ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Πώς αξιολογούν οικονομολόγοι την προγραμματική συμφωνία – Τα υπέρ και τα κατά
Η εισαγωγή ενός νομικά κατοχυρωμένου κατώτατου μισθού ήταν ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία. Ο συμβιβασμός που επετεύχθη προβλέπει την εισαγωγή ενός κατώτατου ωρομισθίου ύψους 8,5 ευρώ από το 2015, με μια μεταβατική περίοδο δύο ετών.
Ο κατώτατος μισθός ήταν μια από τις βασικές προϋποθέσεις που είχαν θέσει οι Σοσιαλδημοκράτες για να συναινέσουν στην συγκυβέρνηση με το κόμμα της Μέρκελ. Στις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών το θέμα προκάλεσε ηχηρές αντιδράσεις και ενστάσεις. Όπως σχολιάζει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας, Μίχαελ Χούτερ: «Ο κατώτατος μισθός δεν συνοδεύεται από οικονομικούς λόγους, αλλά είναι μια επίδειξη πολιτικής ισχύος των Σοσιαλδημοκρατών. Από οικονομική άποψη, στα 8,50 ευρώ αντιμετωπίζουμε κίνδυνο μείωσης της απασχόλησης».
Τα υπέρ και τα κατά
Σε ορισμένους κλάδους, ειδικά σε αδύναμες οικονομικά περιοχές της ανατολικής Γερμανίας καταβάλλονται μισθοί που αντιστοιχούν μόλις στο ήμισυ του προβλεπόμενου κατώτατου μισθού. Εάν το κράτος ορίσει το ύψος των αποδοχών σε αυτές τις περιπτώσεις, τότε αυτές οι θέσεις εργασίας θα χαθούν, εκτιμά ο ειδικός.
Διαφορετική άποψη έχει ο Γκούσταβ Χορν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικής Έρευνας του Ντίσελντορφ:
«Οι αντίπαλοι του κατώτατου μισθού ισχυρίζονται πάντα ότι ο μισθός που έχει ορίσει η αγορά είναι και ο σωστός. Πρόκειται, όμως, για μια αφελή προσέγγιση της αγοράς, γιατί οι μισθοί είναι και το αποτέλεσμα της ισχύος στην αγορά. Έτσι ειδικά στην ανατολική Γερμανία έχουμε περιπτώσεις μεμονωμένων κλάδων όπου οι εργαζόμενοι δεν έχουν δύναμη στην αγορά. Γι΄ αυτό και περιορίστηκαν τόσο δραστικά οι μισθοί τους».
Ο ίδιος εκτιμά ότι η εισαγωγή του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε αύξηση του εισοδήματος για εκατομμύρια ανθρώπους και κατά συνέπεια σε αύξηση των φορολογικών εσόδων και των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Παρόλα αυτά όμως, ο Γκούσταβ Χορν χαρακτηρίζει απογοητευτική την προγραμματική συμφωνία, καθώς δεν φέρνει τίποτε καινούριο στο σημαντικότερο οικονομικό ζήτημα:
«Μου λείπει η στρατηγική για την Ευρώπη. Η έως σήμερα ακολουθούμενη πολιτική έχει προφανώς αποτύχει. Είναι δουλειά της κυβέρνησης της μεγαλύτερης χώρας της ευρωζώνης να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις. Και αυτό πρέπει να αποτυπώνεται στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν φαίνεται τίποτε από όλα αυτά».
Χωρίς στρατηγική για τα μεγάλα θέματα;
Αρνητικά αξιολογεί το τελικό κείμενο της συμφωνίας και ο Μίχαελ Χούτερ, αλλά για διαφορετικούς λόγους: «Το πρόβλημα των διαπραγματεύσεων είναι ότι σε κανένα σημείο δεν τίθεται το ερώτημα πώς προκύπτουν εισόδημα, απασχόληση και ανάπτυξη. Αυτό που θίγεται είναι απλά πώς μπορούν να αναδιανεμηθούν τα υπάρχοντα εισοδήματα και πώς μπορούν να δικαιολογηθούν οι κοινωνικο-πολιτικές παροχές».
Γενικότερα οι ειδικοί επιρρίπτουν στα δύο μεγάλα κόμματα ότι αναλώθηκαν σε λεπτομέρειες σε μια σειρά ζητημάτων όπως η αύξηση της συμμετοχής γυναικών σε διευθυντικές θέσεις επιχειρήσεων, αντί να ασχοληθούν με τα μεγάλα και καυτά θέματα, όπως η γήρανση του πληθυσμού ή η ευρωκρίση.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι αποφασίστηκε να δαπανηθούν επιπρόσθετα 23 δισ. ευρώ στην παιδεία και σε έργα υποδομής. Όπως σχολιάζει ο Γκούσταβ Χορν:
«Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα στη Γερμανία, πρόκειται για τις παραπαίουσες υποδομές μας. Οι διαμαρτυρίες δεν σταματούν. Η απάντηση που δόθηκε είναι ότι θα επενδυθούν 23 δισ. τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Πρόκειται αναλογικά για το 0,25 % του ΑΕΠ, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό και τίποτα περισσότερο».
Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί ότι ενδεχομένως οι αποφάσεις να μην υλοποιηθούν με τον τρόπο που παρουσιάζονται ή και καθόλου. Πρώτον, το κείμενο της συμφωνίας είναι απλώς ένα είδος δήλωσης προθέσεων της μελλοντικής κυβέρνησης. Κατά δεύτερον, εκκρεμεί το εσωκομματικό δημοψήφισμα στους Σοσιαλδημοκράτες επί της συμφωνίας που μπορεί θεωρητικά να βάλει πρόωρο τέλος στον μεγάλο συνασπισμό.
Πηγή: DW
Original article: ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Πώς αξιολογούν οικονομολόγοι την προγραμματική συμφωνία – Τα υπέρ και τα κατά.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ανοικτό για όλους μέχρι απόψε τα μεσάνυχτα το taxisnet - Τελευταία διορία για τις συγκεντρωτικές τιμολογίων χωρίς πρόστιμο
- ΕΤΕ: Έρχονται νέα deals, το "παλεύει" για την εθελουσία
- ΟΛΠ: Οι επενδύσεις της Cosco και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι
- ΥΠΕΚΑ: Έχουμε βοηθήσει πολλαπλά το ΚΑΠΕ
- Τέλος το Κατάρ από το Ελληνικό!
- Έξαλλος ο Πούτιν με τη Louis Vuitton
- MLS Πληροφορική: Αγορά μετοχών από κ. Νικόλαο Κούλη
- «Πρέπει να ντρέπονται για όσα έκαναν στον πατέρα μου»
- Μιχελάκης: Εντυπώσεις δημιουργεί ο δήμαρχος Νάουσας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Φαήλος για Άδωνι: “Είναι τίμιος, δουλευταράς και τρελός – Γάτα με τσιριχτή φωνή, αλλά πιάνει ποντίκια”
- Δείτε πόσο πληρώνουμε την βενζίνη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη
- Τράπεζα Κύπρου: Η νέα σύνθεση της Επιτροπής Διορισμών
- ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Εκτός διεκδίκησης το Κατάρ
- Άνοδος 1.80% στο Nikkei, έκλεισε στις 15,727.12 μονάδες
- Frigoglass: Πτώση 72,7% στα κέρδη 9μήνου – Υποχώρησαν 9,8% στο εννεάμηνο οι πωλήσεις
- ΑΕΚ: Προχωρά η ΑΜΚ της “Δικέφαλος 1924 ΑΕ” που θα χτίσει το γήπεδο – Συνάντηση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
- ΙΧ: Τι αλλάζει στην κατάθεση πινακίδων
- ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Πώς αξιολογούν οικονομολόγοι την προγραμματική συμφωνία – Τα υπέρ και τα κατά
- Αυξήθηκαν στο 1,1 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Οκτώβριο (Ουκ αν λάβοις…)
- Τελευταία Νέα BankWars
- ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Πώς αξιολογούν οικονομολόγοι την προγραμματική συμφωνία – Τα υπέρ και τα κατά
- ΚΟΡΡΕΣ: Αυξημένες οι πωλήσεις στο 9μηνο
- Αυξήθηκαν στο 1,1 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Οκτώβριο (Ουκ αν λάβοις…)
- Φαήλος για Άδωνι: “Είναι τίμιος, δουλευταράς και τρελός – Γάτα με τσιριχτή φωνή, αλλά πιάνει ποντίκια”
- Τράπεζα Κύπρου: Η νέα σύνθεση της Επιτροπής Διορισμών
- Δείτε πόσο πληρώνουμε την βενζίνη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη
- ΑΕΚ: Προχωρά η ΑΜΚ της “Δικέφαλος 1924 ΑΕ” που θα χτίσει το γήπεδο – Συνάντηση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
- ΙΧ: Τι αλλάζει στην κατάθεση πινακίδων
- ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Εκτός διεκδίκησης το Κατάρ
- Άνοδος 1.80% στο Nikkei, έκλεισε στις 15,727.12 μονάδες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Κύριοι υπουργοί σας περιμένουν 4.500 μεταρρυθμίσεις. Ανασκουμπωθείτε
- Ταϊλάνδη: Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, η πρωθυπουργός παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης
- Την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή το ν/σ για το φόρο ακινήτων
- Άνχελ Γκουρία: «Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα»
- Αυξημένες οι πωλήσεις πετρελαιοειδών, τον Οκτώβριο, στην Κύπρο
- ΕΤΕ: Έρχονται νέα deals, το "παλεύει" για την εθελουσία
- MLS Πληροφορική: Αγορά μετοχών από κ. Νικόλαο Κούλη
- Ριζικές αλλαγές στο συγκοινωνιακό χάρτη της Αττικής
- Συνελήφθη ακόμη ένας δραπέτης των αλβανικών φυλακών