Ευ. Μυτιληναίος: Πάνω από 260 εκατ. ευρώ τα κέρδη του 2022 – Θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις

15:18 2/6/2022 - Πηγή: BankWars

Υπερδιπλάσια κέρδη αναμένεται να παρουσιάσει η Mytilineos το 2022 σε σχέση με το 2020, ξεπερνώντας την πρόβλεψη που είχε θέσει πέρυσι, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά τη σημερινή Τακτική Γενική Συνέλευση της εταιρείας.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι θα παρουσιάσει υπερδιπλάσια κέρδη από το 2020 (130 εκατ. ευρώ) που είχε διατυπώσει το 2021,  παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες που σημειώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, όπως ενεργειακή κρίση, εκτόξευση του πληθωρισμού, πόλεμος.

Όπως σημείωσε οι επενδύσεις του ομίλου του 2022 θα ξεπεράσουν τα 600

εκατ. ευρώ διπλάσιες σχεδόν από το 2021, ενώ τόνισε την αυξητική συνεισφορά  για το RSD σημείωσε ότι θα αποδώσει 100 εκατ. ευρώ φέτος από 20 εκατ. πέρσι με προοπτική τα 150 εκατ. ευρώ το 2023.

Εξηγώντας τη στρατηγική του ομίλου στον τομέα των ΑΠΕ, που κατασκευάζει ΑΠΕ για να τις πουλάει στην αγορά και όχι για να τα διατηρεί ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε:

“Μπαίνουμε σε εποχή υψηλών επιτοκίων, το χρήμα θα γίνει ακριβό και σπάνιο, και δε θέλουμε να χάσουμε τις υψηλές μας αξιολογήσεις. Δε θέλουμε να μείνουμε με πολλά φωτοβολταϊκά και χωρίς κέρδη”, εξήγησε.

Αιχμές για την πολιτική της φορολόγησης των κερδών της ηλεκτροπαραγωγής.

Σχετικά με την έκτακτη εισφορά στην αγορά ενέργειας και το νέο μηχανισμό που έχει προτείνει η κυβέρνηση, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος σημείωσε, ότι όταν άνοιξε η αγορά της ενέργειας πριν 10-12 χρόνια ξέραμε ότι μπήκαμε σε μια αγορά προϊόντος κοινής ωφέλειας μια αγορά που έχει ιδιαιτερότητες. “Πριν από ενάμιση χρόνο, σε εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές επιταγές καθιερώσαμε το target model με καθυστέρηση ετών. Η εταιρεία μας τήρησε τις επιταγές του target model επακριβώς. Δε χρησιμοποίησε το target model με τακτικές που θα μας δημιουργούσαν αθέμιτα κέρδη και έχουμε ελεγχθει δέκα φορές γι αυτό, επιβεβαιώνοντας τον τρόπο λειτουργίας της. Έχουμε το καλύτερο energy management στην Ελλάδα και gas sourcing και μπορούμε να φέρνουμε καλύτερα αποτελέσματα από τον ανταγωνισμό. Και αυτό δε λέγεται ούτε ασχροκέρδεια ούτε υπερκέρδη”.

“Να στηρίξουμε την κοινωνία που έχει ανάγκη είναι άλλη συζήτηση, αλλά να σου λένε φέρε από αυτά που έκλεψες αυτό δε θα το δεχτώ ποτέ” τόνισε.

Ωστόσο, σημείωσε ότι για την ασφάλεια των μετόχων, έχει γίνει πρόβλεψη, στο πρώτο τρίμηνο για το ενδεχόμενο να χρειαστεί η εταιρεία τελικά να πληρώσει τη φορολογία για τα υπερκέρδη.

Σχετικά με το νέο μηχανισμό που έχει προτείνει η κυβέρνηση, γα τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας, σημείωσε ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί και ούτε ο ίδιος ούτε τα στελέχη της εταιρείας γνωρίζουν τους όρους του νέου μηχανισμού. Σημείωσε όμως, ότι έχει την ελπίδα ότι και το νέο σχέδιο δεν πρόκειται να φέρει σημαντικές αλλαγές στην πρόβλεψη των αποτελεσμάτων του 2022.

Σχετικά με πορεία μετάλλων

Η αντιστάθμιση κινδύνου είναι στο dna της εταιρείας, τόνισε ο κ. Μυτιληναίος, την κάνουμε με επιτυχία εδώ και 20 χρόνια και έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τις ενέργειες ώστε να προφυλάξουμε την εταιρεία σε αυτή τη συγκυρία. Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε αν εξασφαλιστεί η εταιρεία και να πάρει το πλεονέκτημα από την άνοδο των τιμών, σημείωσε.

Σχετικά με την πορεία των πρώτων υλών και των μετάλλων, εξήγησε, ότι μόλις η πανδημία άρχισε να υποχωρεί, αύξησαν τη ζήτησή τους, γιατί άρχισε ένα καταναλωτικό ράλι, που βρήκε ανέτοιμη την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Η προσφορά δεν μπορούσε να καλύψει την πολύ μεγάλη ζήτηση και γι αυτό σημειώθηκε αύξηση τιμών πρώτων υλών και ενέργειας.

Εκτίμησε ότι τα commodities όπως το αλουμίνιο θα κρατήσουν τις τιμές στα επίπεδα που είναι σήμερα 2.800 δολάρια ενώ η πορεία των soft commodities (σιτηρά) εξαρτάται από την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία, σημείωσε.

Η πορεία των ΑΠΕ

Η εταιρεία έχει χαρτοφυλάκιο  3 GW σε Ελλάδα και Ιταλία και άλλα 5 GW σε όλο τον κόσμο που προορίζονται για πώληση.

Στην Ελλάδα  η εταιρεία έχει σε λειτουργία ΑΠΕ ισχύος 254 MW και 250 MW βρίσκονται σε τελικά στάδια αδειοδότησης.

Από το χαρτοφυλάκιο των 1500  MW φωτοβολταϊκών, τα 134MW βρίσκονται σε φάση κατασκευής. ενώ για τα 1100 έχουν υποβληθεί αιτήσεις.

Για τον MSCI

Αναφερόμενος ο κ. Μυτιληναίος, στην είσοδο στον MSCI, σημείωσε ότι ήταν ένα όνειρο ετών για την εταιρεία και γι αυτό μας έδωσε μεγάλη ικανοποίηση. “Μέσα σε λίγες μέρες, το είδος των funds που μπαίνουν πλέον στην εταιρεία είναι τελείως διαφορετικά. Το Abu Dhabi Investments Authority αγοράζει κάθε μέρα ένα αριθμό μετοχών και δεν ξέρουμε πότε θα σταματήσει. Πλέον έχουμε άλλη ποιότητα μετόχων και τώρα που μπήκαμε θέλει δουλειά από το IR για να μη βγούμε ποτέ, να το κρατάμε σαν κόρη οφθαλμού. Είναι για τη μετοχή τόσο σημαντικό όσο και οι Οίκοι Αξιολόγησης. Αν δεν τα καταφέρουμε να μείνουμε και βγούμε ποτέ, θα διαλυθώ”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Σημειώνεται, ότι η Γενική Συνέλευση της Mytilineos αποφάσισε τη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2021 ύψους 0,40 ευρώ ανά μετοχή.

Για κλιματική αλλαγή και ESG

Οι ειδικές συνθήκες της σημερινής συγκυρίας που θέτει ως προτεραιότητα την ενεργειακή ασφάλεια δεν πάει πίσω τους στόχους σε σχέση με το ανθρακικό αποτύπωμα που έχει θέσει η εταιρεία για το 2030 και το 2050, σημείωσε ο Πρόεδρος της εταιρείας.

Εταιρική Διακυβέρνηση

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την επανεκλογή όλων των μελών του Δ.Σ καθώς και των Ανεξάρτητων Μελών.

O Ανώτερος Μη Εκτελεστικός Σύμβουλος Γιάννης Πετρίδης, σημείωσε ότι τα τελευταία 4 χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα της εταιρικής διακυβέρνησης αφού η εταιρεία έχει συμμορφωθεί εδώ και 4 χρόνια με το UK Corporate Gocernence.

Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας απαρτίζεται από έντεκα (11) μέλη, εκ των οποίων 3 εκτελεστικά και 8 μη εκτελεστικά. Από τα μη εκτελεστικά μέλη, επτά  (7) είναι ανεξάρτητα κατά την έννοια του νόμου 4706/2020 για την Εταιρική Διακυβέρνηση και του Βρετανικού Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης που έχει υιοθετήσει οικειοθελώς και εφαρμόζει η Εταιρεία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο υποστηρίζεται από 3 Επιτροπές του (Επιτροπή Ελέγχου, Επιτροπή Αμοιβών και Υποψηφιοτήτων και Επιτροπή Αειφόρου Ανάπτυξης).

Keywords
Τυχαία Θέματα