Taxibeat – “Ταρίφες”: Σύγκρουση παλιού και νέου – Αντιρρήσεις από τους θεσμούς – Έξω φρενών με την κυβέρνηση οι start up

Αντιρρήσεις για το σχέδιο νόμου που προωθεί το υπουργείο Μεταφορών, με σκοπό τη μετατροπή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαμεσολάβησης «Beat» (πρώην «Taxibeat») σε εταιρεία παροχής μεταφορικού έργου, φέρονται να έχουν διατυπώσει οι θεσμοί.

Σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της «Καθημερινής» στις Βρυξέλλες, Ελένης Βαρβιτσιώτη, για το κατά πόσο το συγκεκριμένο

σχέδιο νόμου βρίσκει την Επιτροπή σύμφωνη, εκπρόσωπός της δήλωσε πως «οι θεσμοί θα εξετάσουν τα μέτρα και θα συζητήσουν με την ελληνική κυβέρνηση, για να αξιολογήσουν κατά πόσο είναι συμβατό με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του μνημονίου και συγκεκριμένα με εκείνες που συνδέονται με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την άρση των φραγμών στον ανταγωνισμό».

Νεοφυείς επιχειρήσεις κατά κυβέρνησης για την δίωξη του Beat: Θα μας βρείτε απέναντι

Στο χορό των αντιδράσεων για την τακτική της κυβέρνησης να στραγγαλίσει τις start up επιχειρήσεις στο πρόσωπο της εφαρμογής Beat (πρώην taxi-beat) μπήκε και η Ελληνική Ενωση Νεοφυών Επιχειρήσεων (ΕΕΝΕ).

Κάνει λόγο για «αντιμεταρρυθμιστική δίωξη της εφαρμογή Beat, που συνιστά δίωξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, δηλαδή κάθε επιχείρησης της νέας οικονομίας». Η ανακοίνωση της ΕΕΝΕ μάλιστα ήρθε λίγες ημέρες μετά τις πολυδιαφημισμένες επισκέψεις του πρωθυπουργού σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την Ένωση, η προωθούμενη από την κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση, «ουσιαστικά θέλει να οδηγήσει στην παύση λειτουργίας της καινοτομικής και παγκόσμια καταξιωμένης πλατφόρμας, Тhe Beat App».

«Η Ελληνική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων δηλώνει ότι θα σταθεί απέναντι σε κάθε απόπειρα κατάργησης ή περιορισμού της επιχειρηματικής δημιουργικότητας και των σύγχρονων μοντέλων ανάπτυξης, σε κάθε προσπάθεια παρέμβασης στον υγιή ανταγωνισμό, σε κάθε προσπάθεια δαιμονοποίησης της τεχνολογίας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Ένωση, το νομοθετικό πλαίσιο που εισηγείται το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών είναι μία ενέργεια αντιμεταρρυθμιστική, η οποία δεν καταδικάζει μόνο το The BEAT App αλλά κάθε επιχείρηση της νέας οικονομίας.

«Αναρωτιόμαστε, ποια ελληνική ή ξένη νεοφυής επιχείρηση, θα εκδηλώσει το οποιοδήποτε ενδιαφέρον να επενδύσει και να αναπτύξει δραστηριότητες σε μία χώρα, η οποία ‘’διώκει’’ την καινοτομία και, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να ακυρώσει τη λειτουργία της;» διερωτάται η ΕΕΝΕ.

Εύχεται δε «η Ελλάδα να γίνει κάποτε μία κανονική χώρα, όπου οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην καινοτομία, θα ενισχύονται, θα ενθαρρύνονται, όπως σε όλα τα ανεπτυγμένα μέρη αυτού του πλανήτη και δεν θα χρειάζε

ΣΠΙΡΤΖΗΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΝΟΝΕΣ…

«Και εγώ στηρίζω την «beat» αλλά πρέπει να υπάρχουν κανόνες» δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης αναφορικά με τις αντιδράσεις της εταιρείας που λειτουργεί την συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα διαμεσολάβησης για την εύρεση ταξί. Ο κ Σπίρτζης τόνισε ότι με την προωθούμενη ρύθμιση δεν πάει να δημιουργήσει προβλήματα αλλά να εφαρμοστούν και στη χώρα μας αυτά που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και να μην συνεχίζουν να υπάρχουν οι σκιές που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο υπουργός έθεσε πάντως το θέμα που δημιουργείται με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα – και θα πρέπει η Αρχή να ερωτηθεί σχετικά- καθώς η συγκεκριμένη πλατφόρμα δημοσιεύει φωτογραφία του οδηγού ταξί ενώ επιτρέπει και την δημοσίευση αξιολογήσεών του. Είπε επίσης ότι στόχος της νομοθετικής ρύθμισης δεν είναι να προωθήσει συνδικαλιστικά συμφέροντα και διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Keywords
Τυχαία Θέματα