Φορολογικές αλλαγές για ζευγάρια, οικοπεδούχους, ΕΝΦΙΑ

Φορολογικές αλλαγές και πάλι στη Βουλή,με το νομοσχέδιο για τη μη περικοπή των συντάξεων.

1. Τα έγγαμα ζευγάρια και τα μέρη συμφώνου συμβίωσης έχουν πλέον τη δυνατότητα να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση από το 2019. Προϋπόθεση είναι να υποβάλλει ο ένας σύζυγος σχετική δήλωση στην εφορία έως τις 28 Φεβρουαρίου. Στην περίπτωση χωριστής φορολογικής δήλωσης το τεκμήριο ατομικών δαπανών διαβίωσης ανέρχεται σε 3.000 ευρώ ανά σύζυγο αντί για 5.000 ευρώ ανά ζευγάρι. Ωστόσο, το εισόδημα των ανήλικων τέκνων και τα τεκμήρια

που αφορούν στα ανήλικα τέκνα αφορούν στον σύζυγο με το μεγαλύτερο εισόδημα.

2.Απαλλάσσεται από την υποχρέωση έκδοσης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας ο οικοπεδούχος στις περιπτώσεις αντιπαροχής. Την ενημερότητα πρέπει να διαθέτει ο κατασκευαστής- εργολάβος.

3. Δίνεται η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ και Φόρου Ακίνητης Περιουσίας οι οποίες είχαν υποβληθεί αρχικά με τη ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων και ήταν ανέκκλητες. Αυτό είχε δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε φορολογούμενους που είχαν κάνει λάθη στην συμπλήρωση των δηλώσεων και δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις ενώ τους βεβαιώνονταν και μεγάλα ποσά φόρων. Ό,τι έχει εισπραχθεί όμως από το δημόσιο δεν επιστρέφεται.

4.Δίνεται η δυνατότητα στον διοικητή της ΑΑΔΕ να απονέμει βραβεία, ακόμη και χρηματικά, στις υπηρεσίες του οι οποίες διακρίνονται για την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητά τους. Άρα, πρόσθετες αμοιβές στους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ που θα πετυχαίνουν τους στόχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα