Η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Gazprom Germania

Η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου σε μια μονάδα της Gazprom που κατασχέθηκε από τη Γερμανία σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.

Η Gazprom Germania και οι θυγατρικές της δεν λαμβάνουν πλέον όλες τις συμβατικές ποσότητες, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και ο μεγαλύτερος αγοραστής

ρωσικού φυσικού αερίου λαμβάνει φυσικό αέριο από εναλλακτικές πηγές και μπορεί να αντιμετωπίσει τη διακοπή, πρόσθεσε.

Η Μόσχα απαγόρευσε τις συναλλαγές με την Gazprom Germania και τις διάφορες θυγατρικές της που βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της Γερμανίας. Αυτό περιλαμβάνει τον προμηθευτή ενέργειας Wingas, μια ευρωπαϊκή επιχείρηση αποθήκευσης φυσικού αερίου, τον εμπορικό βραχίονα της Gazprom με έδρα το Λονδίνο και την EuRoPol Gaz, ιδιοκτήτρια του πολωνικού τμήματος του αγωγού Yamal-Europe που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία.

“Η κατάσταση είναι ότι η αγορά φυσικού αερίου μπορεί να αντισταθμίσει την απώλεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία”, σημείωσε ο Χάμπεκ.

Η Γερμανία ανέλαβε τον περασμένο μήνα προσωρινά τον έλεγχο της Gazprom Germania για να διασφαλίσει την ασφάλεια του εφοδιασμού. Οι περισσότερες εταιρείες του ομίλου είχαν δεχθεί πιέσεις μετά την άρνηση πελατών και επιχειρηματικών εταίρων να συνεργαστούν μαζί τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό δημιούργησε τον κίνδυνο οι ιδιοκτήτες βασικών ευρωπαϊκών ενεργειακών υποδομών να μην μπορούν να επιβιώσουν.

Ο Χάμπεκ σημείωσε ότι η απόφαση της Ρωσίας να επιβάλει κυρώσεις στην Gazprom Germania “δείχνει ότι η αντιπαράθεση για την ενέργεια είναι ένα όπλο” και ότι “η ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί δυναμικά σε μια οικονομική σύγκρουση”.

“Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση”, δήλωσε ο Χάμπεκ σε ομιλία του στην κάτω βουλή του Βερολίνου. “Έχουμε προετοιμαστεί για την κατάσταση και θα σας ενηεμρώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας”.

Keywords
Τυχαία Θέματα