MEGA: Αποφασίζουν ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και οι τράπεζες! – Όλα τα σενάρια του θρίλερ

Στοιχεία θρίλερ στο θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τηλέτυπος. Η επαναλαμβανόμενη αποτυχία των βασικών μετόχων “να τα βρουν”, να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να βγάλουν το MEGA (και τους πάνω από 500 εργαζόμενους στο κανάλι) από το αδιέξοδο, πυροδοτεί εξελίξεις με πολιτικο-οικονομικές πτυχές.

Βασικοί μέτοχοι είναι: Πήγασος 32,73%, ΔΟΛ 22,11% και οικογένεια Βαρδινογιάννη,μέσω διαφόρων εταιρειών, περί το 20%.

Το Χρηματιστήριο έχει αναστείλει

από τις 8 Μαρτίου 2016 τη διαπραγμάτευση των μετοχών και στις 29.2.2016 έληξε η περίοδος χάριτος (waiver) που είχε δοθεί από τις πιστώτριες τράπεζες. Τo Mega στο εννεάμηνο του 2015 είχε καθαρή θέση -5,8 εκατ. ευρώ, τραπεζικά δάνεια 116 εκατ. ευρώ και ζημιές 31 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά λοιπόν και τυπικά, η τύχη του Mega εξαρτάται από τις τράπεζες. Αυτές, καλούνται στις αμέσως προσεχείς ημέρες να δώσουν μια μικρή παράταση, προκειμένου, όπως προγραμματίζουν οι βασικοί μέτοχοι, να γίνει νέα Γενική Συνέλευση της εταιρείας και να υπάρξει νέα απόφαση για αύξηση κεφαλαίου, αυτή τη φορά μάλιστα κατά 25 εκατομμύρια ευρώ.

Το εύλογο και λογικό ερώτημα “πως δεν βρίσκονται τα 15,2 εκατ. και θα βρεθούν τα 25”, αφορά μάλλον τους…κοινούς θνητούς αυτής της χώρας, οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν και πολλά από τα “ύψιστα παίγνια”, πολιτικο-οικονομικής υφής, που παίζονται στο παρασκήνιο.

Tι θα απαντήσουν οι τράπεζες στο αίτημα για νέα παράταση; Αφενός επειδή (εκτός από ιδιοκτήτριες αζήτητων ακινήτων) δεν θέλουν να γίνουν και ιδιοκτήτριες υπερχρεωμένων καναλιών, φορώντας μάλιστα φέσι δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και αφετέρου επειδή οι μέτοχοι του Mega δεν είναι ασύνδετοι με το τραπεζικό σύστημα, το βέβαιο είναι ότι την παράταση θα τη δώσουν. Αρκεί βέβαια, η παράταση που θα ζητηθεί να είναι ολίγων εβδομάδων και αυτός που θα τη ζητήσει να είναι επιχειρηματίας “με μπέσα” , που θα εγγυηθεί στους τραπεζίτες την επιτυχία της νέας ΑΜΚ, προκειμένου να μη βρεθούν και αυτοί εκτεθειμένοι στην κοινή γνώμη και στους μετόχους τους πως “κάνουν πλάτες και χατήρια”.

Το όνομα του επιχειρηματία που μπορεί να εγγυηθεί, δεν είναι άλλο από αυτό του Β.Βαρδινογιάννη.

Άλλωστε, η πλευρά Μπόμπολα, μαζί με τον “εταίρο” της, επιχειρηματία κ. Μάρη με τον οποίο έχουν κοινές στοιχηματικές επιχειρήσεις, δεν έχει σκοπό να επενδύσει πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ, καθώς ήδη το κανάλι οφείλει μερικά εκατομμύρια στην εταιρεία παραγωγής ΑΝΩΣΗ που της ανήκει. Δεδομένη επίσης θεωρείται η “αποχή” από την ΑΜΚ του ΔΟΛ, καθώς ο Οργανισμός έχει τα δικά του άλυτα οικονομικά προβλήματα, πέραν της κόντρας του επικεφαλής του Σταύρου Ψυχάρη με την κυβέρνηση. Ένδειξη της επικείμενης εξόδου του ΔΟΛ, είναι και η παραίτηση του μέχρι σήμερα διευθύνωντος συμβούλου του Τηλέτυπου Νίκου Πεφάνη.

Εκπλήξεις βέβαια, σε ένα θρίλερ σαν και αυτό, ποτέ δεν μπορούν να αποκλειστούν:

–Πρώτη “έκπληξη”: Να ευσταθεί η φήμη που θέλει τον Βαγγέλη Μαρινάκη να βάζει χρήματα στην ΑΜΚ του Mega (πάντα εννοείται με τη σύμφωνη γνώμη του Βαρδή Βαρδινογιάνη). Οι σχέσεις Μαρινάκη με την οικογένεια, έχουν …σφυριλατηθεί μέσω των αλλεπαλληλων χορηγιών του εφοπλιστή στο Χαμόγελο του Παιδιού που με απόλυτη επιτυχίακαι κοινωνική ευαισθησία διευθύνει η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

–Δεύτερη “έκπληξη”: Άρνηση της πλευράς Βαρδινογιάννη να πάρει μέρος στην αύξηση, επικαλούμενη το θολό τοπίο που διαμορφώνεται με τις νέες άδειες που θέλει να δώσει η κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση, τα χρέη του MEGA μετοχοποιούνται, οι τράπεζες παίρνουν την πλειοψηφία και ορίζουν νέα διοίκηση, η οποία να είναι “συμβατή” με την μειοψηφία (πλευρά Βαρδινογιάννη).

Αν επικρατήσει αυτό το σενάριο, επικεφαλής της νέας διοίκησης φέρεται ο κ.Θεοχάρης Φιλιππόπουλος (ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ, Capital…), του οποίου οι στενές σχέσεις με την οικογένεια Βαρδινογιάννη είναι διαχρονικές. Ο κ.Φιλιππόπουλος μάλιστα, πέραν από ικανός μάνατζερ που είναι (και πέραν του γεγονότος ότι δεν θεωρείται άνθρωπος της “διαπλοκής”), έχει και τις προσωπικές οικονομικές δυνατότητες να επενδύσει σημαντικό ποσόν στο κανάλι…

bankwars

Keywords
Τυχαία Θέματα