ΙΣΠΑΝΙΑ: Διχασμό έφερε το “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” στην Καταλονία

Κρίσιμες είναι οι εξελίξεις στην Ισπανία, με τη χώρα να εμφανίζεται διχασμένη στον απόηχο του δημοψηφίσματος στην Καταλονία και τις δύο πλευρές έτοιμες να κλιμακώσουν την κόντρα. H ισπανική κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης Ραφαέλ Καταλά, δεν απέκλεισε την εφαρμογή στην Καταλωνία του αμφιλεγόμενου άρθρου 155 του Συντάγματος, για την αναστολή των εξουσιών των τοπικών κυβερνήσεων σε περίπτωση που πλήττεται η εθνική κυριαρχία, ενώ ταυτόχρονα επαίνεσε

και τη στάση που τήρησαν οι δυνάμεις της τάξης κατά τη χθεσινή επέμβασή τους για να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιοχής.

«Το 155 είναι εδώ, και προτιθέμεθα να ασκήσουμε τον νόμο σε όλη του την ισχύ. Η υποχρέωσή μας είναι να επιλύουμε προβλήματα και θα το κάνουμε μολονότι ορισμένα από τα συγκεκριμένα μέτρα μπορεί να μας προκαλούν πόνο. Αλλά εάν κάποιος βούλεται να διακηρύξει την ανεξαρτησία του, θα πρέπει τότε να του πούμε ότι δεν μπορεί», τόνισε ο Καταλά σε συνέντευξή του στο κρατικό δίκτυο τηλεόρασης TVE.

Όσον αφορά τη χθεσινή δράση της αστυνομίας στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, ο Ραφαέλ Καταλά τη χαρακτήρισε «υποδειγματική», ενώ και ο υπουργός Εσωτερικών Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο να εξέφρασε «τη λύπη του για τους τραυματίες και από τις δύο πλευρές».

«Όσο κι εάν προσπάθησε κανείς να εστιάσει στο αντίθετο, εγώ βλέπω πως συμπεριφέρονται απέναντι σε δημόσιες αναταραχές οι αστυνομίες κρατών, των οποίων σήμερα τα μέσα ενημέρωσης εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους. Εγώ πιστεύω πως επέδειξαν απέναντι στους πολίτες σεβασμό, μέτρο, αναλογικότητα στην επέμβασή τους και δεν χρησιμοποιήθηκε βία παρά μόνον σε ακραίες περιστάσεις», υποστήριξε ο Καταλά στην TVE.

Όσον αφορά το γεγονός ότι παρ? ότι σε πολλές περιπτώσεις η αστυνομία χρειάσθηκε να επέμβει έντονα, εντούτοις δεν κατόρθωσε να αποτρέψει τη λειτουργία αρκετών τμημάτων, ο ίδιος υπουργός δήλωσε επίσης σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero πως οι αστυνομικές δυνάμεις «χρειάσθηκε να μετριάσουν τη χρήση βίας στις επεμβάσεις τους. Μία δύσκολη ισορροπία. Η βασική θεωρία ήταν να εμποδίσουμε την παράνομη ψηφοφορία, όμως υπό αυτές τις συνθήκες αναγκασθήκαμε να δράσουμε με προνοητικότητα και με περιορισμένη χρήση βίας: ο στόχος ήταν να μη γίνει το δημοψήφισμα και αυτό το κατορθώσαμε».

Από την πλευρά του ο Θόιδο, σε δηλώσεις του σήμερα στα δίκτυα Antena 3 και RNE, υπεραμύνθηκε των μέσων που μετήλθε η αστυνομία, παρ? ότι παραδέχθηκε πως «δεν είναι ευχάριστο» να βλέπει κανείς τραυματίες στους δρόμους. «Λυπούμαι για τους τραυματίες και από τις δύο πλευρές», αλλά η χρήση βίας κατέστη επιβεβλημένη «για να αποφευχθεί ένα χειρότερο κακό» πρόσθεσε.

Το «ναι» επικράτησε με το 90% των ψήφων

08:03

90% “ναι” στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας στο οποίο πήρε μέρος το 42,3% των συνολικά 5.340.000 ψηφοφόρων της περιφέρειας, παρά την “αιματοβαμμένη” απαγόρευση της ισπανικής κυβέρνησης. Οι 844 τραυματίες από τις αγριότητες της αστυνομίας και οι φωτογραφίες βίας που έκαναν το γύρο του κόσμου, δημιουργούν συνθήκες διχασμού στην Ισπανία.

Η Μαδρίτη χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα παράνομο και αντισυνταγματικό και ο πρωθυπουργός Μαριάννο Ραχόι δήλωσε ότι «δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα σήμερα».

«Δεν υπήρξε δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στην Καταλονία. Σήμερα νίκησε η Δημοκρατία. Από αύριο ξεκινάμε να δουλεύουμε για την αποκατάσταση της κανονικότητας του καθεστώτος. Συγχαίρω τις ισπανικές αστυνομικές δυνάμεις και τους Καταλανούς που δεν ψήφισαν»

«Η συντριπτική πλειοψηφία δεν θέλει να συμμετάσχει στο σενάριο των αποσχιστών. Εδειξαν πως υπακούν στους νόμους και αγνόησαν το κάλεσμα. Ολοι οι Ισπανοί εκτιμούν τη στάση τους”

—–Ο πρόεδρος της περιφέρειας της Καταλονίας Κάρλε Πουτσδεμόν δήλωσε ότι «η περιφέρεια της Καταλονίας κέρδισε το δικαίωμα στην ανεξαρτησία μετά το σημερινό δημοψήφισμα». Απευθυνόμενος ευθέως στην ΕΕ είπε: «Εμείς οι Καταλανοί, κερδίσαμε το δικαίωμα να ακουστούμε στην Ευρώπη».

Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κηρυχθεί μονομερώς η ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία. «Αυτή την ημέρα ελπίδας και δεινών, οι πολίτες της Καταλονίας αποκτήσαμε το δικαίωμα να έχουμε ένα ανεξάρτητο κράτος που θα πάρει τη μορφή μιας δημοκρατίας», τόνισε ο Κάρλες Πουτζντεμόν κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, περιστοιχισμένος από μέλη της κυβέρνησής του, χαιρετίζοντας παράλληλα την κινητοποίηση «εκατομμυρίων» Καταλανών για το δημοψήφισμα παρά την απαγόρευσή του από την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί πλέον να κοιτάζει αλλού», συνέχισε ο Πουτζντεμόν, προτρέποντάς την να παρέμβει άμεσα στη διένεξη. «Είμαστε ευρωπαίοι πολίτες και υφιστάμεθα επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων και των ελευθεριών (μας)»

—–«Για να ανοίξουμε έναν νέο χώρο διαλόγου, συμφώνων και συνύπαρξης, είναι απαραίτητο να στείλουμε στην αντιπολίτευση το PP και τους Ciudadanos», τους κεντρώους συμμάχους του στο κοινοβούλιο, έγραψε στο Twitter ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο επικεφαλής του Podemos, ο οποίος έχει ήδη επιχειρήσει να ρίξει τον Ραχόι, τον επικεφαλής του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP).

—–Το Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, πήρε από την πλευρά του ίσες αποστάσεις από τις δύο παρατάξεις. «Η ανευθυνότητα των μεν και των δε μας οδήγησε μέχρι εδώ», δήλωσε ο επικεφαλής των καταλανών σοσιαλιστών Μικέλ Ιθέτα. Κάλεσε σε διάλογο και ζήτησε από την κυβέρνηση να σταματήσει «τις απόπειρες να εμποδίσει με τη βία μια κινητοποίηση πολιτών σε μια παρωδία ψηφοφορίας».

—-Ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος Φερνάντο Μαρτίνεθ-Μαΐγιο απάντησε, όπως και η κυβέρνηση, πως ο Καταλανός πρόεδρος και η ομάδα του είναι «οι μόνοι υπεύθυνοι γι’ αυτό που συνέβη σήμερα στην Καταλονία».

—-Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου χαρακτήρισε «δειλό» τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι μετά τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιφέρειας αυτής και τον κάλεσε να παραιτηθεί από την εξουσία. Η δήμαρχος είναι μέλος του κόμματος Catalunya en Comu, εταίρου του Podemos στην περιφέρεια αυτή.

ΙΣΠΑΝΙΑ: “ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΜΕΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΣΣΟΜΕΝ” – Βία και τραυματίες στην Καταλονία

Keywords
Τυχαία Θέματα