ΑΚΙΝΗΤΑ: Μείωση φόρου μεταβίβασης προαναγγέλλει ο Γ.Μαυραγάνης

“Οι συναλλαγές τα τελευταίο διάστημα έχουν περιοριστεί και πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων εξετάζουμε την πιθανότητα μείωσης του ΦΜΑ” δηλώνει στην Καθημερινή οφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο οποίος αποκαλύπτει το σχέδιο για τη μείωση του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ).

Εκτός από την ελάφρυνση για όσους αγοράζουν ακίνητα, επιδιώκεται η τόνωση της παγωμένης κτηματαγοράς, αλλά και ο εξορθολογισμός των συντελεστών του φόρου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει δύο σενάρια, που προβλέπουν:

*Τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 4% για την αξία του ακινήτου μέχρι 20.000 ευρώ και πάνω από το ποσό αυτό με συντελεστή 8%.

*Τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3% για την αξία του ακινήτου μέχρι 20.000 ευρώ και πάνω από το ποσό αυτό με συντελεστή 6%.

Σε δεύτερη φάση, σχεδιάζεται η μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που επιβάλλεται στις αγοραπωλησίες καινούριων ακινήτων.

Πάντως, η τρόικα σύμφωνα με πληροφορίες εκφράζει ισχυρές επιφυλάξεις για την κατάργηση από φέτος του τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω ΔΕΗ και την αντικατάστασή του από τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Keywords