Γερμανία: Αναπάντεχη συρρίκνωση το δ’ τρίμηνο – Αναβίωση των φόβων για ύφεση

Συρρίκνωση 0,2% σε τριμηνιαία βάση εμφάνισε η γερμανική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2022, με αποτέλεσμα να αναδύονται εκ νέου οι φόβοι περί ύφεσης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική στατιστική υπηρεσία, παρότι αναμενόταν ευρέως ότι η οικονομία θα παρέμενε στάσιμη τους τελευταίους τρεις μήνες, συρρικνώθηκε από +0,5% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. «Το σενάριο σοβαρής βουτιάς της γερμανικής οικονομίας παραμένει μακρινό, αλλά το ενδεχόμενο μιας ήπιας ύφεσης παραμένει στο τραπέζι», σχολίασε ο Τόμας Γκίτζελ, επικεφαλής

οικονομολόγος της VP Bank. Σημειώνεται ότι ύφεση καταγράφεται σε δύο συναπτά τρίμηνα συρρίκνωσης.

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, τόνισε στο πλαίσιο της ετήσιας οικονομικής ενημέρωσης ότι η κρίση, την οποία πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, είναι πλέον διαχειρίσιμη. Ωστόσο, συμπλήρωσε, η γερμανική κυβέρνηση παραμένει επιφυλακτική λόγω των υψηλών τιμών στην ενέργεια και των υψηλών επιτοκίων δανεισμού.

Η γερμανική κυβέρνηση προβλέπει πως η οικονομική κατάσταση θα αρχίσει να βελτιώνεται την άνοιξη, ενώ την περασμένη εβδομάδα αναθεώρησε επί τα βελτίω την ανάπτυξη του 2023, αναμένοντας πλέον +0,2% από -0,4%.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα