ΓΑΛΛΙΑ: Όρκοι φιλίας Γαλλίας – ΗΠΑ στην επέτειο της Βαστίλης – Έκλεψαν την παράσταση Μελάνια και Μπριζίτ

Οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ παρακολούθησαν Αμερικανούς και Γάλλους στρατιώτες να παρελαύνουν μαζί στο πλαίσιο του διπλού εορτασμού για τα 100 χρόνια από την είσοδο των ΗΠΑ στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς για τη γαλλική εθνική γιορτή της Ημέρας της Βαστίλης.
Ο Μακρόν έφθασε στον τόπο διεξαγωγής της παρέλασης όρθιος πάνω σ’ ένα στρατιωτικό τζιπ

και περιστοιχισμένος από ιππικό, ενώ ο Τραμπ έφθασε με τη σύζυγό του, Μελάνια, μ’ ένα μαύρο σεντάν. Το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ υποδέχθηκε η πρώτη κυρία της Γαλλίας Μπριζίτ Μακρόν.

Κατά την παρέλαση, η οποία έγινε σε βαριά ατμόσφαιρα, λόγω της συμπλήρωσης ενός έτους από το μακελειό στη Νίκαια, οι δύο ηγέτες κάθισαν μαζί σε μια εξέδρα χειροκροτώντας, καθώς υπερίπταντο στρατιωτικά αεροσκάφη. Ο Τραμπ χαιρέτησε στρατιωτικά την ώρα που στρατιωτικό προσωπικό παρήλαυνε με φόντο την Αψίδα του Θριάμβου.

Η παρέλαση έγινε μία ημέρα μετά από τις συνομιλίες Τραμπ – Μακρόν και το δείπνο που είχαν συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους σε εστιατόριο στον Πύργο του Άιφελ. «Θαυμάσιο βράδυ με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την κα Μακρόν. Πήγαμε στον Πύργο του Άιφελ για δείπνο. Οι σχέσεις με τη Γαλλία ισχυρότερες παρά ποτέ», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Παράθυρο αισιοδοξίας για το κλίμα

Με τις σημερινές εκδηλώσεις ολοκληρώνεται η επίσκεψη Τραμπ στο Παρίσι, την οποία ο Μακρόν χρειαζόταν για να ενισχύσει τη θέση της Γαλλίας στην παγκόσμια σκηνή. Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έχει μείνει χωρίς πολλούς διεθνείς φίλους εξαιτίας της στάσης του στα θέματα του διεθνούς εμπορίου και της κλιματικής αλλαγής, φάνηκε χθες να αφήνει ανοικτή την πόρτα για περαιτέρω συνομιλίες για τη συμφωνία του Παρισιού.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης, ο Εμμανουέλ Μακρόν είπε ότι «σέβεται» την απόφαση του Τραμπ, αλλά η Γαλλία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

«Όσον αφορά στο κλίμα γνωρίζουμε ποιες είναι οι διαφορές μας», είπε υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να προχωρήσει η συμφωνία.

Τότε πήρε το λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να αλλάξει στάση, αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες.

«Κάτι μπορεί να γίνει αναφορικά με τη συμφωνία των Παρισίων», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ προσθέτοντας: «Θα δούμε τι θα γίνει».

Άγνωστο είναι βέβαια κατά πόσον τα σχόλια του Τραμπ εντάσσονται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να διατηρήσει φιλικούς τόνους στις επαφές με τον Γάλλο ομόλογό του.

Ο Τραμπ απέσυρε τον περασμένο μήνα τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015, που υπέγραψαν σχεδόν 200 χώρες με στόχο την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, λέγοντας ότι θα επαναδιαπραγματευτεί μια νέα «δίκαιη» συμφωνία, που δεν θα βλάπτει τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Ο Μακρόν είπε ότι ήταν σωστό να αφήσουν κατά μέρος το θέμα της κλιματικής αλλαγής προκειμένου να συζητήσουν οι δύο ηγέτες πώς μπορούν οι χώρες τους να συνεργαστούν σε άλλους τομείς, όπως η εκεχειρία στη Συρία και οι εμπορικές σχέσεις.

«Έχουμε διαφωνίες. Ο κ. Τραμπ υποσχέθηκε ορισμένα πράγματα στους οπαδούς του, όπως και εγώ. Πρέπει αυτό να εμποδίσει την πρόοδο σε άλλα ζητήματα; Όχι», είπε ο Μακρόν.

Οι δύο ηγέτες μίλησαν στη συνέχεια για τις κοινές προσπάθειες ΗΠΑ και Γαλλίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ιδιαίτερα του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ και τη Συρία.

«Οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί ενεργά στον πόλεμο στο Ιράκ. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο για όλα όσα κάνουν οι Αμερικανοί στρατιώτες εκεί. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε την κοινή δουλειά, ιδιαίτερα όσον αφορά στη χάραξη του οδικού χάρτη μετά τον πόλεμο», δήλωσε.

Ο Μακρόν είπε ότι η Γαλλία θα επιδιώξει να «αναλάβει αρκετές ισχυρές πρωτοβουλίες», ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη σταθερότητα και «έλεγχος στην περιοχή».

Τα προεδρικά ζεύγη, οι χειρονομίες και τα βλέματα

Το κομπλιμέντο του Τραμπ στην Μπριζίτ και το βλέμμα του Μακρόν στη Μελάνια, τράβηξαν το ενδιαφέρον σε παγκόσμιο επίπεδο.
Από τη μία ο Αμερικανός πρόεδρος έπιασε το χέρι της Μπριζίτ Μακρόν με τρόπο που μάλλον περίεργος ήταν και στη συνέχεια το τράβηξε βάζοντας δύναμη ανεπίτρεπτη για την περίπτωση που ένας κύριος χαιρετά μία κυρία.

Μάλιστα ο Τραμπ την τράβηξε προς το μέρος του για να φιληθούν σταυρωτά στα μάγουλα, αιφνιδιάζοντας την κα Μακρόν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, όμως, δεν έκανε μόνο μια ανεπίτρεπτη χειραψία, αλλά και ένα σχόλιο που δεν αρμόζει από έναν ηγέτη προ μια πρώτη κυρία.

Βλέποντας την Μπριζίτ Μακρόν της είπε: «Είσαι σε φόρμα. Είναι σε τόσο καλή φόρμα. Υπέροχη».

Από την παρέλαση όμως στα Ηλύσια Πεδία αυτό που συζητήθηκε περισσότερο ήταν το βλέμμα που έριξε ο Γάλλος πρόεδρος της Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ.

Όλα εκτυλίχθηκαν όταν ο Εμανουέλ Μακρόν κατέφθασε στην εξέδρα των επισήμων. Εκεί άρχισε χαιρετά τους παρευρισκόμενους. Στη συνέχεια χάιδεψε ελαφρά – σε μία αμήχανη στιγμή το χέρι της συζύγου του Μπριζίτ- και ακολούθησε μία θερμή χειραψία και συζήτηση με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Όταν έφτασε η στιγμή να χαιρετήσει τη Μελάνια, οι δυο τους είχαν μία μικρή συνομιλία που ήταν αρκετή ώστε ο τηλεοπτικός φακός να εστιάσει στο βλέμμα του Γάλλου προέδρου προς την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, το οποίο ήταν έντονο που έγινε θέμα συζήτησης διεθνώς.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως «τίποτε δεν θα χωρίσει ποτέ» τη Γαλλία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη σύντομη ομιλία που εκφώνησε δίπλα στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο τέλος της παραδοσιακής στρατιωτικής παρέλασης της 14ης Ιουλίου.

Η Γαλλία βρήκε στην ιστορία της «σίγουρους συμμάχους, φίλους που έσπευσαν να μας βοηθήσουν» και οι «Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανήκει σ’ αυτούς, γι’ αυτό τίποτε δεν θα μας χωρίσει ποτέ», τόνισε ο Μακρόν μιλώντας από το επίσημο βήμα.

«Η παρουσία σήμερα δίπλα μου του κ. Ντόναλντ Τραμπ και της συζύγου του είναι η ένδειξη μιας φιλίας που διατρέχει τον χρόνο» πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα