Reuters: Τον ήρωα του Αιγαίου Παπαδόπουλο θρηνούν οι Έλληνες

Τον ήρωα του Αιγαίου θρηνούν οι Έλληνες, τον άνθρωπο που πιστώνεται τη διάσωση περισσότερων από 5.000 προσφύγων, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στα ελληνικά παράλια κατά την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης το 2015, αναφέρει το Reuters σε ρεπορτάζ του για τον θάνατο του αξιωματικού του Λιμενικού Κυριάκου Παπαδόπουλου.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει πως ο Παπαδόπουλος κατάφερε με το σκάφος του να διασώσει πολλούς πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών, που προσπαθούσαν να διασχίσουν

τα θαλάσσια σύνορα από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στο νησί της Λέσβου, ο Παπαδόπουλος «έδειξε στην Ευρώπη τις σημαίνουν στην Ελλάδα οι αξίες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της ισότητας και της ειρήνης», αναφέρει το πρακτορείο φιλοξενώντας δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Ναυτιλίας Φ. Κουβέλη.

Το Reuters που φιλοξενεί και τις δηλώσεις του δημάρχου της Λέσβου («Η Λέσβος είναι από σήμερα φτωχότερη»), σημειώνει για τη Λέσβο ότι έχει μακρά ιστορία υποδοχής προσφύγων που εγκατέλειπαν την Τουρκία στη δεκαετία του 1920 (αναφερόμενο στη μικρασιατική καταστροφή).

Προσθέτει ότι το 2015 η Λέσβος αποτέλεσε το προτιμώμενο σημείο εισόδου προς την Ευρώπη για περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους, ενώ υπήρχαν μέρες που στο νησί κατέφθαναν ακόμη και 3.000 μετανάστες, στοιβαγμένοι σε βάρκες που δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν το ίδιο τους το βάρος τους.

Τα συλλυπητήριά του για το χαμό του Κυριάκου Παπαδόπουλου εξέφρασε και ο ελληνικός πολιτικός χώρος

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε σήμερα με την χήρα του 44χρονού υποπλοίαρχου του Λιμενικού Σώματος, Ιγνατία Πικέλη, και της εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια.

Της τόνισε ότι ο εκλιπών σύζυγός της «εκτός από γενναίος αξιωματικός υπήρξε ένας μεγάλος Άνθρωπος, άξιος εκπρόσωπος της Ελληνικής Ψυχής και του Ελληνικού Πολιτισμού». Τέλος, τη διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία θα είναι πάντα δίπλα της.

«Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος υπήρξε το πρόσωπο της Ελλάδας που επιμένει στην υπεράσπιση της αξίας της ανθρώπινης ζωής, όταν ολόγυρα μας αυτή απαξιώνεται από τον πόλεμο και τη μισαλλοδοξία», αναφέρει σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό, στο Twitter, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, «Τον αποχαιρετούμε με σεβασμό. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του», τονίζει ο πρωθυπουργός.

Τα συλλυπητήριά του για τον χαμό του αξιωματικού του Λιμενικού Σώματος, εξέφρασε και ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θεόδωρος Τοσουνίδης.

«Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για τον αναπάντεχο χαμό του αξιωματικού του Λιμενικού Σώματος και πατέρα δύο παιδιών, Κυριάκου Παπαδόπουλου, ενός ανθρώπου που ενσάρκωνε τις αξίες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της χωρίς όρια και όρους προσφοράς προς τον συνάνθρωπο και της θυσίας, όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν διαχρονικά τους Έλληνες» αναφέρει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

«Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος ήταν και θα είναι για πάντα ο Ήρωας του Αιγαίου. Ο κυβερνήτης που σηματοδότησε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος για να μη χαθεί ούτε μια ζωή μέσα στην θάλασσα. Ήταν ταγμένος να υπηρετεί στα θαλάσσια σύνορα, υπηρετώντας το καθήκον με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνηση. Τα λόγια είναι πολύ φτωχά μπροστά στο μεγαλείο αυτού του Ήρωα. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του» καταλήγει ο κ. Τοσουνίδης.

«Ο Υποπλοίαρχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Κυριάκος Παπαδόπουλος που ξαφνικά τον πρόδωσε η μεγάλη του καρδιά, δε θα φύγει ποτέ από τη ζωή μας. Είμαστε υπερήφανοι που τον γνωρίσαμε, κουβεντιάσαμε και συνεργαστήκαμε μαζί του.

Ήταν πριν απ’ όλα ένας σεμνός, καθημερινός, εμπνευσμένος άνθρωπος, που ήξερε να σέβεται και να τιμά την προσωπική και οικογενειακή ιστορία του και διαδρομή του, αλλά και τις περιπέτειες του τόπου του, των συνανθρώπων του και της πατρίδας του. Γι’ αυτό και σε δύσκολους καιρούς αναμετρήθηκε και με την ιστορία και με τη συγκυρία.

Θυμόμαστε πάρα πολλά από τη συμπεριφορά και τη δράση του Κυριάκου Παπαδόπουλου και των πληρωμάτων του ΠΛΣ 602 και των άλλων σκαφών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Μα προσωπικά, δεν μπορώ να ξεχάσω, όταν με χαμηλωμένη από σεμνότητα ματιά, εξηγούσε στον Πρωθυπουργό, πως όταν το βλέμμα του συναντιέται με τα μάτια των παιδιών που διασώζει, ταυτίζει τα παιδιά αυτά με τα δικά του παιδιά και αισθάνεται ότι σώζει τα δικά του παιδιά!

Η ζωή που τόσο την τίμησε, εκείνη τον αδίκησε. Σαράντα τέσσερα χρόνια όμως, στάθηκαν αρκετά για μία τεράστια προσφορά στην οικογένειά του, στον τόπο του, στο Λιμενικό Σώμα, στην ελληνική και στην παγκόσμια κοινωνία, στην πατρίδα του. Επαγγελματισμός, ανθρωπισμός, δημοκρατική νομιμότητα, τα όπλα του.

Βαθιά οδύνη μας κυριεύει. Ολόψυχη η συμπαράστασή μας στην οικογένειά του.

Αντίο άξιε και γενναίε Υποπλοίαρχε. Θα τιμάμε για πάντα τη μνήμη σου», αναφέρει στη συλλυπητήρια δήλωσή του ο Θοδωρής Δρίτσας.

Ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου αναφέρεται στην απώλεια του Κυριάκου Παπαδόπουλου. «Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορηθήκαμε τη ξαφνική απώλεια του Υποπλοίαρχου του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκου Παπαδόπουλου, ενός σπουδαίου ανθρώπου και ήρωα που έσωσε, τα τελευταία χρόνια, χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που περνούσαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Πιστός στο καθήκον του, εξαίρετος οικογενειάρχης, αδαμάντινος χαρακτήρας και υπόδειγμα ένστολου υπηρέτη της πατρίδας. Στην οικογένειά του και τους οικείους του, εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια και ο Θεός να αναπαύσει τη ψυχή του» σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο κ. Αθανασίου.

Με τη σειρά του και ο Τομέας Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του αξιωματικού του Λιμενικού.

«Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος ήταν ένα πρότυπο αξιωματικού της Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς ως κυβερνήτης περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος στη Μυτιλήνη, έσωσε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, αναδεικνύοντας τους ηρωικούς αγώνες των Λιμενικών στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης.

Καλό ταξίδι ήρωα Λιμενικέ».

Keywords
Τυχαία Θέματα