PwC: Αισιόδοξοι οι Έλληνες CEO για τις προοπτικές των επιχειρήσεων – Απαραίτητη η συνεργασία με το κράτος

Για πρώτη φορά, μετά από δύο χρόνια, ένας σημαντικός αριθμός διευθυνόντων συμβούλων στην Ελλάδα αρχίζει να βλέπει το άμεσο μέλλον θετικά, σύμφωνα με την μελέτη για την Ελλάδα που διεξήγαγε η PwC στο πλαίσιο της 16ης Παγκόσμιας Ετήσιας Έρευνάς της για τους διευθύνοντες συμβούλους.

Η μελέτη για την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε

με τη συμμετοχή 45 ανωτάτων στελεχών από τους μεγαλύτερους και αντιπροσωπευτικότερους οργανισμούς της ελληνικής αγοράς, το 62% των οποίων δήλωσαν ‘σίγουροι/ σχετικά σίγουροι’ για τις προοπτικές αύξησης των εσόδων της επιχείρησής τους κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Ελλάδας, Μάριος Ψάλτης, σχολιάζει: «Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο όπου η οικονομία μας μπορεί να έχει μία πολύ θετική αλλά και πολύ αρνητική τροπή. Ο Ιδιωτικός Τομέας αποτελεί κινητήριο δύναμη για την ανάκαμψη και πρέπει οπωσδήποτε να συμμετέχει στο δημόσιο διάλογο για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας. Υπάρχουν σοβαρές επιχειρήσεις που συνεισφέρουν στην οικονομία και δημιουργούν θέσεις εργασίας. Είναι καιρός πια να αλλάξει η αρνητική νοοτροπία που επικρατεί σήμερα ως προς την επιχειρηματικότητα».

Στην έρευνα της PwC, οι διευθύνοντες σύμβουλοι δήλωσαν ότι έχουν εντείνει στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στις διεθνείς αγορές όπου βλέπουν ευκαιρίες ανάπτυξης. Οι περιοχές στις οποίες εμφανίζεται η μεγαλύτερη κινητικότητα είναι η Ασία, η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ενώ για πρώτη φορά αρκετοί ανέφεραν την Αφρική. Αντίθετα, στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης παρουσιάζεται μείωση ή στασιμότητα των δραστηριοτήτων.

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι στην Ελλάδα είναι η ανεπαρκής χρηματοδότηση, το ασταθές φορολογικό περιβάλλον και το υψηλό ενεργειακό κόστος. Σημαντικότερο εμφανίζεται το πρόβλημα της αδυναμίας χρηματοδότησης, σύμφωνα με την πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα (89%).

Ως προς την οικονομία της χώρας και το πολιτικό πλαίσιο, οι διευθύνοντες σύμβουλοι εξέφρασαν έντονη ανησυχία για το ασταθές οικονομικό περιβάλλον (96%), την αδυναμία του Κράτους να διαχειρισθεί το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος (91%) και την αστάθεια στις κεφαλαιαγορές (87%).

Ακόμη, αρκετοί θεωρούν (71%) ότι ενδεχόμενες κοινωνικές αναταραχές μπορεί να έχουν πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική αγορά και οικονομία.

Ένας στους δύο συμμετέχοντες δήλωσε ότι η επιχείρησή του επηρεάζεται αρνητικά από ένα κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης και ότι το Κράτος δεν έχει κινηθεί ικανοποιητικά -κατά την περίοδο όπου διεξήχθη η μελέτη- για να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον φιλικό για τις επιχειρήσεις που θα προσελκύσει επενδύσεις.

Αξιοσημείωτο επίσης ποσοστό των διευθυνόντων συμβούλων στην Ελλάδα (84%) πιστεύουν ότι το Κράτος δεν λαμβάνει αρκετά μέτρα για να μειωθεί η ανεργία στον Ιδιωτικό Τομέα.

«Για να εξυγιάνουμε την οικονομία, χρειάζεται να αλλάξει το Κράτος και να κινητοποιηθούν κεφάλαια για επενδύσεις στους υγιείς τομείς, βάσει ενός μακροχρόνιου αναπτυξιακού σχεδίου. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, το Κράτος πρέπει να μετασχηματισθεί, και μάλιστα γρήγορα, αλλάζοντας νοοτροπία και διευκολύνοντας την επιχειρηματικότητα με κάθε δυνατό τρόπο – σταθερό φορολογικό καθεστώς, ρευστότητα, στήριξη εξαγωγών, προαγωγή επενδύσεων, απλοποίηση διαδικασιών», καταλήγει ο κ. Ψάλτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα