην κυβέρνηση συνεργασίας κεντροαριστεράς και Πέντε Αστέρων».

Τέλος, οι «Πεντάστεροι» επιμένουν ότι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των τοπικών αυτών εκλογών, η κυβέρνηση της Ρώμης θα συνεχίσει την πορεία της. Αλλά είναι σαφές ότι η πρόσφατη παραίτηση του αρχηγού του κόμματος, Λουίτζι Ντι Μάιο, δεν συμβάλλει στην ισχυροποίηση της κυβερνητικής συμμαχίας.

Η τελευταία επίσημη δημοσκόπηση στις 10 Ιανουαρίου έδωσε στον κεντροαριστερό Μπονατσίνι 44%, στην ακροδεξιά Μποργκοντζόνι 43% και στον Μπενίνι του Κ5Α 7,5%, ενώ τρία άλλα ψηφοδέλτια της ριζοσπαστικής Αριστεράς έφθασαν μόλις στο 5,5%. Οι κρυφές δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν έδωσαν στον Μπονατσίνι έως το 46,5% και στην Μπορζοντζόνι έως το 43,5%, μια διαφορά που πλησιάζει στα όρια του στατιστικού λάθους, ενώ ο υποψήφιος του Κ5Α Μπενίνι υποχωρούσε στο 6,5%.

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΙΝΕΙ 50+ ΣΕ ΔΕΞΙΑ-ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ

Η τελευταία δημοσκόπηση σε εθνικό επίπεδο του SWG για το κανάλι La7 έδωσε στις 20 Ιανουαρίου 33,2% στη Λέγκα, 10,9% στους ακροδεξιούς Αδελφούς της Ιταλίας, ενώ μαζί με την Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και το προσωπικό κόμμα του Τότι οι δεξιές δυνάμεις ξεπερνούν οριακά το 50%.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο η ίδια δημοσκόπηση έδωσε 18% στο Δημοκρατικό Κόμμα, 4,5% στη Ζωντανή Ιταλία του Ρέντζι, 5,2% στα δύο κόμματα της Κεντροαριστεράς Ελεύθεροι και Ίσοι και Δράση και 15,5% στο Κ5Α, με τον κυβερνητικό συνασπισμό να περιορίζεται στο 42,2%

Keywords
Τυχαία Θέματα