ΕΤΕ – Eurobank: Αυτόν το λάκο είχε η φάβα

13:20 8/4/2013 - Πηγή: BankWars

Δείτε τι έγραψε το BankWars.gr την Πέμπτη σχετικά με τις συνέπειες του, πιθανολογούμενου τότε, ναυαγίου του ντιλ ΕΤΕ – Eurobank:

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η Τρόικα, στις συναντήσεις που είχε χθες Πέμπτη με τον υπουργό Οικονομικών, απέρριψε το αίτημα να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την ολοκλήρωση του deal. Και αυτό, ενώ πολύ καλά γνωρίζουν, οι κύριοι κύριοι Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, πως για να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου του

νέου ομίλου της Εθνικής, θα πρέπει προηγουμένως να έχει ολοκληρωθεί η νομική συγχώνευση με την Eurobank, η οποία τοποθετείται προς το τέλος Μαΐου – αρχές Ιουνίου.

Αν λοιπόν η τρόικα δεν αλλάξει γνώμη, η διοίκηση της ΕΤΕ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε δύο ξεχωριστές εκδόσεις μετοχών, μία για την Εθνική και μία για την Eurobank. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και στην απίθανη ποερίπτωση που η Εθνική βρει το 10% των κεφαλαίων που απαιτούνται γιανα μείνει υπό ιδιωτικό έλεγχο, η Eurobank περνάει άμεσα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο ελέγχεται από την τρόικα. Εννοείται, ότι ανάλογος “κίνδυνος” υφίσταται και για την ίδια την Εθνική.

Η όλη εξέλιξη και η πλοκή της, παραπέμπει σε ένα σούπερ παρασκήνιο συμφερόντων, τα οποία η τρόικα εξυπηρετεί. Δείτε το γιατί:

- Πρώτο: Το deal ξεκίνησε με τις ευλογίες της Τρόικας και με την έγκριση της Ευρωπαικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

- Δεύτερο: Όλες οι παράμετροι του deal ήταν διαφανείς, δημόσια γνωστές. Και φυσικά, ήταν γνωστό και το μέγεθος της νέας τράπεζας που θα προκύψει, θέμα που υποτίθεται πως “ενοχλεί” τώρα τους τροικανούς. Γνωστά ήταν επίσης και τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν.

Τι συνέβη λοιπόν και βρεθήκαμε στη σημερινή κατάσταση; Τι συνέβη και η τρόικα επιμένει πεισματικά στο no deal; Τι συνέβη και πρέπει να παρέμβουν ο υπουργός, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και…ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προκειμένου να έχουμε ελπίδες να πουν οι τροικανοί το “ναι;”

Προφανώς, κάποιους εξυπηρετούν. Εκτός Ελλάδας κυρίως αλλά πιθανότατα και εντός!

-Αν αυτή η εξυπηρέτηση είναι σε γνώση των αφεντικών τους ή είναι μια δική τους “μπίζνα”, θα φανεί από το αποτέλεσμα. Αν δεν είναι σε γνώση των αφεντικών τους, με το θόρυβο που έχει προκληθεί, ο υπεύθυνος θα καρατομηθεί!

- Αν είναι σε γνώση, το μυστήριο λύνεται πολύ εύκολα. Με την «κρατικοποίηση», η τρόικα αποκτά τα «κλειδιά» του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς μέσω του ΤΧΣ που θα είναι ο βασικός τους μέτοχος, θα μπορεί να ακυρώσει τη συγχώνευση και να αναζητήσει αγοραστή σε πρώτη φάση για την Eurobank και σε δεύτερο χρόνο για την Εθνική. Σε αυτή την περίπτωση, το δράμα δε θα είναι μόνο ότι περνάνε σε ξένα χέρια οι ελληνικές τράπεζες. Το δράμα θα είναι αυτό που γράψαμε χθες: “Τι θα την κάνει τη EUROBANK το ΤΧΣ; Θα την πουλήσει; Και σε ποιούς; Επειδή αγοραστές ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, θα οδηγηθούμε σε απίστευτα “αιματηρές” λύσεις. Και φυσικά σε μεγάλη συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα, ο οποίος δεν είναι υπερμεγέθης, όπως για παράδειγμα ήταν αυτός της Κύπρου και ….δικαιολόγησε την “παρέμβαση”.

Τελειώνοντας: Στο deal ΕΘΝΙΚΗΣ – EUROBANK, παίζονται πολύ περισσότερα από αυτά που με μια πρώτη ματιά φαίνονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα