ΕΚΤ: Πιο ακριβά τα δάνεια για επιχειρήσεις και νοικοκυριά – Τι δείχνουν τα στοιχεία

13:14 4/1/2023 - Πηγή: BankWars

Οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν επιβαρύνει σημαντικά το κόστος δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην ζώνη του ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΚΤ.

Ειδικότερα, σύνθετος δείκτης κόστους δανεισμού για νέα δάνεια προς επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 37 μονάδες βάσης στο 3,09%. Την ίδια ώρα ο δείκτης για νέα

δάνεια προς νοικοκυριά για αγορά κατοικίας αυξήθηκε κατά 21 μονάδες βάσης στο 2,88%.

Επιτόκια καταθέσεων

Το σύνθετο επιτόκιο για νέες καταθέσεις με συμφωνημένη διάρκεια από εταιρείες αυξήθηκε κατά 56 μονάδες βάσης στο 1,52%, ενώ το επιτόκιο για καταθέσεις μίας ημέρας από εταιρείες αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στο 0,15%.

Το σύνθετο επιτόκιο για νέες καταθέσεις με συμφωνημένη διάρκεια από νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 28 μονάδες βάσης στο 1,26%, ενώ το επιτόκιο για καταθέσεις μίας ημέρας παρέμεινε γενικά αμετάβλητο στο 0,05%.

Το κόστος για τις επιχειρήσεις

Πιο αναλυτικά, ο σύνθετος δείκτης κόστους δανεισμού, ο οποίος συνδυάζει τα επιτόκια όλων των δανείων προς επιχειρήσεις, αυξήθηκε τον Νοέμβριο του 2022, λόγω της επίδρασης των επιτοκίων.

Το επιτόκιο νέων δανείων άνω του 1 εκατ. ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο καθορισμού επιτοκίου έως τρεις μήνες αυξήθηκε κατά 42 μονάδες βάσης στο 2,87%.Το επιτόκιο νέων δανείων ίδιου μεγέθους με αρχική περίοδο καθορισμού επιτοκίου άνω των τριών μηνών και έως ένα έτος αυξήθηκε κατά 51 μονάδες βάσης στο 3,26%.Το επιτόκιο νέων δανείων άνω του 1 εκατ. ευρώ με αρχική περίοδο καθορισμού επιτοκίου άνω των δέκα ετών αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 2,95%.

Όσον αφορά τις νέες συμφωνίες καταθέσεων, το επιτόκιο των καταθέσεων από εταιρείες με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος αυξήθηκε κατά 56 μονάδες βάσης στο 1,46% τον Νοέμβριο του 2022. Παράλληλα, το επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στο 0,15%.

Το επιτόκιο των νέων δανείων σε ατομικές επιχειρήσεις με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο καθορισμού επιτοκίου έως ένα έτος αυξήθηκε κατά 47 μονάδες βάσης στο 3,79%.

Στοιχεία για το κόστος δανεισμού των νοικοκυριών

Ο σύνθετος δείκτης κόστους δανεισμού, ο οποίος συνδυάζει τα επιτόκια όλων των δανείων προς νοικοκυριά για αγορά κατοικίας, αυξήθηκε τον Νοέμβριο του 2022.

Ειδικότερα, το επιτόκιο των δανείων για αγορά κατοικίας με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο καθορισμού επιτοκίου έως ένα έτος αυξήθηκε κατά 28 μονάδες βάσης στο 2,93%.

Το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με αρχική περίοδο καθορισμού επιτοκίου άνω του ενός και έως πέντε ετών αυξήθηκε κατά 22 μονάδες βάσης στο 3,04%.Το επιτόκιο των δανείων για αγορά κατοικίας με αρχική περίοδο καθορισμού επιτοκίου άνω των πέντε και έως δέκα ετών αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,30%.Το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με αρχική περίοδο καθορισμού επιτοκίου άνω των δέκα ετών αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης στο 2,55%.Την ίδια περίοδο το επιτόκιο των νέων δανείων προς τα νοικοκυριά για κατανάλωση αυξήθηκε κατά 26 μονάδες βάσης στο 6,53%.

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών

Όσον αφορά τις νέες καταθέσεις από νοικοκυριά, το επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος αυξήθηκε κατά 29 μονάδες βάσης στο 1,12%.

Το επιτόκιο των καταθέσεων με δυνατότητα εξαγοράς με προειδοποίηση τριών μηνών παρέμεινε σχεδόν σταθερό στο 0,75%, όπως επίσης και το επιτόκιο μια ημέρας που είναι στο 0,05%.

ΤτΕ: Ποιο ακριβά τα υφιστάμενα δάνεια το Νοέμβριο – Αμετάβλητα τα επιτοκία καταθέσων και νέων δανείων

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα