ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Οι θεσμοί πιέζουν για ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ

09:25 7/3/2017 - Πηγή: BankWars

Κλοιός πιέσεων ασκείται στην κυβέρνηση ενόψει της αξιολόγησης να επιταχύνει τις πολυκαιρισμένες αποκρατικοποιήσεις του ελληνικού προγράμματος ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η ηγεσία του έχει ήδη πάρει το επικαιροποιημένο πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ με 19 παλαιούς και νέους διαγωνισμούς.


Σύμφωνα με τη λίστα που παρουσιάζουν Τα Νέα καμία από τις γνωστές ιδιωτικοποιήσεις δεν έχει διαγραφεί από το νέο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ.

Είναι όλες εκεί, παρά τη σεναριολογία που συντηρούν καιρό τώρα με δηλώσεις

τους κυβερνητικά στελέχη, ότι όλες οι συμμετοχές κρατικών εταιρειών του ΤΑΙΠΕΔ θα γλιτώσουν το πωλητήριο και θα μεταβιβαστούν στην υπό ίδρυση Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) του Υπερταμείου προς αξιοποίηση.

Είναι εκεί το 17% της ΔΕΗ, για το πάπλωμα της οποίας γίνεται και ο μεγαλύτερος καβγάς, το 65% της ΔΕΠΑ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 6% του ΟΤΕ, καθώς επίσης το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το 11% της ΕΥΔΑΠ και το 23% της ΕΥΑΘ.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, εντός Μαρτίου πρέπει να έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί πρόσληψης συμβούλων που θα εισηγηθούν τον καλύτερο δυνατό τρόπο και εναλλακτικές για την ιδιωτικοποίησή τους.

Μοσκοβισί: Η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ θα παραμείνει βασικό στοιχείο του ελληνικού προγράμματος

“Η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ είναι και θα παραμείνει βασικό στοιχείο του ελληνικού προγράμματος. Οι συζητήσεις όσον αφορά τα επόμενα βήματα και το χρονοδιάγραμμα βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας για την Ελλάδα, με στόχο την άμεση επανέναρξη της διαδικασίας για τη διασφάλιση ολοκλήρωσης της αποκρατικοποίησης του 66% του ΔΕΣΦΑ με πλήρη διαχωρισμό της ιδιοκτησίας, με τη μικρότερη δυνατή καθυστέρηση” απαντά ο Επίτροπος Μοσκοβισί, στην ερώτηση που υπέβαλε η Ευρωβουλευτής της ΝΔ και του Ε.Λ.Κ. Μαρία Σπυράκη, για την πορεία της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.

Ο Επίτροπος επισημαίνει επίσης ότι “δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί ούτε καταγραφεί επισήμως από καμία πλευρά” το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR.

Η απάντηση του κ. Μοσκοβισί “είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των πιστωτών βρίσκονται σε εξέλιξη και γύρω από την πορεία της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ υπάρχει ιδιαίτερα θολό τοπίο”, υπογραμμίζει η ευρωβουλευτής.

Keywords
Τυχαία Θέματα