Morgan Stanley: Φθηνές οι ευρωπαϊκές μετοχές αλλά μην περιμένετε ράλι

Η “Μεγάλη Στροφή” των επενδυτών στις μετοχές δεν θα είναι και τόσο …μεγάλη, υποστηρίζει η Morgan Stanley, εκτιμώντας ότι θα είναι πιο υποτονική από ότι αναμένουν οι περισσότεροι.

Το 60% των μεγαλύτερων θεσμικών επενδυτών – που διαχειρίζονται κεφάλαια συνολικού ύψους 89 τρισ. δολαρίων – θα παραμείνει “ουδέτερο” για τις μετοχές, αναφέρει η MS. Ωστόσο χαρακτηρίζει φθηνές τις ευρωπαϊκές μετοχές και βλέπει μεγαλύτερα οφέλη σε σχέση με τις αμερικανικές.

Όπως εξηγεί, μετά από ένα bull market

30 χρόνων στην αγορά των ομολόγων, τους τελευταίους τρεις μήνες παρατηρούνται τα πρώτα σημάδια εντάσεων που συνδέονται με το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed.

Οι κεντρικές τράπεζες , σύμφωνα με την Morgan Stanley, προσπαθούν να βγούν από την άνευ προηγουμένου χορήγηση ρευστότητας, τη στιγμή που οι επενδυτές αναζητούν εκ νέου τον κίνδυνο. Η όρεξη των επενδυτών για ρίσκο, θα μπορούσε να μεταφραστεί σε ανακατανομή των κεφαλαίων από μετρητά σε μετοχές.

Εξετάζοντας τη τρέχουσα κατανομή των χαρτοφυλακίων οι αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές προσφέρουν μεγαλύτερες ευκαιρίες από ότι οι αμερικανικές.

Οι εκτιμήσεις για τη ρευστότητα επηρεάζουν την αποτίμηση των μετοχών – ιστορικά σε περιόδους αύξησης των εισροών σε μετοχές έχει ενισχυθεί το PE και αντιστρόφως, εξηγούν.

Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να πιστεύουν στη βελτίωση των μακροοικονομικών στοιχείων (δηλαδή τις καλύτερες οικονομικές προοπτικές) κι έτσι στρέφονται στο επόμενο στάδιο του κύκλου και συγκεκριμένα στο πως θα επηρεαστούν οι αποδόσεις των μετοχών.

Οι μετοχές της Ευρώπης κρύβουν οφέλη, λέει η Morgan Stanley, αφού έχουν υποαποδώσει σημαντικά έναντι των ανταγωνιστών τους τα τελευταία χρόνια, είναι φθηνές με βάση τις μέσες αποτιμήσεις ενώ και οι παγκόσμιοι παίκτες δεν έχουν τοποθετεί αρκετά σε αυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα