JP Morgan: Πολλά υποσχόμενος ο Ηρακλής για τις τράπεζες – Οι αποτιμήσεις και οι τιμές στόχοι

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον Ηρακλή οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να κινηθούν στα μονοπάτια των ιταλικών, σχολιάζει η JP Morgan σε ανάλυσή της για τον κλάδο.

Όπως επισημαίνει η αρχική αντίδραση είναι ενθαρρυντική: οι τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια

για τιτλοποιήσεις ύψους 23 δισ. ευρώ τα οποία ο οίκος εκτιμά ότι θα αυξηθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες και εν τέλει θα καλύψουν σχεδόν το 50% των σημερινών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τα οποία ανέρχονται σε 75 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανάλυση της JP Morgan η αποτίμηση των εγγυήσεων (collateral) δείχνει δυνητική τιμή μεταφοράς στη ζώνη των 34-35% κατά μέσο όρο, άνετα υψηλότερα από τα επίπεδα που καταγράφηκαν στην Ιταλία (28%) και σε επίπεδα περισσότερο διαχειρήσιμα για τις ελληνικές τράπεζες. Όπως υποστηρίζει η τιμή θα είναι περίπου 34% για πακέτα εταιρικών δανείων με εξασφαλίσεις και στο 45% για στεγαστικά.

Σημειώνει δε ότι θα επωφεληθούν περισσότερο οι τράπεζες στις οποίες οι τιτλοποιήσεις είχαν περισσότερο κεντρικό ρόλο στους σχεδιασμούς τους και σε αυτές περιλαμβάνει Eurobank, Περαιώς και Alpha Bank  με την τελευταία να προηγείται με το σχέδιο τιτλοποίησης 12 δισ. ευρώ Galaxy.

Η ελκυστικότητα του Ηρακλή προέρχεται από την κρατική εγγύηση που επιτρέπει κεφαλαιακή ανακούφιση με αντάλλαγμα περιοδικές καταβολές τέλους από τις τράπεζες. Η JP Morgan περιμένει ότι εν τέλει θα διευκολύνει την απόρριψη NPEs ύψους 30-36 δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά την επίπτωση στα κεφάλαια, ο οίκος επισημαίνει ότι η ακριβής ελάφρυνση μένει να διευκρινιστεί, αλλά το μηδενικό ρίσκο που αναμένεται να αποδοθεί στους senior τίτλους συνεπάγεται περίπου 40 μονάδες βάσης θετικό αντίκτυπο στα κεφάλαια CET1 από τον Ηρακλή στην τιτλοποίηση 12 δισ. ευρώ της Alpha Bank, ένα «καλοδεχούμενο όφελος».

Το σχήμα εκτιμάται ότι θα είναι κεφαλαιακά ουδέτερο για την τιτλοποίηση Cairo των 7,5 δισ. ευρώ της Eurobank, αλλά αναμένεται να παίξει κρίσιμο ρόλο στην έγκριση της σημαντικής μεταφοράς ρίσκου.

Ο τραπεζικός κλάδος κερδίζει 97% φέτος και 15% αφότου εγκρίθηκε το σχέδιο Ηρακλής από την Κομισιόν, στις αρχές Οκτωβρίου και οι μετοχές τελούν σήμερα υπό διαπραγμάτευση με 0,5 φορές τον δείκτη τιμής προς καθαρή αξία ενεργητικού (P/NAV) έναντι 0,9 των τραπεζών στην Ευρώπη.

Όπως ξεκαθαρίζει η JP Morgan παραμένει «επικοδομητική» για το 2020 αν και πιστεύει ότι έχουν ξεκάθαρα τιμολογηθεί πολλοί από τους καταλύτες και η πορεία στο μέλλον θα εξαρτηθεί από την επιτυχημένη εκτέλεση των σχεδίων μείωσης των κόκκινων δανείων.

Ο οίκος δίνει τιμή στόχο 1,3 ευρώ για την Eurobank, 1,68 ευρώ για την Alpha Bank , 2,4 ευρώ για την Πειραιώς και 2,59 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα.

Keywords
Τυχαία Θέματα