ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: «Βαρίδι» οι τράπεζες λόγω ΔΝΤ, στο -30% από τα μέσα Ιουλίου

Το ένα μετά το άλλο σπάνε τα τεχνικά σημεία στήριξης στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να φεύγουν άρον άρον, λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που πυροδοτεί η κόντρα ΕΚΤ -ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί σήμερα άνω του 2%, στις 773 μονάδες, με τον τζίρο να εμφανίζεται αυξημένος και τις τράπεζες

στο -8%. Η υποχώρηση των τραπεζών έχει ξεκινήσει από τα μέσα Ιουλίου και φτάνει έως το 30%.

Ο Γενικός Δείκτης δεν πρόκειται να σηκώσει κεφάλι αν δεν λυθεί η εκκρεμότητα με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, καθώς όσο το ΔΝΤ εμμένει στη θέση του για νέα AQRs και 4η ανακεφαλαιοποίηση, ύψους 10 δισ. ευρώ, οι τραπεζικές μετοχές δέχονται ισχυρές πιέσεις.

Χθες το ΔΝΤ επανέλαβε τις θέσεις του για την ανάγκη νέας αξιολόγησης στα AQRs, ενώ οι επενδυτές δεν έγιναν σοφότεροι από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, με την ΕΚΤ να διαμηνύει την πάγια θέση της ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και μόνος αρμόδιος σχετικά είναι ο SSM.

Σχετικά με τις προθέσεις του ΔΝΤ επί του θέματος, ελάχιστα αναμένεται να διευκρινιστούν στην επίσκεψη της Κριστίν Λαγκάρντ στην Αθήνα στις 29 Σεπτεμβρίου. Χρηματιστήριο και τράπεζες αναμένεται να παραμείνουν όμηροι της κόντρας του ΔΝΤ με ΕΚΤ- SSM, τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία.

Το ΔΝΤ έχει θέσει θέμα ειδικών ελέγχων για να εξακριβωθεί η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού (AQRs), γεγονός που εφόσον “περάσει”, η 4η ανακεφαλαιοοποίηση των τραπεζών, ύψους 10 δισ. ευρώ, δεν θα αποφευχθεί. Παρά το γεγονός ότι ΕΚΤ και SSM έχουν απορρίψει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, οι τραπεζικές μετοχές δεν είναι σε θέση να ανακάμψουν.

Citigroup: Μια νέα αξιολόγηση θα ασκήσει ισχυρή πίεση στις ελληνικές τράπεζες

ΔΝΤ: Δηλώσεις – βόμβες του Τζ. Ράις για τις ελληνικές τράπεζες – Επιμένει στο χρέος – Απαντά στον Μακρόν

Keywords
Τυχαία Θέματα