Ένα βήμα εμπρός για συμφωνία – Ο Α.Τσίπρας πήρε την απόφαση και στέλνει 3 υπουργούς στις Βρυξέλλες

Άρον άρον επιστρέφει στις Βρυξέλλες η Ελλάδα, καθώς τα πράγματα …ζόρισαν πολύ. Τρείς υπουργοί απόλυτα έμπιστοι του Πρωθυπουργού (ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης

Τσακαλώτος) και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Χουλιάρακης πηγαίνουν το Σάββατο στη βελγική πρωτεύουσα, προκειμένου να συναντηθούν με εκπροσώπους των θεσμών, έτοιμοι να καταθέσει αντιπροτάσεις στο σχέδιο Γιούνκερ για τη συμφωνία. «Βρισκόμαστε περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας, ότι «αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση αλληλοκατανόησης».

Ορισμένες πληροφορίες, ανεπιβεβαίωτες όμως, αναφέρουν ότι από πλευράς ΔΝΤ ενδέχεται να βρίσκεται στις συναντήσεις, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα Πολ Τόμσεν.

Οι προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι προσεγγίζουμε στ σημείο που θα ανακοινωθεί η φράση «game over», ο καταιγισμός δημοσιευμάτων για τον κίνδυνο Grexit αλλά και η διαπίστωση της κυβέρνησης ότι οι Έλληνες και η οικονομία δεν αντέχουν άλλο το σκηνικό της αβεβαιότητας και της θολούρας, οδήγησαν τον Πρωθυπουργό στην απόφαση, μετά μάλιστα και τη νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Γιούνκερ, να δει θετικά τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης.

Στο δημοσιονομικό κενό “θα τα βρούμε”, ενώ ελληνική πλευρά εμμένει στις προτάσεις της για την ανάγκη ρύθμισης του χρέους, για τρεις συντελεστές ΦΠΑ, για το ΕΚΑΣ και για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Σε όλα τα άλλα, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, όλα είναι στο τραπέζι, εκτός βέβαια από το 23% στο ηλεκτρικό ρεύμα.Ειδικά για το χρέος, στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρει μια σαφή και χρονικά καθορισμένη δέσμευση για το πώς θα διευθετηθεί. Σε καμία περίπτωση όμως η ελληνική πλευρά δεν θέλει η απόφαση αυτή να μοιάζει με εκείνη του Νοεμβρίου του 2012, η οποία δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι και σήμερα.
Keywords
Τυχαία Θέματα