Δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη για τις απολύσεις και την κινητικότητα στο Δημόσιο

Η ικανοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεων και η υλοποίηση μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων είναι οι δύο στόχοι της νέας ηγεσίας ου υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ τόνισε πως τελικός σκοπός είναι σε τρεις με έξι μήνες να μη βρεθεί το υπουργείο στην ίδια θέση με αυτή που βρέθηκε κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Όπως ανέφερε, αν είχαν γίνει οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο κράτος πριν από τρία χρόνια, όταν δηλαδή ξεκίνησε το μνημόνιο,

ή πριν από δέκα, σίγουρα δεν θα είχαμε φθάσει να έχουμε 1,5 εκατ. ανέργους και συντάξεις πείνας και πρόσθεσε ότι τα πράγματα σήμερα θα ήταν διαφορετικά, εάν το πολιτικό σύστημα δεν είχε επενδύσει στο πελατειακό κράτος.

Για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα τόνισε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών πάτησαν πάνω στο γεγονός ότι το υπουργείο δεν είχε ούτε έναν υπάλληλο στη δεξαμενή της κινητικότητας, με αποτέλεσμα να ζητήσουν περισσότερες απολύσεις, αίτημα που δεν έγινε δεκτό από τον ίδιο, όπως είπε.

Επειδή όμως έπρεπε γρήγορα να υπάρξει κατάλογος εργαζομένων σε κινητικότητα, που να πληροί κάποια βασικά κριτήρια, στράφηκαν στις δυο μεγάλες δεξαμενές που αποτελούν το υπουργείο Παιδείας και η τοπική αυτοδιοίκηση.

Σε ό,τι αφορά στην κινητικότητα, τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, υπογράμμισαν ότι πρόκειται για ένα μεγάλο εγχείρημα που σκοπεύουν να φέρουν εις πέρας με αξιοκρατία, επάρκεια και ταχύτητα.

Τα οργανογράμματα των υπουργείων δεν θα επαναπροσδιορισθούν διότι, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, ήδη από τα υπάρχοντα προκύπτει πλεονάζον προσωπικό που θα συνεισφέρει στην επόμενη φάση της κινητικότητας.

Το πλεονάζον προσωπικό, διευκρίνισε, θα αξιολογηθεί και θα διανεμηθεί σε πολλές υπηρεσίες, γι’ αυτό και θα δημιουργηθεί ξεχωριστά σε κάθε υπουργείο κοινή ομάδα εργασίας με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι κοινές ομάδες εργασίας θα ασχοληθούν με την προώθηση των υπαλλήλων που θα βγουν σε κινητικότητα.

Βασικό κριτήριο στην κινητικότητα θα αποτελέσει ο τρόπος πρόσληψης του κάθε εργαζόμενου. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός, βασικό κριτήριο θα είναι το «σκληρό ΑΣΕΠ».

Ερωτώμενος σε αυτό το σημείο για τους εργαζομένους στη Βουλή, τόνισε ότι δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει στην αυτοτέλεια της Βουλής. Όμως η κ. Χριστοφιλοπούλου πρόσθεσε πως γνωρίζει ότι και η Βουλή έχει στόχους μείωσης προσωπικού.

Όσον αφορά στην αξιολόγηση, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι αντίθετος στη λογική της επετηρίδας ενώ τόνισε ότι θέλει να έχει εργαλεία για να επιπλήξει αλλά και να επιβραβεύσει υπαλλήλους.

Γι’ αυτό χρειάζεται, εξήγησε, ένα σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο φιλοδοξεί και να αφήσει ως παρακαταθήκη. Σε πρώτη φάση θα γίνει ενδελεχής έλεγχος των τυπικών προσόντων και θα ελεγχθεί η ακρίβεια όλων των πιστοποιητικών, με έμφαση στα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, στα οποία σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν και τα περισσότερα προβλήματα.

Μπορεί τα τυπικά προσόντα να είναι χρήσιμα αλλά δεν αρκούν, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης. Γι αυτό, εκτός από τα τυπικά προσόντα, ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιηθεί και η συνέντευξη ως εργαλείο επιλογής των υπαλλήλων.

Ένα εργαλείο που στη χώρα μας έχει κακοπάθει, επεσήμανε η κ. Χριστοφιλοπούλου, καθώς έχουν υπάρξει περιπτώσεις με ανθρώπους που είχαν πολλά τυπικά προσόντα, τα οποία εξαφανίζονταν με τη συνέντευξη. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, και θα μαγνητοφωνηθούν οι συνεντεύξεις που θα λάβουν χώρα σε δημόσια συνεδρίαση. Οπότε οι συνεντεύξεις θα ενταχθούν στη λογική της αξιολόγησης, αλλά με αδιάβλητες μεθόδους, συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είχε υποχρέωση να βρει πού έχει πλεονάζον προσωπικό, αλλά δεν το έκανε. Και σήμερα ζούμε τον παραλογισμό, πρόσθεσε, να υπάρχουν δήμοι με πλεονάζον προσωπικό και άλλοι να αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις γι’ αυτό και διάκειται θετικά στην πρόταση της ΚΕΔΕ για ενδο-δημοτικές μετακινήσεις.

Αρμοδιότητα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κατέστησε σαφές, είναι η επίσπευση της πειθαρχικής διαδικασίας.Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Γενικό Επιθεωρητή του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή, ο οποίος κατέθεσε προτάσεις προκειμένου να ενισχυθεί η πειθαρχική διαδικασία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα