ΔΝΤ: Επιμένει στις προτάσεις του – Η ΕΕ στηρίζει την Ελλάδα αλλά μιλάει και για Grexit – Να θέσουμε ρεαλιστικούς στόχους

21:20 9/2/2017 - Πηγή: BankWars

Μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ και των μεταξύ τους διαφωνιών για το πως θα σωθεί τελικά η ελληνική οικονομία, βρίσκεται για μία ακόμα φορά η Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Gerry Rice κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, παρά το γεγονός ότι ΕΠΕΜΕΙΝΕ ΣΤΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΝΤ για νομοθέτηση μέτρων άμεσα,

ώστε να εφαρμοστούν αν χρειαστεί, ερωτηθείς για το πώς θα γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης, δήλωσε ότι αν δει κανείς την επταετή πορεία των διαπραγματεύσεων, σήμερα υπάρχει περισσότερο συναίνεση σε θέματα μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης χρέους. “Οι διαφωνίες παραμένουν, αλλά θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι υπάρχει σύγκλιση αναφορικά με τα βασικά θέματα”.

Δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ενώ κληθείς να σχολιάσει σημερινό άρθρο του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Klaus Regling στους Financial Times, ο οποίος υποστήριξε πως “αν το συμφωνημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων εφαρμοστεί πλήρως, η βιωσιμότητα του (ελληνικού) χρέους είναι εφικτή”, αποδίδοντας παράλληλα την ασυμφωνία με το ΔΝΤ ως προς τη βιωσιμότητα στο γεγονός ότι το Ταμείο δεν λαμβάνει υπόψιν τη δέσμευση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης για περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας μακροπρόθεσμα, ο κ. Rice δήλωσε:

“Η στήριξη αυτή, εξαρτάται από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την εκπλήρωση των στόχων. Έχουμε δει δύο φορές στο παρελθόν, το 2012 και το 2015, όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε κρίση ακριβώς επειδή δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι και η Ευρώπη απέσυρε την υποστήριξή της, ότι αυτό οδήγησε και στις δύο περιπτώσεις σε συζητήσεις περί Grexit. Η στήριξη δεν είναι άνευ όρων, γι αυτό οι στόχοι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί”.

ΤΙ ΖΗΤΑ ΤΟ ΔΝΤ

Η “ισχυρή προτίμηση” του ΔΝΤ είναι ένα πρόγραμμα που να στηρίζεται στους εξής δύο πυλώνες: πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και μία ουσιαστική ελάφρυνση χρέους. “Το 1,5% μπορεί να επιτευχθεί με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ESM, επομένως το ΔΝΤ δεν ζητά περισσότερη λιτότητα”, σημείωσε.

“Έχουμε πει επίσης ότι αν στο τέλος της ημέρας η σταθερή επιθυμία των ελληνικών και των ευρωπαϊκών αρχών είναι να προχωρήσουν με στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, τότε πιστεύουμε ότι αυτό είναι εφικτό για περιορισμένο χρονικό διάστημα εφόσον συνοδεύεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακά μέτρα”.

Κληθείς να διευκρινίσει τη χρονική αλληλουχία μεταξύ μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης χρέους ο κ. Rice δήλωσε ότι αυτό είναι θέμα διαπραγματεύσεων. Ακόμη διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση, κάποιες μεταρρυθμίσεις (σε αφορολόγητο και συντάξεις), είναι σημαντικές για την ανταγωνιστικότητα και την ελληνική οικονομία “όμως μπορούν να νομοθετηθούν σήμερα και να εφαρμοστούν στο εγγύς μέλλον” και αφού η ελληνική οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει.

1.ΣΟΙΜΠΛΕ

http://www.bankwars.gr/%ce%bd%ce%b5%ce%b1-%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%b7-%cf%83%ce%bf%ce%b9%ce%bc%cf%80%ce%bb%ce%b5-%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%cf%81%cf%81%cf%85%ce%b8%ce%bc%ce%af%cf%83%ce%b5%ce%b9/

2.ΛΑΓΚΑΡΝΤ

http://www.bankwars.gr/%ce%bb%ce%b1%ce%b3%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%bd%cf%84-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%8d%cf%84%cf%89%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b3%ce%ba%ce%b1%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%bf%ce%b9-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%cf%81/

3.ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ

http://www.bankwars.gr/379620-2/

Keywords
Τυχαία Θέματα