Ας το διαβάσει ο Πρωθυπουργός: Επιστολή επιχειρηματία από τη Β.Χίο

10:22 8/4/2021 - Πηγή: BankWars

Ο κ.Νίκος Γεωργούλης, επιχειρηματίας εστίασης στην ακριτική βόρεια Χίο, έκανε μια ανάρτηση στο Facebook για τις επιχορηγήσεις στην εστίαση. Ή μάλλον για τις ΜΗ επιχορηγήσεις, σε εκείνους που παρουσίασαν αύξηση τζίρου, με χίλιες δυο προσπάθειες και ειλικρινείς δηλώσεις.  Τα …κορόιδα δηλαδή.

Αξίζει να διαβαστεί:

«Τι αμαρτίες διαπράττω πρωθυπουργέ μου; Κοπιάζω, βελτιώνω τους τζίρους μου και δηλώνω τα έσοδα μου…

Έχω πολλά κουσούρια αγαπητέ μου πρωθυπουργέ. Το μεγαλύτερο, αισθάνομαι φίλος της ελευθερίας και της ελεύθερης

οικονομίας απ’ όταν άνοιξα τα μάτια μου. Σαν να λέμε φιλελεύθερος. Το δεύτερο, βλέπω την ανάπτυξη της χώρας κάπως ξέχωρα από όπως την σχεδιάζουν οι «φιλελεύθεροι» των Αθηνών. Βλέπω όλη την Ελλάδα με τις ίδιες ακριβώς δυνατότητες ανάπτυξης είτε στο Κολωνάκι και το Χαλάνδρι, είτε στο Μεσοχώρι της Φλώρινας και το Πιτυός της Χίου.

Πιστεύω, ενσυνείδητα, δηλαδή, πως οι υπεραξίες αυτής της χώρας είναι το κράμα της ανισόπεδης γεωμορφολογίας της, του μεσογειακού κλίματος της και του πλούσιου ιστορικού και πολιτιστικού της αποθέματος. Πάνω σ’ αυτή μου την πίστη χτίζω διαρκώς τα επαγγελματικά μου όνειρα, μονίμως συνδεδεμένα με έναν ευρύτερο σχεδιασμό αναβάθμισης του ακριτικού τόπου που επιλέγω να τα φιλοξενήσει.

Κάπως έτσι βρέθηκα τέλη του 2018 στο Πιτυός της πληθυσμιακά έντονα φθίνουσας βόρειας Χίου. Να παριστάνω τον εστιάτορα σε ένα κλειστό για κάποια χρόνια δημοτικό ακίνητο, για να βιοποριστεί στα 44 μου η τετραμελής μου οικογένεια. Μέσα μου κυριαρχούσαν δυο βασικές αρχές:

– Για να δουλέψει η ατομική σου επιχείρηση πρέπει να παλέψεις για να ανέβει η «μετοχή» του τόπου που σε φιλοξενεί.

– Για να ανέβει η «μετοχή» του τόπου πρέπει να αγωνιστείς να γίνει ο τόπος ελκυστικός και για άλλες επιχειρήσεις κι ας μοιάζουν φαινομενικά ανταγωνιστικές σου. Να γίνει πιάτσα, στην καθομιλουμένη, κι εκεί πια να αγωνιστείς για να ξεχωρίσεις.

Η πρώτη ουσιαστικά χρονιά λειτουργίας της μικρής μου επιχείρησης (2019, γιατί ξεκίνησα λίγους μήνες πριν φύγει το 2018) ήταν αναγνωριστική. Και για μένα, που έπρεπε να ανακαλύψω το περιβάλλον μέσα στο οποίο είχα επιλέξει να δραστηριοποιηθώ, και για τους πελάτες μου, που έπρεπε να γνωρίσουν τις υπηρεσίες που προσφέρω, να διαπιστώσουν τη σταθερότητα τους και στη συνέχεια να τις επιβραβεύσουν με τη συχνή παρουσία τους. Κάθε αρχή και δύσκολη και ο τζίρος αναμενόμενα περιορισμένος.

Δεν πτοήθηκα. Η μικρή κοινωνία που δραστηριοποιούμαι ξέρει πως άπλωσα τη φαντασία μου μακρύτερα απ’ τα στενά όρια ενός επαρχιακού εστιατορίου. Καθιέρωσα περιηγήσεις στο χωριό για τους πελάτες μετά το φαγητό.

Συνδύασα το χώρο μου με βιβλιοπαρουσιάσεις, αφηγήσεις παραμυθιών, θεατρικές παραστάσεις, πάλεψα για την καθιέρωση τριήμερης Γιορτής Κτηνοτροφίας, αφιερώνω άφθονο χρόνο για την προώθηση του τόπου με τηλεοπτικές εκπομπές, αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Πρωτίστως όμως εμπιστεύτηκα όλη την τοπική παραγωγή. Χρησιμοποιώ στην κουζίνα μου αποκλειστικά ντόπιες ύλες και ανασύρω, όσο το μπορώ, γευστικές προτάσεις από τη γαστρονομική παράδοση του τόπου μου.

Δεν σκιάστηκα, κ. πρωθυπουργέ, ούτε από την ανεπιτυχή απόπειρα σας να δημιουργήσετε μια συμπρωτεύουσα της Χίου με αλλοεθνείς πληθυσμούς δίπλα στο Πιτυός των 50 μόνιμων κατοίκων. Το πολέμησα, μαζί με άλλους συμπατριώτες μου, φωνάζοντας για τους κραυγαλέους εθνικούς κινδύνους που ελλοχεύουν, και θαρρώ θυμάστε την κατάληξη κι ας μην την λαμβάνετε ακόμα υπόψη σας στους σχεδιασμούς σας.

Όλα τούτα, κ. πρωθυπουργέ, τα αναγνώρισε και τα επιβράβευσε η κοινωνία της Χίου. Σ’ αυτήν απευθύνθηκα, διαβλέποντας ως ουτοπία την αναμονή τουριστών, και ομολογώ πως δεν έχασα. Το δεύτερο μου χρόνο (2020) βελτίωσα το μικρό τζίρο της ατομικής μου επιχείρησης κατά 19,5% παρά το γεγονός ότι οι απαγορεύσεις, ελέω πανδημίας, μετέτρεψαν την ετήσια λειτουργία μου από 12μηνη σε σχεδόν 7μηνη. Άρχισα να βλέπω τον κόπο μου να πιάνει τόπο, χωρίς ακόμα να έχω πιάσει τους στόχους μου. Ίσα που πέτυχα να βιοπορίζομαι.

Κι έρχεται η «φιλελεύθερη» κυβέρνηση μας, κ. πρωθυπουργέ, να λάβει μέτρα στήριξης του κλάδου της εστίασης. Σημειωτέον ότι από το Νοέμβριο μέχρι σήμερα – με κλειστή την επιχείρηση – έχω ξοδέψει σε πάγιες δαπάνες (ηλεκτρισμού – τηλεφωνίας – ασφαλιστικών εισφορών – ΓΕΜΗ κ.λπ.) πολλά περισσότερα από όσα έχω λάβει ως ενίσχυση από το μέτρο της επιστρεπτέας. Εννοείται ότι 6 μήνες μετά έχω αδειάσει ράφια και ψυγεία από τα ληγμένα προϊόντα ή, ακόμα κι όσα δεν έχουν λήξει, δεν κρίνω σκόπιμο να τα σερβίρω στον πελάτη όντας 6 μήνες στην κατάψυξη.

Η «φιλελεύθερη» μας κυβέρνηση, κ. πρωθυπουργέ, ανακοινώνει περιχαρής μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων εστίασης με έναν και μόνο κόφτη: την αύξηση τζίρου… Λέει, δηλαδή, σ’ όλους εμάς ότι κακώς προσπαθήσαμε να γίνουμε καλύτεροι το χρόνο που πέρασε. Κακώς επιστρατεύσαμε τη φαντασία μας για να υπερβούμε τα εμπόδια των καιρών. Κακώς κόβουμε αποδείξεις και δεν κλέβουμε τον άλλο εαυτό μας, δηλαδή το κράτος. Κακώς να ξαναπροσπαθήσουμε φέτος το καλοκαίρι για καλύτερο αποτέλεσμα, αφού η κυβέρνηση σας στο τέλος θα ενισχύει μόνο τους … πραγματικά πληττόμενους. Εμείς δεν πληγήκαμε, θησαυρίζουμε και ζούμε ζωή χαρισάμενη.

Κύριε πρωθυπουργέ, δεν περίμενα ποτέ από μια «φιλελεύθερη» κυβέρνηση ότι θα στιγμάτιζε με τόση μανία την προσπάθεια, την αύξηση τζίρου, το κέρδος.

Σας δηλώνω δημόσια ότι, εφόσον για εσάς δεν αποτελεί πλήγμα η καταστροφή όλων των ευπαθών πρώτων υλών της επιχείρησης μου, γιατί, κατά την άποψη του επιτελείου σας, αμάρτησα, πάσχισα να ανατρέψω το δυσμενές κλίμα, κέρδισα και δήλωσα το κέρδος μου, δεν έχω λόγο να το ξανακάνω. Θα επαναπαυτώ στην επιδοματική λογική της κυβέρνησης σας και κάπως έτσι ατομικά θα κερδίζω περισσότερα. Κι ας χάνει ο άλλος μου εαυτός, το κράτος.

Σας το λέω με πόνο ψυχής, κ. πρωθυπουργέ. Παραβιάζω την αρχή μου, της διαρκούς βελτίωσης, γιατί κουράστηκα να παριστάνω το κορόιδο. Θα κάτσω στα αυγά μου κι όλο και καμία ενίσχυση για την επανεκκίνηση μου του χρόνου θα λάβω από την … φιλελεύθερη σας κυβέρνηση. Αφού σας έπεσε τόσο βαρύ να δώσετε ένα μικροποσό επανεκκίνησης και στις επιχειρήσεις που η κρίση τους καταβρόχθισε το όποιο κέρδος…

Για την αντιγραφή, Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα