Αγνώριστος ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος – Πλησιάζει την …”Ιθάκη” του

Με τον Οδυσσέα παρομοιάζει το Forbes τον ελληνικό χρηματοπιστωτικό κλάδο, λέγοντας πως επιστρέφει σε πιο ήρεμα νερά, μετά τη μάχη που έδωσε με φουρτουνιασμένες θάλασσες και αδηφάγα τέρατα.

Ο κλάδος υπέστη τεράστιες απώλειες κεφαλαίων όταν η κρίση της χώρας έγινε τοξική το 2011 -την εποχή που το κούρεμα εντάχθηκε στο εθνικό λεξιλόγιο.

Το περιοδικό επισημαίνει πως ο χάρτης του ελληνικού τραπεζικού τομέα είναι αγνώριστος σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή.

Την άνοιξη του 2013, σε διάστημα μόνο

λίγων μηνών, ο κλάδος πέτυχε τον ηράκλειο άθλο της συγχώνευσης δέκα παικτών σε τέσσερις συστημικές τράπεζες, αναφέρεται χαρακτηριστικά. Επιπλέον, υπό την πίεση της τρόικας ( ΔΝΤ , ΕΚΤ και ΕΕ) και την καθοδήγηση του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ( ΕΤΧΣ ) και της Τράπεζας της Ελλάδας, οι συστημικές τράπεζες άντλησαν περίπου 30 δισ. ευρώ.

Στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων η αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα οδήγησε σε συμφωνίες-ρεκόρ εγχώρια αλλά και στην έκτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συμφωνία του α’ εξαμήνου του 2013 –την εξαγορά της Eurobank Ergasias από το ΕΤΧΣ, σημειώνει το Forbes.

Το Forbes καταλήγει πως ο τραπεζικός κλάδος έχει ακόμη μερικές ταραγμένες θάλασσες να περιπλανηθεί με την ελπίδα να βρει την Ιθάκη του. Γίνονται πολλές συζητήσεις για την απομάκρυνση των ανεπιθύμητων στοιχείων , τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και την επείγουσα δημιουργία συνεργειών. Πολλές τράπεζες βρίσκονται πλέον να έχουν τρία δικά τους υποκαταστήματα στον ίδιο δρόμο. Η Εθνική Τράπεζα μόνο, αναμένεται να απομακρύνει περισσότερα από 2.000 άτομα από το πλεονάζον προσωπικό της, μέχρι το τέλος του μήνα ενώ οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας αναμένεται να συρρικνωθούν κατά περισσότερο από 20% από το τρέχον σύνολο των 43.000 υπαλλήλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα