Χρ. Ταραντίλης: Πώς η ευτυχία των πολιτών μπορεί να γίνει στόχος των δημόσιων πολιτικών
Η ενσωμάτωση της έννοιας της ευτυχίας στην πολιτική ατζέντα έχει κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και περιβαλλοντικές πτυχές, συνδυάζοντας την ανάλυση δεδομένων, την τεχνολογία, τη συμμετοχή των πολιτών και τη διαφάνεια, ανέφερε ο Χρήστος Ταραντίλης στην εκδήλωση των αποφοίτων του London School of Economics (LSE).
Ο κ. Ταραντίλης, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εταίρος στην EY Ελλάδος, πρώην Υπουργός και Βουλευτής Επικρατείας, τόνισε τη σημασία της ενσωμάτωσης της έννοιας της ευτυχίας στις δημόσιες πολιτικές της Ελλάδας στην εκδήλωση των αποφοίτων του LSE με τίτλο «The Concept of Happiness and Insights to Inform Public Policies in Greece». Επεσήμανε ότι η ευτυχία είναι ένα πολυδιάστατο ζήτημα που περιλαμβάνει κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και περιβαλλοντικές πτυχές. Πρότεινε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση πολιτικών που θα διασφαλίζουν τη δικαιοσύνη, την ισότητα και την ευημερία, δημιουργώντας ένα πλαίσιο όπου η ευτυχία θα μετριέται με εξειδικευμένους δείκτες και θα αξιοποιείται στη χάραξη πολιτικών.
Ένας βασικός άξονας της ομιλίας του ήταν η ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη, η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η ίση πρόσβαση σε βασικούς πόρους, όπως η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη, που είναι κρίσιμα για την ευημερία των πολιτών. Υπογράμμισε τη σημασία της οικονομικής ευημερίας, σημειώνοντας ότι πολιτικές που υποστηρίζουν τη σταθερότητα του εισοδήματος και την υποστήριξη των ανέργων μπορούν να μειώσουν το στρες και να ενισχύσουν την ευημερία. Ταυτόχρονα, τόνισε την ανάγκη για υπεύθυνη και βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων. Συνέδεσε άρρηκτα την περιβαλλοντική πολιτική με την ευτυχία των πολιτών, υπογραμμίζοντας ότι οι κοινωνίες που σέβονται και προστατεύουν το περιβάλλον είναι πιθανότερο να ευημερούν.
Ο κ. Ταραντίλης υπογράμμισε ότι η τεχνολογία και η καινοτομία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της ευημερίας. Ανέφερε ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να συμβάλλουν στην παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών, στην ενίσχυση της διαφάνειας και στην ενδυνάμωση της συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. «Οι πολίτες μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους για τις δημόσιες υπηρεσίες σε πραγματικό χρόνο, γεγονός που συμβάλλει στην καλύτερη και πιο προσαρμοσμένη διαμόρφωση πολιτικών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, εστίασε στην ανάγκη καλλιέργειας εμπιστοσύνης στους θεσμούς και ενίσχυσης της συμμετοχικής δημοκρατίας. Τόνισε ότι αυτές οι πτυχές είναι θεμελιώδεις για τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας και της κοινωνικής ειρήνης, οι οποίες είναι απαραίτητοι παράγοντες για την ευτυχία των πολιτών.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, ο κ. Ταραντίλης υποστήριξε ότι η ευτυχία δεν είναι απλώς ένα αφηρημένο ιδανικό, αλλά ένας ρεαλιστικός στόχος που μπορεί να επιτευχθεί μέσω συντονισμένων προσπαθειών, ύπαρξη κατάλληλης στρατηγικής και δράσης.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Τι θα γίνει με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης μετά το 2027
- Το αφεντικό της Geely μιλάει για υπερπαραγωγή αυτοκινήτων
- Νεκρός σε θαλάσσια περιοχή κοντά στο Αγγελοχώρι ο 54χρονος που είχε δηλωθεί εξαφανισμένος
- Το bull και το bear σενάριο της Morgan Stanley για τις ελληνικές τράπεζες
- CEO της Goldman Sachs τη μέρα, DJ τη νύχτα. Η διπλή ζωή του David Solomon
- Θεσσαλονίκη: Νεκρός στη θάλασσα 54χρονος αγνοούμενος
- Αυτοκινητόδρομος Κατεχάκη Δυτικής Περιφερειακής Λ. Υμηττού: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις διαρκείας
- Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την επιδότηση ενοικίου
- Οι προτεραιότητες της Ελλάδας στην 3η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς
- Μ. Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Στα 800 εκατ. ετησίως το όφελος από τις διασυνδέσεις Κυκλάδων και Κρήτης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Τελευταία Νέα BankWars
- Χρ. Ταραντίλης: Πώς η ευτυχία των πολιτών μπορεί να γίνει στόχος των δημόσιων πολιτικών
- Πεντηκοστή – Αγίου Πνεύματος: Τι γιορτάζουμε – Πως ιδρύθηκε η πρώτη Εκκλησία
- «Αυτήν τη στιγμή ούτε εγκρίνεται, ούτε απορρίπτεται το τουρκολιβυκό μνημόνιο»
- H ΚΑΕ Ολυμπιακός κατήγγειλε τον Γιαννακόπουλο για τις δημοσιεύσεις του στο Instagram
- Μπαλτάκος: «Μου ανατέθηκε από τον Παναθηναϊκό η συγκέντρωση στοιχείων που θα τεκμηριώνει τη δράση Εγκληματικής Οργάνωσης στο μπάσκετ
- Ο Τραμπ προειδοποιεί τον Μασκ με “πολύ σοβαρές συνέπειες” αν χρηματοδοτήσει υποψηφίους των Δημοκρατικών
- Γερμανία: Στο επίκεντρο σκανδάλου με την προμήθεια υγειονομικών μασκών ο πρώην υπουργός Υγείας Γ. Σπαν
- Κεφαλογιάννης για σεισμική δραστηριότητα στο Άγιο Όρος: Η ασφάλεια μοναχών και προσκυνητών απόλυτη προτεραιότητα
- Στην 3η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- Γεραπετρίτης: Η φιλολογία ότι δεν κλείσαμε την πόρτα στην Τουρκία, είναι άγνοια και πολιτικός καιροσκοπισμός
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Nτουμπάι… οι παραλίες της Αττικής – Ξαπλώστρα 320 ευρώ με κράτηση και dress code
- Mαραθώνιος Μητσοτάκη σε δύο μέτωπα – Διεθνείς επαφές και κοινωνική στρατηγική
- Αναδρομικά: Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αύξηση στους μισθούς τους
- Alpha Bank: Επενδύει στο επαναπατρισμό των Ελλήνων – Η κοινότητα Ithacans
- Πώς η αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων αλλάζει το τοπίο της ασφάλισης (πίνακες)
- Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Πώς η Ελλάδα προστατεύει τα κοράλλια της
- Ρωσία: Μεταφέρει τις σορούς Ουκρανών στρατιωτών στα σύνορα
- Τι θα γίνει με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης μετά το 2027
- Β. Λαπαναΐτης (Square Lime): Τα boutique καταλύματα αποτελούν τη γνήσια έκφραση της ελληνικής φιλοξενίας