Άλεξ Φέργκιουσον: “Καρφώνει” κόσμο και κοσμάκη στην αυτοβιογραφία του!

Αποκαλυπτικός ήταν ο Άλεξ Φέργκιουσον στην δεύτερη αυτοβιογραφία του που παρουσιάστηκε την Τρίτη (22/10).

Δείτε κάποια από τα σημαντικότερα αποσπάσματα και τι αναφέρει το βιβλίο:

Ρόι Κιν

Για τον Ρόι Κιν και την περίφημη συνέντευξη στο “MUTV”, στην οποία κατηγορούσε συμπαίκτες και τον Φέργκιουσον: “Ήταν απίστευτο. Τους κατακρεούργησε όλους. Τον Ντάρεν Φλέτσερ, τον Άλαν Σμιθ, τον Έντβιντ φαν ντερ Σαρ. Ο Ρόι τους αποκαθήλωνε όλους. Του είπα ‘αυτό που έκανες στη συνέντευξη είναι ντροπή, είναι γελοίο. Το να κριτικάρεις τους συμπαίκτες του και να θες

να βγει στον ‘αέρα’. Η πρόταση του Ρόι ήταν να δείξουμε το βίντεο στους παίκτες και να αποφασίσουν εκείνοι. Δεν ήταν πλέον ο Ρόι Κιν από τα παλιά“.

“Το πιο σκληρό μέρος του σώματος του Ρόι είναι η γλώσσα του. Έχει την πιο βάναυση γλώσσα που μπορείς να φανταστείς. Αυτό που πρόσεξα εκείνη την ημέρα, όταν διαφωνούσα μαζί του, ήταν ότι τα μάτια του άρχισαν να συρρικνώνονται, σχεδόν σαν μαύρες χάντρες. Ήταν τρομακτικό να το βλέπω και είμαι κι από την Γλασκόβη. Μετά από την αρχική συζήτηση, είχα τελειώσει μαζί του. Δεν υπήρχε περίπτωση να θέλω κι άλλον πόλεμο μαζί του ή να εμπλακώ μαζί του ξανά. Ήταν ξεκάθαρο σε μένα ότι έπρεπε να εκτονωθεί η κρίση”.

Ο Φέργκιουσον είπε επίσης πως ο Ρόι Κιν δεν ήθελε να αγωνίζεται πολύ πίσω, γράφοντας: “νόμιζε πως ήταν ο Πίτερ Παν. Κανείς δεν είναι”. Επιπλέον, κατηγορεί τον Κιν ότι είχε αρχίσει να πιστεύει ότι ήταν ο προπονητής: “Το μοναδικό πράγμα που δεν θα επιτρέψω είναι η απώλεια του ελέγχου, επειδή ο έλεγχος ήταν το μοναδικό όπλο μου”.

Επίσης δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τον Κιν ως προπονητή, μιλώντας για αποτυχία στην Σάντερλαντ και πως ήταν ανεπαρκής στην Ίπσουϊτς.

Γουέιν Ρούνεϊ

“Ο Ρούνεϊ ήρθε στο γραφείο μου την ημέρα μετά από την κατάκτηση του πρωταθλήματος και ζήτησε να φύγει. Ήταν δυσαρεστημένος γιατί δεν έπαιζε σε μερικά παιχνίδια και έβγαινε αλλαγή σε άλλα. Ο μάνατζέρ του, Πολ Στρέτφορντ, τηλεφώνησε στον Ντέιβιντ Γκιλ (πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Μάντσεστερ Γ.) και έστειλε το ίδιο μήνυμα“.

Ο Ρούνεϊ σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του Φέργκιουσον, έβλεπε πως δεν υπήρχε όραμα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ όταν ζήτησε από την ομάδα να πάρει τον Οζίλ πριν αποκτηθεί από την Ρεάλ Μαδρίτης, ο Σκωτσέζος τεχνικός του είπε πως δεν είναι δουλειά του ποιες μεταγραφές θα γίνουν.

Ο σερ Άλεξ, γράφει επίσης για τις δύο απόπειρες που έκανε να αποκτήσει τον Ρούνεϊ στα 14 και στα 16 του, ενώ αμφισβήτησε το μέλλον του: “Με αυτό το παρουσιαστικό, είναι δύσκολο να φανταστώ να παίζει στα 30 του. Δυσκολεύεται να περάσει αντιπάλους πλέον. Έχει χάσει κάποια από την παλιά δίψα του.

Τον άφησα να συζητήσει το μέλλον του με τον Ντέιβιντ Μόγες, ελπίζοντας να δω πολλές ακόμα σπουδαίες εμφανίσεις του ίδιου στο ‘Ολντ Τράφορντ’”.

Ντέιβιντ Μπέκαμ

Σημαντική αναφορά στο βιβλίο γίνεται και στον Ντέιβιντ Μπέκαμ. Ο Φέργκιουσον τον θεωρεί “σαν γιό” του, όμως ξεκαθαρίζει πως άφησε το ταλέντο του στα 22-23, για να κυνηγήσει τη ζωή celebrity, ενώ αναφέρει πως τον άφησε να πάει στην Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς νόμιζε πως ήταν μεγαλύτερος από τον ίδιο.

Ο Σκοτσέζος μάλιστα, αποκάλυψε μια ιστορία, όπου ο Μπέκαμ αρνήθηκε να βγάλει το καπέλο του σε δείπνο της ομάδας για να μην φανεί το νέο του κούρεμα.

Όσο για τον καβγά τους και το παπούτσι που δέχτηκε στο πρόσωπο ο Μπέκαμ, ο Φέργκιουσον γράφει: “Του είπα ‘κάτσε κάτω. Κρέμασες τους συμπαίκτες σου, μπορείς να διαφωνείς όσο θες’. Την επόμενη μέρα, τον κάλεσα για να δούμε το βίντεο και ούτε τότε αποδεχόταν το λάθος του. Όπως καθόταν και με άκουγε, δεν έλεγε λέξη. ‘Καταλαβαίνεις για τι πράγμα μιλάμε, γιατί σε εγκαλούμε’, τον ρώτησα. Δεν μου απάντησε καν”.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως μιλά με πολύ καλά λόγια για τις μεταγραφές του Μπέκαμ σε Μίλαν και Παρί.

Ζοζέ Μουρίνιο

Οι σχέσεις ανάμεσα στον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και τον Ζοζέ Μουρίνιο έχουν συζητηθεί αρκετές φορές. Ο Σκοτσέζος φυσικά και δεν μπορούσε να μην αναφερθεί στον Πορτογάλο και αποκάλυψε πως χαμογέλασε όταν ο Μουρίνιο αποκάλεσε τον εαυτό του “Special One” κατά την παρουσιάσή του στην Τσέλσι.

Επίσης, θυμήθηκε το ματς με την Πόρτο το 2003-04 και το ποτήρι κρασί που ήπιαν οι δύο άντρες μετά τον επαναληπτικό του ματς που προαναφέραμε, ενώ γενικά είχε γίνει έθιμο, κάθε φορά που ο Φέργκιουσον επισκεπτόταν το “Στάμφορντ Μπριτζ”. Ο Σκοτσέζος γράφει πως μια φορά δεν του άρεσε το κρασί του και το είπε στον Μουρίνιο και τον Αμπράμοβιτς, με αποτέλεσμα να λάβει ένα πακέτο με κρασιά “Tignanello” από τον Ρώσο μεγιστάνα.

Ο Φέργκιουσον δεν γράφει βέβαια για ποιον λόγο δεν πρότεινε για διάδοχό του τον Μουρίνιο, ενώ αναφέρει μια παρότρυνση του Πορτογάλου: “Μην αποσυρθείς. Εσύ με κάνεις να συνεχίζω”.

Ρουν φαν Νίστελροϊ

Ο Ρουντ φαν Νίστελροϊ δεν είχε το αναμενόμενο δοξασμένο τέλος στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αφού έμεινε εκτός από το τελικό του Λιγκ Καπ το 2006 και επιτέθηκε κατά του προπονητή του.

“Πάντα θα το θυμάμαι αυτό. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Ο Κάρλος Κεϊρός του απάντησε και υπήρξε επεισόδια στον πάγκο. Οι άλλοι παίκτες του έλεγαν να συγκρατηθεί. Αλλά αυτό ήταν το τέλος του. Γνώριζα ότι δεν μπορούσα να τον πάρω πίσω. Κάηκε. Μετά από το συμβάν, η συμπεριφορά του έγινε ολοένα και χειρότερη”.

Να σημειωθεί πως έστω και το 2010, ο Ολλανδός τεχνικός έδωσε εξηγήσεις στον Φέργκιουσον για την συμπεριφορά του.

Ράφα Μπενίτεθ

Αρκετά αιχμηρές είναι οι αναφορές του Φέργκιουσον κατά του Μπενίτεθ: “Φόρεσε τα γυαλιά του στην τηλεόραση και έβγαζε διάφορα χαρτιά με στοιχεία. Τα στοιχεία, όμως, ήταν όλα λανθασμένα. Το μόνο που απάντησα ήταν ότι ο Ράφα ήταν έκδηλα πικραμένος για κάτι. Σαν να του έλεγα: κοίτα, είσαι ανόητος. Δεν θα έπρεπε ποτέ να το κάνεις προσωπική υπόθεση. Αυτό που κυκλοφορούσε ήταν ότι ο Μπενίτεθ επρόκειτο για ένα τέρας ελέγχου, κάτι που αποδείχθηκε σωστό. Ο Ζοζέ Μουρίνιο ήταν πολύ πιο πανούργος στη διαχείριση των παικτών του. Και είχε προσωπικότητα. Εάν έβαζες δίπλα τον Ζοζέ με τον Ράφα, ήξερες ότι μπορείς να επιλέξεις τον νικητή”.

Λίβερπουλ

Από την αυτοβιογραφία του Φέργκιουσον δεν θα μπορούσε να απουσιάζει τ’ όνομα της Λίβερπουλ. Ιδού μεταξύ άλλων η γνώμη του Σκοτσέζου: “Για να επιστρέψει η Λίβερπουλ στο επίπεδο το δικό μας και της Μάντσεστερ Σίτι, ήταν ξεκάθαρο ότι χρειαζόταν τεράστιες επενδύσεις. Το ‘Ανφιλντ’ δεν έχει αλλάξει. Ακόμα και τα αποδυτήρια είναι ίδια εδώ και 20 χρόνια. Κατά την άποψή μου, το ρόστερ τους χρειαζόταν 8 παίκτες για να αποκτήσει ο σύλλογος ποιότητα πρωταθλητή”. Για τις πολυδάπανες μεταγραφές του Κένι Νταλγκίς γράφει: “Μερικές από τις μεταγραφές που έγιναν στην περίοδο του Κένι, με στοίχειωναν τη νύχτα. Ο Στιούαρτ Ντάουνινγκ κόστισε 20.000.000 λίρες. Είχε ταλέντο, αλλά δεν ήταν ούτε ο πιο γενναίος ούτε ο πιο γρήγορος. 20.000.000;”

Όσο για τη στήριξη της Λίβερπουλ στο επεισόδιο του Σουάρες με τον Εβρά, ο Φέργκιουσον αναφέρει: “Το πιο γελοίο πράγμα για έναν σύλλογο τέτοιου βεληνεκούς”.

Εθνική Αγγλίας

Ο Φέργκιουσον γράφει πως είχε δύο προτάσεις για να αναλάβει την Εθνική Αγγλίας. Η πρώτη ήταν πριν αναλάβει ο Κέβιν Κίγκαν το 1999 και το 2001, ο τότε εκτελεστικός διευθυντής της FA, Άνταμ Κροζίερ, επισκέφθηκε τον Φέργκιουσον, πριν προσλάβει τον Σβεν Γκόραν Έρικσον.

“Δεν υπήρχε περίπτωση να μελετήσω τη δουλειά. Μπορείτε να με φανταστείτε να το κάνω αυτό; Ένας Σκοτσέζος; Δεν υπήρχε περίπτωση ούτε να το σκεφτώ. Δεν βρέθηκα ποτέ σε πειρασμό. Μου πήρε περίπου 10 δευτερόλεπτα για να αρνηθώ. Σκεφτείτε να γυρίσω στη Σκοτία μετά από αυτό”.

Ο Έρικσον, πάντως, βρέθηκε μία ανάσα από τη Γιουνάιτεντ το 2001, όταν ο Φέργκιουσον είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του. Η σύζυγός του, Κάθι, όμως, τον έπεισε να αλλάξει απόφαση, κάνοντας “ανταρσία” στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι του 2001, με τον Φέργκιουσον απλά να κουνάει συγκαταβατικά το κεφάλι του. “Αυτό θα μου γίνει μάθημα, να μην κουνάω το κεφάλι μου για 5 λεπτά. Κατέληξα να δουλεύω για ακόμα 11 χρόνια”.

Κριστιάνο Ρονάλντο

Πρόκειται για μια σχέση αλληλοεκτίμησης και αλληλοσεβασμού. Ο Φέργκιουσον χαρακτηρίζει τον Κριστιάνο Ρονάλντο “πιο χαρισματικό παίκτη που προπόνησα ποτέ. Ξεπερνάει κάθε άλλον από τους σπουδαίους που είχα στη Γιουνάιτεντ και είχα πολλούς. Οι μοναδικοί που θα μπορούσαν να τον πλησιάσουν είναι μερικοί γηγενείς ποδοσφαιριστές, ο Πολ Σκόουλς κι ο Ράιαν Γκιγκς, επειδή συνεισέφεραν τόσα πολλά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για δύο δεκαετίες”.

Στο βιβλίο αποκαλύπτεται ότι η μεταγραφή του από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας προέκυψε χάρη στον… Τζον Ο’ Σέι, ο οποίος έπεισε με την επιμονή του τον Φέργκιουσον. Ο Σκοτσέζος τεχνικός γράφει ότι ο βοηθός του, Κάρλος Κεϊρός, εντόπισε τον Ρονάλντο το 2002, ενώ ο Φέργκιουσον τον παρακολούθησε στην αναμέτρηση των “λιονταριών” με τους “κόκκινους διαβόλους”. Στο ημίχρονο της αναμέτρησης, ο Φέργκιουσον είπε στον φροντιστή να του φωνάξει τον τότε εκτελεστικό διευθυντή Πίτερ Κένιον, για να προχωρήσουν άμεσα τα της μεταγραφής. Ο Κένιον τον ρώτησε εάν το άξιζε και ο Φέργκιουσον απάντησε: “Ο Τζον Ο’ Σέι κατέληξε με ημικρανία! Υπέγραψέ τον”.

Για τη μεταγραφή του στη Ρεάλ και το πως την καθυστέρησε για μία σεζόν, έγραψε: “Του είπα ‘δεν μπορείς να πας φέτος, όχι μετά από τον τρόπο με τον οποίο μας προσέγγισε ο (σ.σ. τότε πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Ραμόν) Καλδερόν. Γνωρίζω ότι θέλεις να πας, αλλά προτιμώ να σε πυροβολήσω, παρά να σε πουλήσω σε αυτόν τον τύπο τώρα. Εάν αποδώσεις, δεν μας αναστατώσεις και κάποιος έρθει και μας προσφέρει ένα παγκόσμιο ρεκόρ για μεταγραφή, τότε θα σε αφήσουμε να φύγεις”.

Στο βιβλίο γράφει, μάλιστα, ότι ο Πορτογάλος εκνευρίστηκε αρχικά, αλλά στη συνέχεια ηρέμησε όταν άκουσε τον προπονητή του να λέει ότι προτιμάει να τον “αφήσει στην εξέδρα”, από το να κάνει πίσω στον λόγο του και να τον πουλήσει.

Πηγή: sport24.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα