ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: H τελευταία ευκαιρία του Α. Τσίπρα να γυρίσει το παιχνίδι


Στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο ανοίγει τις εργασίας του σήμερα Πέμπτη, στρέφεται το πολιτικό ενδιαφέρον. Το συνέδριο αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για το Αλέξη Τσίπρα να εδραιώσει την ισχύ του στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και ευκαιρία για μια επόμενη μέρα στην κυβέρνηση, αν και εφόσον ο προαναγγελθείς ανασχηματισμός της γίνει με πρόσωπα που…δεν πετούν

στα σύννεφα και είναι αποφασισμένα να δουλέψουν στο πλαίσιο μιας σοβαρής πορείας για την έξοδο από την κρίση, χωρίς τα “βαρίδια” των προεκλογικών υποσχέσων του ΣΥΡΙΖΑ του παρελθόντος.

Η κυριαρχία των προεδρικών είναι δεδομένη στη νέα εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα να επιχειρεί στροφή στα πρότυπα των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης.

Η μεγάλη μάχη αναμένεται να δοθεί ανάμεσα στον «προεδρικό» υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά (Ενωτική Κίνηση) και τον εκπρόσωπο των 53+ Ευκλείδη Τσακαλώτο, που υποστηρίζει τον πιο ριζοσπαστικό χαρακτήρα του κόμματος.

Πολύ σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι δυνάμεις που θα καταγράψουν και τα υπόλοιπα «προεδρικά στελέχη» (Κουρουμπλής, Σπίρτζης ) , η Πλατφόρμα 2010 (Μπαλάφας, Παπαδημούλης, Δούρου), αλλά και στελεχών με ισχυρή επιρροή στη βάση, όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Ανασχηματισμός μετά το συνέδριο

Το επόμενο βήμα του πρωθυπουργού είναι ο ευρύς ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ο οποίος δεν θα έχει καμία σχέση με τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα είναι ανασχηματισμός προσώπων που θα πρέπει να βασίζεται στη συμφωνία με τους πιστωτές.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει τη μεταφορά της δυναμικής του Συνεδρίου στην κυβέρνηση.

Αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ανασχηματισμό μετά την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης, οι εξελίξεις και η φθορά της κυβέρνησης, οδηγούν τον πρωθυπουργό στην απόφαση να επισπεύσει το «φρεσκάρισμα» στην κυβέρνησή του.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιζητεί τη στενότερη συνεργασία Μαξίμου – Κουμουνδούρου, γι’ αυτό και δεν αποκλείει την πιθανότητα να προτείνει τελικώς για τη θέση του γραμματέα ένα προβεβλημένο στέλεχος, που ενδεχομένως σήμερα να είναι και υπουργός της κυβέρνησης. Ετσι πιστεύει ότι θα επιτευχθεί πιο εύκολα η διασύνδεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ένα στέλεχος που έχει διατελέσει υπουργός θα διαθέτει την εμπειρία που χρειάζεται για τις απαιτούμενες ισορροπίες ανάμεσα σε κόμμα και κυβέρνηση.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου

Με εισηγητική ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, αρχίζουν αύριο Πέμπτη οι εργασίες του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Σταδίου Tae Kwon Do, στο Παλαιό Φάληρο και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

Το πρόγραμμα των εργασιών του συνεδρίου έχει ως εξής:

Πέμπτη 13.10.16

17:00 – 19:30 – Προσέλευση αντιπροσώπων και προσκεκλημένων

19:30 – 19:45 – Έναρξη 2ου Συνεδρίου – Τιμητικό Προεδρείο

19:45 – 20:00 – ‘Ανοιγμα εργασιών από τον Γραμματέα της Κ.Ε. Παναγιώτη Ρήγα

20:00 – 21:00 – Εισηγητική ομιλία του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα

21:00 – 22:00 – Χαιρετισμοί: Πιερ Λοράν (Πρόεδρος ΚΕΑ),’Αντρος Κυπριανού (Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ), Εκπρόσωποι ελληνικών Κομμάτων

22:00 – 22:30 – Ημερήσια Διάταξη

Συγκρότηση Προεδρείου

Συγκρότηση Επιτροπής Πολιτικής Απόφασης

Συγκρότηση Επιτροπής Καταστατικού

Τέλος Εργασιών

Παρασκευή 14.10.16

09:00 -15:00- Η Αριστερά στον 21ο αιώνα. Περιλαμβάνει το Κεφ. Α (Απολογισμός) και το Κεφ. Β (Το Παρόν και το Μέλλον)

Ομιλίες Συνέδρων

15:00 – 21:00 – Το Κόμμα. Περιλαμβάνει το Κεφ. Γ

Ομιλίες Συνέδρων

21:00 – Λήξη Εργασιών

Σάββατο 15.10.16

09:00 – 09:30 – Έναρξη- Συγκρότηση Εφορευτικής Επιτροπής

09:30 – 15:30 – Προγραμματικές αιχμές. Περιλαμβάνει το Κεφ. Δ

Ομιλίες Συνέδρων

16:00 – Κείμενο Θέσεων – Πολιτική Απόφαση – Τροποποίηση Καταστατικού – Ψηφοφορίες

21:00 – Λήξη Εργασιών

Κυριακή 16.10.16

10:00-17:00- Εκλογή Προέδρου

Εκλογή Κεντρικής Επιτροπής

Εκλογή Εξελεγκτικής Επιτροπής

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΡΙΖΑ: ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΑΣΕΙΣ – Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ ΛΕΝΕ ΟΙ 53+

ΤΑ…ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα