Morgan Stanley: Οι 6 καταλύτες για τις ελληνικές τράπεζες – Καλό trade για το 2020 ο κλάδος-Ποια στοιχεία πρέπει να εξετάσουν οι επενδυτές

Τους 6 καταλύτες που θα οδηγήσουν τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές το 2020 σκιαγραφεί η Morgan Stanley, η οποία μάλιστα τονίζει ότι οι υποκείμενοι στόχοι στους δείκτες RoE (return on equity) των ελληνικών τραπεζών ξεπερνούν το 10% την επόμενη διετία.

Όπως επισημαίνει, οι επενδυτές των ευρωπαϊκών τραπεζών θα πρέπει να αναζητήσουν τις τράπεζες

με ισχυρή υποκείμενη κερδοφορία, χαμηλό κίνδυνο εκτέλεσης και επικείμενους καταλύτες.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν τους υποκείμενους στόχους RoE που ξεπερνούν το 10% στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ με το σχέδιο “Ηρακλής” σε εξέλιξη διαθέτουν τα άλλα δύο κριτήρια.

“Ενώ αντιλαμβανόμαστε ότι η αγορά μετοχών ίσως θελήσει να διαπιστώσει τη βελτίωση στην υποκείμενη τροχιά ROTE των τραπεζών, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πιο αισιόδοξοι όσον αφορά την απώλεια εισοδήματος από τις εκποιήσεις NPL”,τονίζςει η Morgan Stanley.

Το κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών είναι το trade για το 2020, αναφέρει.

Οι Καταλύτες

Ηράκλής.

Ο μηχανισμός που θα προσφέρει κρατική εγγύηση στις τιτλοποιήσεις και την μείωση των NPEs είναι έτοιμος. Εγκρίθηκε από την DG Comp στον Οκτώβριο και το ελληνικό κοινοβούλιο το Δεκέμβριο. Στην Ιταλία παρόμοια σχήματα (GACS) παρουσιάστηκαν το 2016 και μείωσαν τα κόκκινα δάνεια από τα 324 δισ. ευρώ στα 165 δισ. ευρώ. Τα spreads του ιταλικού τραπεζικού συστήματος έναντι των κρατικών ομολόγων της χώρας μειώθηκαν πάνω από το μισό την ίδια περίοδο.

– Ορατότητα στην οργανική μείωση των NPE.

Τα σχέδια NPE βασίζονται σε πολύ συντηρητικές υποθέσεις.
Η Alpha Bank έχει εκτιμήσει την ετήσια αύξηση του μέσου όρου των τιμών των ακινήτων κατά 3,5-4% στο σχέδιο της, ενώ η πραγματική ανάπτυξη είναι πολύ υψηλότερη.
Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 9,1% μέχρι το 9μηνο του 2019 και αναμένεται να αυξηθούν κατά 8,4% το 2020.

– Η αγορά υποτιμά την κυβέρνηση.

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να επιτύχει μεσοπρόθεσμο στόχο 4% του ΑΕΠ.
Η πορεία είναι ισχυρή (σήμερα κατά μέσο όρο 2,5%) και πιο κοντά στο μέλλον.
Παράλληλα, 30+ νέα νομοσχέδια έχουν περάσει ήδη από το κοινοβούλιο τους τελευταίους πέντε μήνες, με τα κυριότερα να είναι αυτά της φορολογικής μεταρρύθμισης (22% μέση μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας, μείωση του συντελεστή φορολογίας μερισμάτων κατά το ήμισυ και συντελεστής φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων από 28% σε 24%) και την επιτάχυνση της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή.

– Ένα ενιαίο πλαίσιο αφερεγγυότητας που θα θεσπιστεί στο κοινοβούλιο έως τον Απρίλιο του 2020.

Το νέο νομοσχέδιο στοχεύει στην απλούστευση και επιτάχυνση της διαδικασίας αφερεγγυότητας με συνδυασμό εννέα διαφορετικών διαδικασιών.
Αυτό θα επιταχύνει την οργανική μείωση των NPE μειώνοντας τους χρόνους παράδοσης και την ανόργανη μέσω υψηλότερων τιμών ανάκτησης.

– Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και άρση του περιορισμού διακράτησης ομολόγων από τις τράπεζες.

Ολοι οι οίκοι αξιολόγησης (εκτός της Moody’s) έχουν θέσει τη χώρα σε σταθερό outlook και αναμένεται η έκθεση της DBRS στις 24 Απριλίου. Τα ελληνικά ομόλογα αξιολογούνται ως BB- αλλά οι αποδόσεις είναι αντίστοιχες των ιταλικών. Παράλληλα, η Κριστίν Λαγκάρντ της ΕΚΤ έχει δηλώσει «πεπεισμένη ότι τα ελληνικά ομόλογα θα γίνουν αποδεκτά για αγορές από το ευρωσύστημα».

– Τα σχέδια κεφαλαίου είναι πολύ συντηρητικά.

Η απομόχλευση των τραπεζικών ισολογισμών δεν επιτρέπει τη μείωση του μελλοντικού πυλώνα 2 ή άλλων ρυθμιστικών απαιτήσεων.
Ωστόσο, οι πιθανότητες τα LME να διαπραγματεύονται είναι υψηλές.

“Ενώ αντιλαμβανόμαστε ότι η αγορά μετοχών ίσως θελήσει να διαπιστώσει τη βελτίωση στην υποκείμενη τροχιά ROTE των τραπεζών, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πιο αισιόδοξοι όσον αφορά την απώλεια εισοδήματος από τις εκποιήσεις NPL”, αναφέρει η Morgan Stanley.

Εθνική Τράπεζα

– Η εθνική πρωταθλήτρια τράπεζα στην Ελλάδα με υψηλότερη κάλυψη (54% έναντι 44% της Alpha και 46% της Πειραιώς), δείκτη κεφαλαίων (CET1 16,4%, Σύνολο Κεφαλαίου 17,5%) και χαμηλότερο υφιστάμενο απόθεμα ΝΡΕ (12,173 δισ.).
Δείκτης κόστους προς έσοδα στο 57%, που βρίσκεται στο κατώτερο άκρο μεταξύ των τραπεζών της ΕΕ.
– Στα αποτελέσματα 9μήνου 2019 η τράπεζα στόχευε σε ποσοστό 5% NPE μέχρι το 2022 αποκλειστικά μέσω ανόργανης μείωσης που είναι εξαιρετικά συντηρητική κατά την άποψη της Morgan Stanley.
Και αυτό διότι:
α) Η αναμενόμενη πώληση της ασφαλιστικής δραστηριότητας της τράπεζας (που θα αντικατοπτρίζεται στα αποτελέσματα του 4ου τριμήνου) θα πρέπει να αποδεσμεύσει 100-150 μ.β. στον CET1, επιτρέποντας έτσι μια πιο επιθετική απομείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω τιτλοποίησης.
β) Το νέο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα θα μειώσει τους χρόνους της δικαιοσύνης και η οικονομική δυναμική θα βελτιώσει τις τιμές ανάκτησης για να επιτρέψει την ταχύτερη / πιο κερδοφόρα οργανική ανάκτηση των χαρτοφυλακίων ομολόγων.
– Οι μελλοντικές κεφαλαιακές απαιτήσεις είναι υπερβολικά συντηρητικές και δεν λαμβάνουν υπόψη τη δυνητική μείωση του Πυλώνα 2, καθώς η τράπεζα θα φτάσει κάτω από το 5% τα NPE μέχρι το 2022.

Alpha Bank

– Η πιο κεφαλαιοποιημένη τράπεζα (18,0% CET1), αν και με υψηλότερα NPE (22 δισ. και το 45,5% του χαρτοφυλακίου δανείων) και χαμηλότερη κάλυψη (44%).
Project Galaxy – 12 δισ. ευρώ: Το σχέδιο τιτλοποίησης NPE θα μειώσει τα NPEs στο ~20% το 2020 και θα μειώσει σχεδόν στο 50% το Κόστος Κινδύνου.
Η διαδικασία τιτλοποίησης άρχισε με την ολοκλήρωση να αναμένεται μέχρι το Σεπτέμβριο του 2020.
Στο επίκεντρο του πιο προβληματικού τμήματος των υφιστάμενων NPEs και της διοίκησης της τράπεζας είναι η καθοδήγηση για επίδραση 3,5% στο συνολικό κεφάλαιο (σήμερα 18,3%).
– Το υπόλοιπο απόθεμα έχει σημαντικά υψηλότερη ποιότητα και υψηλότερες τιμές ανάκτησης.
Η τράπεζα έχει σχεδιάσει προγράμματα για το

Keywords
Τυχαία Θέματα