TAP: Το Μάρτιο η πρώτη απόφαση – Αισιόδοξος για την επιλογή ο Kjetil Tungland

01:37 6/2/2013 - Πηγή: BankWars

Την αισιοδοξία του ότι ο ΤΑΡ θα επιλεγεί για να μεταφέρει το φυσικό αέριο από την Κασπία εκφράζει ο Kjetil Tungland, Γενικός Διεθυντής ΤΑΡ, σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στο επίσημο Site της εταιρίας λίγες μόνο ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών για την υπογραφή σχετικής διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας.

Ο Kjetil Tungland σημειώνει ότι ο ΤΑΡ είναι ο πλέον ανταγωνιστικός αγωγός, τονίζοντας ότι το Μάρτιο
που θα γίνει η επιλογή από το κονσόρτσιουμ SDIIθα έχει την καλύτερη πρόταση.«Αφού υποβάλουμε το “Πακέτο Υποστήριξης Αποφάσεων» μας στις 31 Μαρτίου 2013, θα περιμένουμε την απόφαση της κοινοπραξίας Shah Deniz τον Ιούνιο, για το ποιος αγωγός θα κερδίσει το δικαίωμα να μεταφέρει το αέριο στο νότιο διάδρομο φυσικού αερίου. Υποθέτοντας ότι ο TAP θα είναι το έργο που θα κερδίσει την προσφορά για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, έχουμε μπροστά μας σημαντικά ορόσημα, όπως την δημοσιοποίηση του προσυμφώνου για την κατασκευή που θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2013, ένα μήνα πριν την οριστική επιλογή.Είμαι σίγουρος ότι ο TAP θα υποβάλει μια απόλυτα ανταγωνιστική προσφορά για το Shah Deniz Consortium τον Μάρτιο και ότι, ως εκ τούτου, θα επιλεγεί για την κατασκευή του Νότιου Διαδρόμου», σημείωσε. Η δήλωση έχει ως εξής:Ο κόσμος της ενέργειας αλλάζει με πρωτοφανή ρυθμό. Καθώς κοιτάζουμε μπροστά έως το 2013, η αλλαγή φαίνεται να είναι θεμελιώδης. Πολλές κυβερνήσεις στην Ευρώπη έχουν υπαναχωρήσει από τα σχέδια για ανάπτυξη εγκαταστάσεων πυρηνικής ενέργειας και συνειδητοποιούν ότι οι άμεσες προοπτικές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι λιγότερο ενθαρρυντικές. Αντίθετα, οι προοπτικές για την παγκόσμια βιομηχανία του φυσικού αερίου σε μακροπρόθεσμη βάση είναι αρκετά θετικές.

Η άντληση αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα στις ΗΠΑ έχει μειώσει την τιμή της ενέργειας για πρώτη φορά μετά από χρόνια, συμβάλλοντας στην τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης. Ενώ οι ποσότητες αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα μπορεί για την Ευρώπη να μην είναι τόσο σημαντικές, ωστόσο «το παιχνίδι που αλλάζει» και στην Ευρώπη. Η ήπειρος είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ στο να διαφοροποιήσει τις δικές της πηγές προμήθειας φυσικού αερίου.

Η ανάπτυξη του Νότιου Διαδρόμου φυσικού αερίου θα είναι το κλειδί για αυτόν τον μετασχηματισμό, την παροχή φυσικού αερίου από τη λεκάνη της Κασπίας προς τις δυτικές αγορές. Το 2012 σημειώθηκε τεράστια πρόοδος για το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου στο σύνολό της, αλλά και για την κοινοπραξία Trans Adriatic Pipeline ειδικότερα.

Κοιτάζοντας πίσω στο περασμένο χρόνο, βλέπουμε ότι υπήρξαν πολλές καθοριστικές στιγμές:

- Τον Φεβρουάριο, ήταν που επιλέχθηκε από το Shah Deniz Consortium, ως ο πρώτος αγωγός και ξεκίνησαν αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ιταλία.
-Αργότερα το ίδιο έτος, τον Ιούνιο, το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία υπέγραψαν την απαραίτητη διακυβερνητική συμφωνία για τη δημιουργία Trans Anatolian Pipeline (TANAP), που θα δημιουργήσει μια σταθερή και ασφαλή υποδομή μεταφοράς φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Τουρκία μέχρι τα σύνορα με την Ελλάδα. Ο TAP έχει σχεδιαστεί για να συνδεθεί με τον TANAP.
-Η συνεργασία με το Shah Deniz Consortium ήταν εξαιρετική. Τον Ιούνιο, η κοινοπραξία Shah Deniz και οι εταίροι της υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας με τον TAP, ενώ ακολούθησε τον Αύγουστο η συμφωνία χρηματοδότησης και επιλογής για τη χρηματοδότηση μέρους του TAP που ενδεχομένως να φθάσει έως και το 50% του έργου. Τέλος, το Νοέμβριο του περασμένου χρόνου οι μέτοχοι του TAP και ο Shah Deniz με τους εταίρους SOCAR, BP και Total συνήψαν τη συμφωνία μετόχων που καθορίζει πώς ο TAP θα συνεργάζεται με τα μέλη της κοινοπραξίας Shah Deniz, αν ο TAP επιλεγεί εφέτος από το Shah Deniz.
-Τον Σεπτέμβριο του 2012, οι κυβερνήσεις της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Αλβανίας επιβεβαίωσαν την πολιτική υποστήριξή τους για το έργο με την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MoU) στη Νέα Υόρκη.
-Τέλος, το Δεκέμβριο του 2012, η ​​Αλβανία χορήγησε στον TAP το καθεστώς του έργου «εθνικής σημασίας».

Αν το 2012 ήταν μια μεγάλη χρονιά για την TAP, είμαι βέβαιος ότι το 2013 θα αποδειχθεί ακόμα πιο βαρυσήμαντο. Είχαμε ένα καλό ξεκίνημα για το έτος που σημαδεύτηκε από τη μονογράφηση της συμφωνίας με την Αλβανία. Επιπλέον, συνεχίζουμε για την αντίστοιχη συμφωνία με την Ελλάδα και ελπίζουμε αυτή να υπογραφεί σύντομα. Εν τω μεταξύ, ένα άλλο επικείμενο ορόσημο για τις τρεις κυβερνήσεις (Ιταλίας, Αλβανίας και Ελλάδας) είναι η επικείμενη υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας. Αυτό θα παράσχει μια επίσημη βάση για τη συνεργασία μεταξύ των χωρών υποδοχής μας. Μια μεγάλη προσπάθεια έχει ήδη προχωρήσει στην κατεύθυνση αυτή, γεγονός που μας επιτρέπει να είμαστε σίγουροι ότι αυτή θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Αφού υποβάλουμε το “Πακέτο Υποστήριξης Αποφάσεων» μας στις 31 Μαρτίου 2013, θα περιμένουμε την απόφαση της κοινοπραξίας Shah Deniz τον Ιούνιο, για το ποιος αγωγός θα κερδίσει το δικαίωμα να μεταφέρει το αέριο στο νότιο διάδρομο φυσικού αερίου. Υποθέτοντας ότι ο TAP θα είναι το έργο που θα κερδίσει την προσφορά για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, έχουμε μπροστά μας σημαντικά ορόσημα, όπως την δημοσιοποίηση του προσυμφώνου για την κατασκευή που θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2013, ένα μήνα πριν την οριστική επιλογή.Είμαι σίγουρος ότι ο TAP θα υποβάλει μια απόλυτα ανταγωνιστική προσφορά για το Shah Deniz Consortium τον Μάρτιο και ότι, ως εκ τούτου, θα επιλεγεί για την κατασκευή του Νότιου Διαδρόμου. Οι λόγοι για την αισιοδοξία μου απορρέουν από:
*Την απαράμιλλη τεχνική και εμπορική τεχνογνωσία των μετόχων μας* Τη θέση μας ως ο μοναδικός αγωγός που δεν εξαρτάται από το δημόσιο χρήμα*Την πολιτική στήριξη που απολαμβάνουμε *Το γεγονός ότι έχουμε υπογράψει εγκαίρως στο τις συμφωνίες μας με το Σαχ `Deniz
*Το γεγονός ότι η διαδρομή μας είναι η συντομότερη, πιο οικονομική και πιο άμεση για τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές
* Και η σταθερή πρόοδος που έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο.
Εκτός από αυτό, ο αγωγός TAP είναι τώρα το μεγαλύτερο και πιο στρατηγικό σχέδιο εκ των δύο προτεινόμενων αγωγών φέρνοντας το αέριο του Shah Deniz μέσω του TANAP στις ευρωπαϊκές αγορές.

Παρ ‘όλα αυτά, μέχρι τον Ιούνιο, όταν θα γίνει η επιλογή, εμείς θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά μαζί, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια στην παροχή των αναγκαίων στοιχείων που θα γίνουν οι αποφασιστικοί παράγοντες για την επιτυχία! Ο TAP είναι ένα πρωτοποριακό έργο, τεχνικά και οικονομικά ισχυρό, ευέλικτο και προσαρμόσιμο, απόλυτα έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο της ενέργειας. Όταν το πρώτο φυσικό αέριο του Shah Deniz θα είναι διαθέσιμο το 2018, εμείς θα είμαστε έτοιμοι να το παραλάβουμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα