Χρήστος Κώνστας: Τα μυστικά(;) της συμφωνίας για τις καταθέσεις στην Ελβετία

23:25 9/9/2012 - Πηγή: BankWars

Ο επικεφαλής της Ένωσης Ελβετικών Τραπεζών Patrick Odier, συνιδιοκτήτης της περιβόητης ιδιωτικής τράπεζας Lombard Odier που λειτουργεί από …το 1796, έρχεται συχνά στην Ελλάδα και γνωρίζει τους Έλληνες πολύ καλά.

Διαθέτει εξοχικό στις Σπέτσες και μάλιστα φέτος το καλοκαίρι, τον Ιούνιο,

τερμάτισε πρώτος στο Spetses Classic Yacht Race με το «καΐκι» του, την Καρέτα Καρέτα.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, έχοντας πολυετή εμπειρία ως νομικός και φορολογικός σύμβουλος στον ιδιωτικό τομέα, σε μεγάλες εταιρείες όπως η Deloitte και KPMG, γνωρίζει καλά τα μυστικά της φορο-αποφυγής και των παγκόσμιων διαδρόμων του χρήματος.

Οι κύριοι Patrick Odier και Γιώργος Μαυραγάνης έχουν συναντηθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Το θέμα της φορολόγησης των ελληνικών καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες το έχουν εξαντλήσει προ πολλού.

Γνωρίζουν αμφότεροι ότι, όπως συνέβη στην περίπτωση των Γερμανών, των Αυστριακών και των Βρετανών καταθετών στις τράπεζες της Ελβετίας, έτσι και στην περίπτωση των Ελλήνων καταθετών θα ισχύσει ένα –μοναδικό και ενιαίο – πλαίσιο φορολογικής αντιμετώπισής τους.

Οι άλλες χώρες μάλιστα που έχουν υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες με το Ελβετικό κράτος, έχουν φροντίσει να συμπεριληφθεί ειδική ρήτρα ότι «αν υπάρξει άλλη συμφωνία με άλλο κράτος και με καλύτερους όρους, οι όροι αυτοί θα ισχύσουν και για μας..»

Στην Γερμανία, εκκρεμεί ειδική συνεδρίαση του Κοινοβουλίου για να γίνουν οι όροι αυστηρότεροι όσον αφορά τη μεταχείριση των Γερμανών καταθετών στην Ελβετία. Προφανώς αν κάτι αλλάξει στη συμφωνία Γερμανίας Ελβετίας, αμέσως θα επηρεαστούν και οι υπόλοιπες αντίστοιχες διακρατικές συμφωνίες…

Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της Ελβετίας, υπάρχει μεγάλη κοινωνική δραστηριότητα και συλλέγονται υπογραφές για τη διεξαγωγή ειδικού δημοψηφίσματος με στόχο να σταματήσει αυτή η διαδικασία φορολόγησης των ξένων καταθέσεων, για να διατηρήσει η Ελβετία αυτόν το ειδικό ρόλο που απολαμβάνει σήμερα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Συμπέρασμα: Οι συζητήσεις των ελληνικών κυβερνήσεων (που ξεκίνησαν επί ….Παγκάλου και συνεχίζονται σήμερα) δεν πρόκειται να ανακαλύψουν τον τροχό.

Θα εφαρμοσθεί και για την Ελλάδα ότι εφαρμόζεται για τις άλλες ενδιαφερόμενες χώρες.

Οι συντελεστές φορολόγησης των ξένων καταθέσεων υπολογίζονται με έναν -ειδικό για κάθε χώρα- ιδιαίτερα περίπλοκο μαθηματικό τύπο, με επιλογή απόκρυψης ή αποκάλυψης της ταυτότητας του καταθέτη.

Φυσικά για όλους τους καταθέτες των ελβετικών τραπεζών, ισχύει μια απόλυτη και πραγματική αρχή: Μπορούν να πάρουν τα λεφτά τους και να τα μεταφέρουν σε οποιοδήποτε άλλο φορολογικό παράδεισο μέσα σε 30 λεπτά της ώρας….

σχετικά άρθραΒασίλης Βαλαμβάνος: Πρωινός καφές …Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης: Θα σκοράρει τελικά ο Α. Σαμαράς;Χρήστος Κώνστας: ΚΕΦΑΛΑΙΑ όχι λεφτά για τις τράπεζεςΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ… “ΦΤΑΝΟΥΝ ΠΙΑ ΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ” !Όλοι θα πάρετε από μια τράπεζα – Τι πωλείται; Σχεδόν τα πάνταΧρήστος Κώνστας: Σκοτώνουν το Ευρώ ανασταίνοντας το…
Keywords
Τυχαία Θέματα