Αντισυνταγματική η υποχρεωτική υπαγωγή των ιδιωτικών διαφορών στη διαμεσολάβηση

«Κόκκινη κάρτα» έδειξε η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στη διάταξη που υποχρεώνει τους πολίτες να προσφύγουν, πριν από τη δικαιοσύνη, στην ιδιωτική διαμεσολάβηση για την επίλυση των προσωπικών τους διαφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες , η Διοικητική Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου, κατά πλειοψηφία, έκρινε αντισυνταγματική την επίμαχη διάταξη που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο αλλά από την πρώτη στιγμή προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις τόσο από τους δικαστές όσο και από τους δικηγόρους.

Άλλωστε, το θέμα έφτασε στον Άρειο Πάγο με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου

της Αθήνας ενώ ανάλογο αίτημα είχε διατυπώσει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Η Ολομέλεια , σύμφωνα με πληροφορίες, έκρινε πως θίγεται ο συνταγματικά προστατευόμενος πυρήνας του δικαιώματος των πολιτών για πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, λόγω των μεγάλων δαπανών που απαιτεί η ιδιωτική διαμεσολάβηση για το μέσο πολίτη και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Στο σκεπτικό τους οι δικαστές φέρονται να υιοθετούν βασικά επιχειρήματα που διατύπωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σημειώνοντας πως εντοπίζουν θέματα αντισυνταγματικότητας στην υποχρέωση της προσφυγής σε διαμεσολαβητή αλλά και στο ύψος της αμοιβής του που ξεκινά, σύμφωνα με την ρύθμιση, από τα 170 ευρώ. Επιπλέον, φέρονται να διατυπώνουν ενστάσεις για το γεγονός ότι ο διαμεσολαβητής θα είναι ιδιώτης και όχι δικαστής καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν κάνει λόγο για λειτουργία «παραδικαστηρίων».

Αν και η επίμαχη απόφαση δεν είναι δεσμευτική για την διοίκηση νομικοί εκτιμούν πως στην περίπτωση που δεν υπάρξει διόρθωση θα διαπιστωθούν προβλήματα με την έναρξη της εφαρμογής της τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα