Έκτακτη τηλεδιάσκεψη υπουργών Οιοκονομικών απόψε για την Ελλάδα

Οι εξελίξεις τρέχουν! Αντί για τηλεδιάσκεψη αξιωματούχων της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, το απόγευμα του Σαββάτου έχουμε τηλεδιάσκεψη υπουργών Οικονομικών!

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη  θα τεθούν στους υπουργούς όλα τα εναλλακτικά σενάρια της συνολικής απόφασης για την Ελλάδα. Όπως είχε πει ο πρόεδρος του Eurogroup, στην τηλεδιάσκεψη θα λάβουν μέρος αξιωματούχοι από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,

την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εξετάσουν τα ζητήματα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, του χρηματοδοτικού κενού και της εκταμίευσης των επόμενων δόσεων των δανείων προς την Ελλάδα. Εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα λάβει στις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου τουλάχιστον τα 31,5 δισ (οι κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για 35) και τα υπόλοιπα (μέχρι τα 44) τον Ιανουάριο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ  στις συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες, όπως η Ανγκελα Μέρκελ  και ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ,  βάζουν τη «σφραγίδα» για οριστική απόφαση για την Ελλάδα τη Δευτέρα στο Eurogroup. Δεν υπάρχει κανένα άλλο περιθώριο, τονίζουν.

Εγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή και σε επίπεδο ηγετών αλλά και σε υπουργικό με στόχο τη λήψη απόφασης τη Δευτέρα, δήλωσε συνεργάτης του πρωθυπουργού. Κυβερνητικές πηγές επέμεναν  ότι η αποδέσμευση της δόσης θα γίνει αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Εurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, όπου θα ληφθεί και η οριστική απόφαση, ενώ από τα 44 δισ. ευρώ το βέβαιο είναι ότι τα 31,3 δισ. ευρώ θα δοθούν αμέσως. Τα υπόλοιπα, κατά πάσα πιθανότητα, μέσα σε ένα μήνα.

ΠΟΙΑ ΛΥΣΗ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ- ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ 44 ΔΙΣ

Ο γαλλογερμανικός άξονας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις της Δευτέρας. Η απόσταση που χωρίζει σήμερα τους Ευρωπαίους από την επίτευξη συμφωνίας είναι 10 δισ. ευρώ, ώστε το χρέος να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Για να καλυφθεί αυτό το κενό, πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων στην περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας, τόσο για τα 53 δισ. ευρώ των διμερών, που δόθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος στήριξης, όσο και για τα τωρινά δάνεια που θα δοθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τα δάνεια μπορεί να είναι και με αρνητικό επιτόκιο, δηλαδή χαμηλότερα από το επιτόκιο που δανείζονται οι εταίροι και αυτό φαίνεται ότι δημιουργεί πρόβλημα σε κάποιες χώρες, οι οποίες δεν έχουν υπολογίσει τις ζημιές που θα έχουν στον προϋπολογισμό τους. Για τις άλλες συνιστώσες του ελληνικού πακέτου, φαίνεται ότι όλοι συμφωνούν στην επαναγορά από την Ελλάδα ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές σε τιμές 30-35% της αξίας τους.

Οι ιδιώτες επενδυτές κατέχουν ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 60 δισ. ευρώ. Επίσης, οι Ευρωπαίοι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την επιστροφή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις κεντρικές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης των κερδών από ελληνικά ομόλογα που κατέχουν συνολικής αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ, τα οποία αγόρασαν το 2010, σε τιμές περίπου

Keywords
Τυχαία Θέματα