Έκκληση Ολάντ στις χώρες της Ε.Ε. να ενωθούν κατά του εξτρεμισμού

Αντιμέτωπος με την απειλή του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ο Φρανσουά Ολάντ προέτρεψε σήμερα από τις Βρυξέλλες τους Ευρωπαίους ομόλογούς τους να ενωθούν για να “εξαφανίσουν τους εθνικούς εγωισμούς” και να αντισταθούν στην άνοδο “των υπέρμαχων της εθνικής κυριαρχίας, των εθνικιστών, των εξτρεμιστών”.

“Αυτό που αναμένω από όλους τους Ευρωπαίους, τους αρχηγούς Κρατών και κυβερνήσεων, είναι να

καταστήσουν σαφές γιατί πρέπει να προτάξουμε την Ευρώπη και να εξαφανίσουμε τους εθνικούς εγωισμούς” είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας μετά το τέλος της Συνόδου της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με την άνοδο των ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου που προηγείται στις δημοσκοπήσεις στη Γαλλία, ενόψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.

“Εάν ο οποιοσδήποτε έρθει εδώ με γνώμονα το δικό του μονάχα συμφέρον, αυτό θα δώσει τόσα επιχειρήματα στους υποστηρικτές της εθνικής κυριαρχίας, τους εθνικιστές, τους εξτρεμιστές υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη” προειδοποίησε ο ίδιος.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος “πρέπει να πείσουμε εκείνους που αμφιβάλλουν. Πρέπει να τους πούμε: “φανταστείτε πώς θα ήταν η Ευρώπη χωρίς την Ευρώπη, η Ευρώπη χωρίς την Ένωση” και “πώς θα ήταν η Γαλλία χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση”” επέμεινε ο Φρανσουά Ολάντ.

“Μπροστά στις απειλές του προστατευτισμού, μπροστά στον απομονωτισμό, ενώπιον των αυτοκρατοριών που αναδύονται” πρέπει να δείξουμε ότι “η Ευρώπη μπορεί να καταστήσει σαφές στους 27 ότι δεν είμαστε ικανοί να κάνουμε τα πάντα μόνοι, περιλαμβανομένης της μάχης εναντίον της τρομοκρατίας, εναντίον των ανισοτήτων, της φτώχειας και ακόμα και στο θέμα της μετανάστευσης” υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

“Είμαστε μαζί καλύτερα και είμαστε ισχυρότεροι όλοι μαζί” επισήμανε.
Ο επικεφαλής της γαλλικής προεδρίας τόνισε ωστόσο ότι υπάρχει η πιθανότητα ορισμένες χώρες “να πορευτούν ταχύτερα”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “το θέμα δεν είναι να υπάρχουν πολλές ταχύτητες, το θέμα δεν είναι να αποκλείεται ο οποιοσδήποτε. Το θέμα είναι να είμαστε ικανοί, όσοι θα το θέλουν και χωρίς οι Συνθήκες να χρειάζεται να αναθεωρούνται, να μπορούμε να δράσουμε σε θέματα άμυνας, ασφάλειας, στην ευρωζώνη, στην οικονομική εναρμόνιση, την κοινωνική εναρμόνιση, να επιτύχουμε μια πραγματική σύγκλιση, να είμαστε ικανοί να πορευτούμε ταχύτερα, να φθάσουμε μακρύτερα χωρίς να κλείνουμε την πόρτα στον οποιοδήποτε”.

Για τον Γάλλο πρόεδρο, “δεν πρέπει κυρίως να διατηρούμε συνταγές που θα μπορούσαν να εκλείψουν, όμως δεν μπορούμε πλέον να αποδεχόμαστε ότι μια χώρα, όποια κι αν είναι, μπορεί να εμποδίζει τις άλλες από το να μπορούν να προχωρούν ταχύτερα”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα