Ανδρέας Ξανθός: Έντονη κριτική στην κυβέρνηση, για τον χειρισμό της υγειονομικής κρίσης

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση, για τον χειρισμό της υγειονομικής κρίσης, άσκησε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας απόψε κατά την διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που οργάνωσε η νομαρχιακή επιτροπή Αχαΐας του κόμματος με θέμα, η “Δημόσια Υγεία στο καιρό της πανδημίας”.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός, “υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για το ότι το βασικό σύνθημα που είχε θέσει η κυβέρνηση ‘μένουμε ασφαλείς’ δεν υλοποιήθηκε”. Επίσης,

όπως πρόσθεσε, “δεν υλοποιήθηκε ένα άλλο βασικό θέμα, που ήταν η προετοιμασία του συστήματος υγείας για να αντιμετωπίσει ένα σφοδρότερο κύμα, όπως όλοι εκτιμούσαν”, συμπληρώνοντας ακόμη, ότι “δεν υλοποιήθηκε και το βασικό στοίχημα της κυβέρνησης, που ήταν ‘αποφύγουμε το lockdown'”.

Ακόμη, ο πρώην υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι “επειδή όπως έχει πει και ο ΠΟΥ, πιθανότατα θα έχουμε ένα νέο επιδημικό κύμα στις αρχές του 2021 σε όλη την Ευρώπη, έχει σημασία να εντοπίσουμε λάθη στους χειρισμούς και κυρίως να προετοιμαστούμε καλύτερα”, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι “οι προσλήψεις γιατρών είναι ελάχιστες και πάρα πολλές από αυτές δεν αφορούν τις ειδικότητες αιχμής”.

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε μεταξύ άλλων, ότι “για εμάς, το πρώτιστο μέλημα σήμερα δεν είναι να κάνουμε αντιπολίτευση, διότι αντιπολίτευση έχουμε θεσμική υποχρέωση να κάνουμε και να ελέγχουμε και να ζητάμε διαφάνεια, αλλά δυστυχώς χωρίς αντίκρισμα. Όμως το πιο σημαντικό είναι να συμβάλουμε, έχοντας επαφή με τους ανθρώπους που βιώνουν τη δυσκολία και έχουν γνώση, ώστε να βγούμε από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες”.

Παράλληλα, ανέφερε ότι “υπάρχουν ορισμένα απλά πράγματα που μπορούν να γίνουν” και πρόσθεσε: “Η πρότασή μας ήταν αυτό να γίνει με ένα συμφωνημένο τρόπο από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, για να δώσουμε το σήμα ότι κατανοούμε την συγκυρία, ώστε να υπάρξει μία μίνιμουμ συναίνεση που θα στείλει και σήμα στην κοινωνία να συμμορφωθεί καλύτερα στα μέτρα”. Ακόμη, όπως σημείωσε, “χρειάζεται έλεγχος της διασποράς με σοβαρό σχέδιο και ταυτόχρονη θωράκιση του συστήματος υγείας, καθώς και ανάληψη ευθύνης και από τις υπόλοιπες τις υγειονομικές δυνάμεις”.

Επίσης, ο Ανδρέας Ξανθός είπε ότι χρειάζεται “μια πιο απλόχερη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας”, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι “φέρνει ένα Προϋπολογισμό με περικοπές”. Όπως συμπλήρωσε, “δεν είναι δυνατόν να μην έχει πάρει η κυβέρνηση το κεφαλαιώδες μήνυμα αυτής της πανδημίας, που είναι η αξία των δημοσίων συστημάτων υγείας και η δημοσιονομική υποστήριξή τους”. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, “το δημόσιο σύστημα υγείας και οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας χρειάζονται μία συνολική ανασυγκρότηση και δυστυχώς τα μέχρι στιγμής δείγματα γραφής δεν είναι προς αυτή την κατεύθυνση”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα