Αισιόδοξο μήνυμα για την Τράπεζα Αττικής – Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους – Στο 9% το κουπόνι στα Cocos

Κουπόνι 9% ετησίως θα φέρουν οι υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες ονομαστικής αξίας 200 εκατ. ευρώ τις οποίες θα εκδώσει η Τράπεζα Αττικής στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής της.

Όπως αποκάλυψε η διοίκηση της τράπεζας σε παρουσίαση που ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, το μετατρέψιμο ομολογιακό που θα εκδώσει η τράπεζα θα είναι

CoCo με σταθερό κουπόνι 9% και δικαίωμα μετατρεψιμότητας σε μετοχές δυο φορές τον χρόνο σε αναλογία μια μετοχή σε ονομαστική αξία 0,30 ευρώ για κάθε μια ομολογία.

Η Τράπεζα Αττικής εξετάζει επιπλέον το ενδεχόμενο, εφόσον η ανακεφαλαιοποίηση είναι επιτυχής, να δρομολογήσει και περαιτέρω ενέργειες κεφαλαιακής της ενδυνάμωσης, μεταξύ των οποίων πιθανώς να είναι και μια ενεργητικότερη διαχείριση στοιχείων παθητικού όπως το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης ύψους 95 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα Αττικής προχωρά ως γνωστό σε κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 200 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 199,4 εκατ. ευρώ προβλέπεται να τα κλείσει μέσω αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και τα υπόλοιπα μέσω έκδοσης υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos).

Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος άντλησης 199,4 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου και έκδοσης CoCos ύψους 200 εκατ. ευρώ, οι επενδυτές θα πάρουν πίσω τα κεφάλαια που έχουν δεσμεύσει για τη συμμετοχή τους στην ΑΜΚ και στο ΜΟΔ.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας κ. Ιωάννης Γαμβρίλης χαρακτήρισε ως στοίχημα στρατηγικής σημασίας την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, δηλώνοντας «είμαστε αποφασισμένοι να το κερδίσουμε, καθιστώντας την Αττικής την πρώτη αμιγώς ιδιωτική τράπεζα στην Ελλάδα».

Ο κ. Γαμβρίλης διατύπωσε την αισιοδοξία αλλά και την πίστη του για την επίτευξη του στοιχήματος, σημειώνοντας ότι η απόφαση του ΤΣΜΕΔΕ που αποτελεί τον βασικό μέτοχο της τράπεζας να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση με 200 εκατ. ευρώ, βάζοντας δηλαδή το 50% των κεφαλαιακών αναγκών της Αττικής, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος.

«Για κάθε ένα ευρώ που η Αττικής ζητά από τους επενδυτές, το ΤΣΜΕΔΕ δεσμεύεται να βάλει άλλο ένα ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γαμβρίλης, κίνηση που σύμφωνα με τον ίδιο αποδεικνύει την εμπιστοσύνη του βασικού μετόχου για τις προοπτικές της τράπεζας.

Σύμφωνα με τον κ. Γαμβρίλη τόσο η τράπεζα όσο και ο βασικός της μέτοχος, το ΤΣΜΕΔΕ, είναι ανοικτοί σε είσοδο στρατηγικών επενδυτών εφόσον βέβαια συμμερίζονται το σχέδιο της διοίκησης και του βασικού μετόχου για την περαιτέρω ανάπτυξη της τράπεζας.

Η διοίκηση της τράπεζας διευκρίνισε ότι έχουν διενεργηθεί παρουσιάσεις στο εξωτερικό, όπου διαπιστώνεται ισχυρό πρωτογενές ενδιαφέρον, μαζί όμως με την ανησυχία για την πορεία της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα