ΑΚΙΝΗΤΑ – ΕΡΕΥΝΑ 2016: Κάτω η Αθήνα, πρώτο το Βερολίνο – Στασιμότητα στο Λονδίνο

«Βουτιά» σημείωσε η Αθήνα σε πανευρωπαική μελέτη για την αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με την έκθεση «Emerging Trends in Real Estate- Europe 2016: Beyond the Capital» που δημοσίευσε από κοινού η PwC και το Urban Land Institute (ULI) με θέμα τις

τάσεις που θα επικρατήσουν στον κλάδο των ακινήτων στην Ευρώπη το 2016, οι προοπτικές της ελληνικής πρωτεύουσας για το 2016 έχουν μειωθεί δραματικά.

Συγκεκριμένα, η Αθήνα «κατρακύλησε» στην 27η θέση, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι είχε κάνει ένα άλμα στην κατάταξη ανεβαίνοντας από την 23η στην 5η θέση. Καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έπαιξαν οι δυο εκλογικές αναμετρήσεις, η απειλή του Grexit, τα capital controls και η υπογραφή του νέου μνημονίου.

Οι πέντε κορυφαίες ευρωπαϊκές πόλεις για επενδύσεις το 2016 είναι το Βερολίνο που κατέκτησε την πρώτη θέση και ακολουθούν το Αμβούργο, το Δουβλίνο, η Μαδρίτη και η Κοπεγχάγη.Πολλοί ερωτηθέντες που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι η γερμανική πρωτεύουσα θα εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στον κλάδο και μετά το 2016, λόγω του νέου ηλικιακά πληθυσμού της και της αυξανόμενης φήμης της ως τεχνολογικό και πολιτισμικό κέντρο, αλλά και της γης που υπάρχει διαθέσιμη για αξιοποίηση.

ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Λονδίνο έχει εκτοπιστεί από την πρώτη πεντάδα, αποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές βλέπουν μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις στο εγγύς μέλλον Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, η βρετανική πρωτεύουσα εξακολουθεί να αποτελεί την πρώτη επιλογή στην Ευρώπη για πολλούς διεθνείς επενδυτές που ενδιαφέρονται για τη διατήρηση του πλούτου τους λόγω της ρευστότητας και της κλίμακας της αγοράς σε συνδυασμό με σχετικά καλές οικονομικές αποδόσεις.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας το στέλεχος της PwC, Gareth Lewis επισημαίνει ότι “τα χαμηλά επιτόκια και το κεφάλαιο που κατακλύζει την ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων έχει ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία των ερωτηθέντων να εκφράζονται θετικά για τις επιχειρηματικές προοπτικές του κλάδου για το 2016». Σημειώνει ωστόσο ότι οι ερωτηθέντες αναγνωρίζουν ότι η παγκόσμια αγορά ακινήτων γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική, και εάν μειωθεί η ροή κεφαλαίων, το ενδιαφέρον θα στραφεί ακόμη περισσότερο προς τα θεμελιώδη, δηλαδή την ενεργή διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και τις λειτουργικές δεξιότητες».

Keywords
Τυχαία Θέματα