«Έφυγε» από την ζωή ο τραπεζίτης Evelyn De Rothschild

«Έφυγε» από την ζωή σε ηλικία 91 ετών άφησε ο βρετανός τραπεζίτης Evelyn De Rothschild, ο οποίος κατείχε και τον τίτλο του «Πατριάρχη» της πανίσχυρης οικογένειας, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη (8/11) η οικογένειά του.

Από το 1976 και για 27 χρόνια διετέλεσε πρόεδρος της N.M. Rothschild & Sons, του λονδρέζικου βραχίονα της τραπεζικής δυναστείας που ξεκίνησε με τον προ-προ-προπάππου του, στα τέλη του 18ου αιώνα. Ανάμεσα στα πολλά που έχει κάνει, η τράπεζα

που σήμερα είναι γνωστή ως Rothschild & Co., βοήθησε στη χρηματοδότηση της νίκης του Δούκα του Ουέλλινγκτον έναντι του Ναπολέοντα, το 1815, στη μάχη του Βατερλό.

Πριν αποσυρθεί, το 2003, ο Evelyn de Rothschild πέτυχε τον στόχο του να φέρει το βρετανικό και το γαλλικό κομμάτι του ομίλου μαζί, ώστε η οικογενειακή επιχείρηση να μπορεί να ανταγωνιστεί τις άλλες, νεότερες  αλλά και μεγαλύτερες πολυεθνικές τράπεζες, όπως σημειώνει το Bloomberg.

«Η πρώτη σημαντική δύναμη της οικογένειας είναι η ενότητα», είχε πει το 1996 στους New York Times, καθώς μαζί με τον ξάδερφό του, David de Rothschild, επικεφαλής του γαλλικού βραχίονα, ανακοίνωσαν τη νέα συνεργασία.

Από το 1972 έως το 1989 ήταν πρόεδρος του περιοδικού Economist, το οποίο είχε χαρακτηρίσει σαν το «πιο ανεξάρτητο έντυπο του κόσμου».

Η δυναστεία Rothschild

Η επιχείρηση Rothschild ιδρύθηκε από τον Mayer Amschel, που ξεκίνησε πουλώντας και αγοράζοντας παλιά νομίσματα στο γκέτο της Φρανκφούρτης. Εκείνος καθιέρωσε το όνομα της οικογένειας από την κόκκινη ασπίδα (»rote Schild» στα γερμανικά) που βρισκόταν πάνω από το σπίτι ενός προγόνου του στα 1560.

Στις αρχές του 1800, ο Amschel έστειλε τους πέντε γιους του να ιδρύσουν την Rothschild στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Νάπολη, τη Βιέννη και τη Φρανκφούρτη. Η λονδρέζικη N.M. Rothschild φέρει το όνομα του Nathan Mayer Rothschild, προ-προπάππου του Evelyn de Rothschild.

Η επιρροή της οικογένειας μειώθηκε τον 20ο αιώνα, γιατί οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στηρίχθηκαν περισσότερο στις αμερικανικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση των πολέμων έναντι της Γερμανίας.  Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Evelyn και ο ξάδερφός του Jacob, καθιέρωσαν την N.M. Rothschild σαν εμπορική τράπεζα, η οποία εξέδιδε διεθνή ομόλογα για χώρες όπως η Χιλή και η Ουγγαρία.

Το δίδυμο διασπάστηκε το 1980, εξαιτίας της πίεσης του Jacob για συγχώνευση με την S.G. Warburg & Co., καθώς ήθελε η τράπεζα να είναι ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο και να σταθεί απέναντι στα μεγάλα ονόματα της Wall Street. Όταν ο Evelyn αρνήθηκε, ο Jacob παραιτήθηκε και ίδρυσε το δικό του επενδυτικό όχημα, την RIT Capital Partners Plc.

O Evelyn Rothschild έχτισε ξανά την N.M. Rothschild, προσλαμβάνοντας τραπεζίτες με καλές επαφές. Μέσω της φιλίας του με την Margaret Thatcher, η τράπεζα κέρδισε δουλειές στις αποκρατικοποιήσεις εταιρειών όπως η British Gas και η British Petroleum.

Το 1989 χρίστηκε ιππότης από τη Βασίλισσα Ελισάβετ, της οποίας υπήρξε οικονομικός σύμβουλος για πολλά χρόνια. «Κανείς δεν είναι πιο σφικτός στα έξοδα από τη βασίλισσα», είχε πει στην London Evening Standard το 2017. «Μεγάλωσε κατά τη διάρκεια του πολέμου. Είναι πολύ πειθαρχημένη».

Συλλέκτης έργων τέχνης, γνώστης των κρασιών και ιδιοκτήτης καθαρόαιμων αλόγων, ο Evelyn de Rothschild είχε φίλους όπως ο Bill και η Hillary Clinton. Ο πρώτος του γάμος, με την Jeannette Ellen Dorothy Bishop, κατέληξε σε διαζύγιο. Με τη δεύτερη σύζυγό του, Victoria Lou Schott, απέκτησε τρία παιδιά, πριν να χωρίσει. Το 2000, παντρεύτηκε την Lynn Forester.

Keywords
Τυχαία Θέματα