Α.Τσίπρας: Άνοιξε παράθυρο ελπίδας – Έχουμε δρόμο ακόμα – Τι είπε για ΔΝΤ, Αντιπολίτευση, Δικαιοσύνη, Βαρουφάκη

“Κάναμε ένα σημαντικό βήμα, είναι η αρχή του τέλους μιας περιπέτειας, όχι το τέλος, έχουμε ακόμη δρόμο, όμως έχουμε τη βεβαιότητα ότι τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας. Θεωρώ ότι ανοίγει ένας δρόμος, ώστε σε έναν χρόνο από σήμερα να εγκαταλείψουμε οριστικά τα προγράμματα στήριξης», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για την έξοδο της χώρας στις αγορές, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha

και στον Α.Σρόιτερ.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως αυτό που έχει σημασία δεν είναι να πανηγυρίσουμε, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα το 2018 θα βγει από τα προγράμματα και ζητούμενο αποτελεί η επόμενη ημέρα, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

«Ολος ο διεθνής Τύπος μετά από πάρα πολλά χρόνια μιλά για δυναμική επιστροφή της Ελλάδας, να επαναληφθεί η πετυχημένη αυτή έξοδος, να έχουμε μια σταδιακή μείωση των επιτοκίων, ώστε σε ένα χρόνο από τώρα να μπορούμε να χρηματοδοτούμε τις ανάγκες μας», συμπλήρωσε.Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το φετινό καλοκαίρι πιο ήρεμο, ωστόσο σημείωσε ότι «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε». «Οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι σιγά σιγά ανοίγει μια χαραμάδα ελπίδας», ανέφερε, ενώ μίλησε και για επανάκαμψη της εμπιστοσύνης στην οικονομία, η οποία μετατρέπεται σε επενδύσεις και σε θέσεις εργασίας. «Μένει ακόμη δουλειά, ο δρόμος είναι μακρύς, όμως είμαστε αισιόδοξοι», τόνισε ο Πρωθυπουργός.Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ακόμη πως οι πολίτες δεν θα δουν άμεσα τα αποτελέσματα, αλλά έχουμε καλύψει το 1/3 της καταστροφής.«Η ίδια η ζωή δικαιώνει ή αποδοκιμάζει τις απόψεις ή τις εκτιμήσεις, εμείς δουλέψαμε με σχέδιο και δικαιωνόμαστε από το αποτέλεσμα. Δεν είναι μόνο το επιτόκιο αλλά και η ποιότητα όσων επένδυσαν στο ελληνικό ομόλογο. Αυτό δείχνει ότι επανακάμπτει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία».Για το χρέος ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη ρήτρα ανάπτυξης που εξασφάλισε η Κυβέρνηση στη συμφωνία του Eurogroup. Το ΔΝΤ επιμένει στην περαιτέρω απομείωση του χρέους, δεν τελείωσε η διαδικασία, αλλά έχουν μπει τα θεμέλια για να μιλήσω και ως πολιτικός μηχανικός, δήλωσε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέοςΑλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως βρισκόμαστε ακόμα σε αχαρτογράφητα νερά, σημειώνοντας πως οι προηγούμενες εκτιμήσεις της Κυβέρνησης ήταν πως για να επιτευχθούν τα χθεσινά επιτόκια, ήταν η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, φάνηκε τελικά πως μπορέσαμε να πιάσουμε αυτά τα επιτόκια χωρίς το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.Η αντιπολίτευση τζογάρει μονίμως στο μαύρο και ευτυχώς για τη χώρα, όχι για την Κυβέρνηση- έρχονται άλλα χρώματα, ενώ παραλάβαμε μια χώρα στο χείλος της καταστροφής και με άδεια ταμεία-, ευτυχώς σήμερα τα πράγματα δεν είναι έτσι.Για το ΔΝΤ

«Έρχονται αυτοί που μας επιβάλλουν τους φόρους και μας λένε μειώστε τους φόρους», υποστήριξε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για την αντίστοιχη αναφορά της Ντέλιας Βελκουλέσκου και αμφισβήτησε ευρύτερα τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έχει πέσει τόσες φορές έξω».

Για τη φοροδιαφυγή

Ερωτηθείς για το ζήτημα της φοροδιαφυγής δήλωσε ικανοποιημένος από τον αριθμό των ελέγχων στο λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή, καθώς και τον καταλογισμό προστίμων ωστόσο παραδέχτηκε ότι δεν είναι ακόμα ικανοποιημένος από τις εισπράξεις.

«Γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια. Και γίνεται προσπάθεια για τη φοροδιαφυγή που ελάμβανε χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Το μεγάλο πάρτι σταμάτησε. Δεν υπήρχε χώρος στη δημόσια σφαίρα, όποια πέτρα και να σήκωνες έβλεπες διαφθορά. Υπάρχει πολιτική βούληση για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής» είπε.

«Φτάσαμε στο χείλος της καταστροφής για να δικαιώσουμε την εντολή της διαπραγμάτευσης».

Για το 2015

Σχετικά με το αν είχε κάνει διαφορετικά κάποια πράγματα το 2015 τόνισε ότι η ζωή δεν χτίζεται με τα «αν». «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αντιμετωπίσαμε δυσκολίες. Βρεθήκαμε στο φάσμα κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και μπροστά σε μία κυνική αντιμετώπιση που δεν είχα φανταστεί. Αυτό το ομολογώ. Πιστεύω ότι αυτό που αφήσαμε πίσω μας από τη μάχη άλλαξε το αποτύπωμα της χώρας, από εκεί που ήμασταν ένας τεμπέλικος λαός μας βλέπουν ως ένα λαό που πληρώνει τις διεφθαρμένες κυβερνήσεις που είχε» είπε.

Υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της περιόδου τονίζοντας ότι «έδωσα την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου με πίστη σε έναν σκοπό να κάνω διαπραγμάτευση. Φτάσαμε στο χείλος της καταστροφής για να δικαιώσουμε αυτή την εντολή».

Για τις προεκλογικές εξαγγελίες του 2015

«Σας ενοχλεί η λέξη ψεύτες;» ρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και απάντησε: «Συγκρίνουν τις προεκλογικές εξαγγελίες του Γενάρη του 2015 για τις οποίες ματώσαμε με αυτές που υλοποιούμε μετά. Όμως η μεγάλη τους αδυναμία είναι ότι δεν μπορούν να πείσουν ούτε έναν ότι δεν έχουμε εντιμότητα. Όμως αυτοί που μας κατηγορούν λεηλάτησαν τη χώρα…».

Για τις προεκλογικές του υποσχέσεις ότι θα σκίσει τα μνημόνια και θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, ο κ.Τσίπρας απάντησε απλοϊκά: Αυτές οι εξαγγελίες ήταν πριν τις εκλογές, σε άλλο περιβάλλον» και επιτέθηκε εκ νέου στην αντιπολίτευση λέγοντας: «Έχει την αίσθηση αυτό το σύστημα εξουσίας ότι η διακυβέρνηση της χώρας ανήκει σε αυτούς».

Αιχμές κατά Γ. Βαρουφάκη – «Του εύχομαι καλές πωλήσεις…»

Ερωτηθείς για τα λεγόμενα Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας είπε πως όλα αυτά έχουν καταγραφεί, έχουν ακουστεί και άφησε σαφείς αιχμές κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, λέγοντας μεταξύ άλλων πως ο κ. Βαρουφάκης θέλει να κάνει καριέρα ως συγγραφέας:

Τι απ΄ όλα αυτά δεν έχει ειπωθεί; Πήγαμε σε μια εκλογική αναμέτρηση που οι 2 στις 3 ερωτήσεις που γίνονταν σε μένα ήταν για τον κ. Βαρουφάκη. Ο κ. Βαρουφάκης θέλει να κάνει καριέρα ως συγγραφές, να πουλήσει, το βιβλίο του έχει μεταφρασθεί στα ελληνικά.

Πρόσθεσε πως του κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ενώ ο κ. Βαρουφάκης έχει γράψει ένα βιβλίο εδώ και τρεις μήνες, τρεις ή τεσσερις ερφημερίδας που, όπως είπε, ασκούν κριτική στην κυβέρνηση αποφάσισαν να έχουν ακριβώς το ίδιο ρεπορτάζ και έκανε λόγο για απόπειρα αλλαγής ατζέντας από την αντιπολίτευση και τα μέσα, που, όπως είπε, τη στηρίζουν.

Θα πω ένα πράγμα και δεν θα ξαναμιλήσω για τον κ. Βαρουφάκη, πρόσθεσε και σημείωσε: Θα πω ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν ένα εξάμηνο μάχης πρωτίστως του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης, που δεν μπορεί να ευτελίζεται στο διογκωμένο «εγώ» του καθενός. Ήταν συλλογική μάχη … Θα ευχηθώ καλές πωλήσεις στο βιβλίο του κ. Βαρουφάκη.

Σε ερώτημα αν ήταν λάθος η επιλογή του να τοποθετήσει τον κ. Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών, απάντησε πως «η ιστορία το έχει αποδείξει και το έχει καταγράψει».

Για τη Δικαιοσύνη

Ερωτηθείς σχετικά απέρριψε την ύπαρξη σύγκρουσης της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη. Αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα στη Δικαιοσύνη καθώς και αποφάσεις «που θα έλεγε κανείς ότι συμβάλουν στην μη αποκατάσταση του αισθήματος εμπιστοσύνης. Αυτό αφορά συγκεκριμένους δικαστές. Δεν μπορώ να κατηγορήσω συλλήβδην» είπε.

Ξεκαθάρισε ότι η διάκριση των εξουσιών απορρέει από το Σύνταγμα και δεν το αμφισβητεί κανείς. Ωστόσο πρόσθεσε ότι «το γεγονός ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη δεν το αμφισβητεί κανείς άλλο όμως ανεξάρτητη δικαιοσύνη άλλο ανεξέλεγκτη δικαιοσύνη. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να έχουν κρίση επί των αποφάσεων».

Οι Υπουργοί και τα πολιτικά πρόσωπα έχουν το δικαίωμα τα κρίνουν τεκμηριωμένα σημείωσε και πρόσθεσε «φανταστείτε αν οποιαδήποτε εξουσία θεωρούσε ότι είναι πάνω από την κριτική».

Χαρακτήρισε υποκρισία τις αντιδράσεις για τον ορισμό της Βασιλικής Θάνου ως συμβούλου και διερωτήθηκε «όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί που έχουν στα γραφεία τους συνταξιούχους δικαστικούς αποτελεί μομφή;».

«Ο κ. Σαμαράς πήρε τον κ. Αθανασίου όσο ήταν εν ενεργεία και παραιτήθηκε για να μπει στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. Αν μπορείτε να αποδείξετε έστω και μία παρέμβαση της κυβέρνησης να μου την πείτε» σημείωσε.

«Η κυβέρνηση κι εγώ έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και στην πλειοψηφία των δικαστικών» πρόσθεσε.

«Η βία δεν αντιμετωπίζεται με εφόδους»

Σχετικά με το ζήτημα της ασφάλειας στην Αθήνα και την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση υπογράμμισε ότι «είμαστε μία από τις πιο ασφαλείς πρωτεύουσες της Ευρώπης, η Ελλάδα είναι πυλώνας ασφάλειας. Το πρόβλημα της εγκληματικότητας οφείλουμε στοχευμένα και μεθοδευμένα να το αντιμετωπίζουμε στη ρίζα του. Πάντα θα υπάρχουν εκφάνσεις βίας».

Τόνισε ότι στο κέντρο της Αθήνας «δεν θα δείτε αυτό που βλέπαμε το 2011 έως και 2014 που ήταν μία πόλη αστακός, με οδοφράγματα. Η βία δεν αντιμετωπίζεται ούτε με εφόδους ούτε με περισσότερη καταστολή και βία».

Ειδικά για τα Εξάρχεια είπε ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερη περιοχή, ενώ για πρώτη φορά υπήρξε επιχείρηση για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών. «Δεν ιεραρχώ ως σημαντικότερο πρόβλημα τα Εξάρχεια από ότι το Μενίδι και τα Λιόσια» είπε.

Keywords
τσιπρας, ΔΝΤ, ειπε, αλέξης τσίπρας, alpha, σρόιτερ, ελλαδα, καλοκαιρι, χρεος, εκλογες, ενφια, συλλήβδην, συνταγμα, υπουργοι, σαμαρας, ψηφοδελτια, αθηνα, Αντωνης Σαμαρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, eurobank alpha, alpha eurobank, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βαρουφακης, σχεδιο αθηνα, εκλογες 2014, εκλογες 2015, η ζωη, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, μιλα, σρόιτερ, αδεια, βημα, δουλεια, εξοδος, καριερα, οικονομια, προγραμμα, σφαιρα, υπουργειο οικονομικων, χρωματα, alpha, αδυναμια, αλλαξε το, βιβλιο, γεγονος, γινεται, γραφεια, δειτε, δειχνει, δρομος, υπαρχει, ενεργεια, εξαρχεια, επενδυσεις, ερχονται, ζωη, ιδια, ιδιο, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, λαθη, λαθος, λογο, μαυρο, μενιδι, μηνες, μηχανικος, μειωση, μπορειτε, παντα, πετρα, πιστη, ποιοτητα, προβληματα, προγραμματα, πωλησεις, ρητρα, ριζα, σχεδιο, τυπος, φορα, αγορες, ανηκει, δικαιωμα, ελληνικα, ερωτησεις, χωρα, υπουργειο, μπροστα, θανου, θεσεις
Τυχαία Θέματα